Op Fat Cat Day worden de meest extreme inkomens aan de kaak gesteld. Voor Nederland onthulde de FNV onthulde haar jaarlijkse Fat Cat Day-lijst. Daarop staan de 14 best betaalde en meest invloedrijkste CEO's van Nederland. Bovenaan de lijst staat de CEO van Philips, Frans van Houten. Hij had dit jaar binnen 2 dagen een beloning op zak waar iemand met een minimumloon nog de rest van het jaar voor moet werken. 

Zakaria Boufangacha, bestuurslid FNV: 'De verhoudingen zijn ongelooflijk scheef. Verhoging van het minimumloon staat inmiddels in veel verkiezingsprogramma's, maar het is de hoogste tijd dat ook werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen om de welvaart eerlijker te verdelen. Zij moeten het voortouw nemen en het werk van hun mensen beter waarderen door een stijging van de lonen te realiseren en de werknemers een beter salaris te betalen.'

14 euro

Frans Muller, CEO van Ahold Delhaize bezet de tweede plek en Alan Jope van Unilever is nummer drie op de lijst. De lijst met de namen van 14 CEO's is in Den Haag bij het kantoor van VNO-NCW onthuld. De FNV roept hiermee ook deze 14 CEO's op hun maatschappelijk positie en invloed in te zetten voor een verhoging van het minimumloon naar 14 euro bruto per uur.

Koopkracht 20% gedaald

De welvaart in Nederland moet eerlijker verdeeld worden om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen. De FNV voert daarom sinds begin 2019 actie voor verhoging van het wettelijk minimumloon naar 14 euro bruto per uur met de campagne Voor 14. De koopkracht van mensen met een minimumloon is sinds eind jaren '70 met 20% gedaald. Van het huidige minimumloon van 10,24 euro bruto per uur kunnen mensen niet of nauwelijks rondkomen.

Invloed

De14 CEO's van de Fat Cat Day-lijst kunnen hun invloed en maatschappelijke positie aanwenden om de inkomensongelijkheid te verkleinen en dus het minimumloon te verhogen. De bedrijven waar deze CEO's werken zitten in het bestuur van VNO-NCW. De CEO's schuiven regelmatig aan tafel bij een bewindspersoon en staan op de Volkskrantlijst van meest invloedrijke Nederlanders.

Fat Cat Day

Fat Cat Day is vorig jaar door de FNV geïntroduceerd in Nederland. Het is de dag waarop de 14 meest invloedrijke CEO’s van Nederland samen gemiddeld al het jaarsalaris van een minimumloner hebben verdiend. De FNV vergeleek, net als vorig jaar, de beloningen van de CEO’s van de 14 meest invloedrijke bedrijven in Nederland met het wettelijk minimumloon.

Dit is de Fat Cat Day lijst van 2021

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws