like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Fukushima lekt weer

Van: op 25 februari 2015

fukushimaDe kerncentrale in Fukushima lekt weer. Vier jaar na de kernramp is er een nieuw lek opgetreden, zei eigenaar Tokyo Electric Power Co. (Tepco)  in een e-mail. Er lekt hierdoor waarschijnlijk opnieuw radioactief water in zee.

Zondag gingen de alarmbellen af bij de centrale, toen bleek dat in een afvoerpijp voor regenwater een bijzonder hoge concentratie van het radioactieve cesium 137 werd gemeten. Toen was echter nog onduidelijk of er echt iets mis was, of dat de meetsystemen zich vergisten. Nu geeft Tepco aan toch te vermoeden dat er wel degelijk water dat van het dak van de reactor stroomde besmet is geraakt en vermoedelijk in zee is gestroomd. Tepco onderzoekt nog wat er precies is gebeurd en hoe erg de problemen zijn. Het zeewater rond de beschadigde centrale wordt de komende tijd dagelijks getest.

Dat de centrale weer lekt is niet geheel onverwacht: eerdere analyses van de schade en de manier waarop deze werd gerepareerd was al aanleiding om te waarschuwen voor nieuwe problemen. Daarbij werd onder andere plakband gebruikt. Ook het plan om de ondergrond van de centrale voor lange tijd te bevriezen stuitte op veel scepsis.

Lees hier onze eerdere berichten over Fukushima:

Rampcentrale Fukushima gerepareerd met plakband

Fukushima blijft een tijdbom

Elke zes jaar een Fukushima

Als Fukushima instort wordt leven op aarde weggevaagd

De echte ramp van Fukushima moet nog komen

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws