De kerncentrale in Fukushima lekt weer. Vier jaar na de kernramp is er een nieuw lek opgetreden, zei eigenaar Tokyo Electric Power Co. (Tepco) in een e-mail. Er lekt hierdoor waarschijnlijk opnieuw radioactief water in zee.
Zondag gingen de alarmbellen af bij de centrale, toen bleek dat in een afvoerpijp voor regenwater een bijzonder hoge concentratie van het radioactieve cesium 137 werd gemeten. Toen was echter nog onduidelijk of er echt iets mis was, of dat de meetsystemen zich vergisten. Nu geeft Tepco aan toch te vermoeden dat er wel degelijk water dat van het dak van de reactor stroomde besmet is geraakt en vermoedelijk in zee is gestroomd. Tepco onderzoekt nog wat er precies is gebeurd en hoe erg de problemen zijn. Het zeewater rond de beschadigde centrale wordt de komende tijd dagelijks getest.
Dat de centrale weer lekt is niet geheel onverwacht: eerdere analyses van de schade en de manier waarop deze werd gerepareerd was al aanleiding om te waarschuwen voor nieuwe problemen. Daarbij werd onder andere plakband gebruikt. Ook het plan om de ondergrond van de centrale voor lange tijd te bevriezen stuitte op veel scepsis.
Lees hier onze eerdere berichten over Fukushima:
Rampcentrale Fukushima gerepareerd met plakband