like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Gemeenten moeten meer doen om lokale duurzame energie mogelijk te maken

Van: op 14 maart 2014

zonnepanelen (foto: 1miljoenwatt)Een ruime meerderheid (62%) van de Nederlanders wil dat hun eigen gemeente een actieve rol speelt in het mogelijk maken van lokaal duurzaam opgewekte energie. Iets minder dan eenderde (30%) wil dat hun gemeente zich inzet om windmolens binnen de gemeentegrenzen te plaatsen. Dat blijkt uit de nieuwste Eneco Energie Monitor.

De Energie Monitor is een initiatief van Eneco Groep en wordt in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos vier keer per jaar uitgevoerd. Per onderzoek worden meer dan 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd over een groot aantal facetten van de energievoorziening in Nederland.

Wind
Het draagvlak voor windenergie in Nederland blijft groot: 79% van de Nederlanders staat positief tegenover het opwekken van stroom met windenergie. Twee op de drie Nederlanders vinden het geen probleem als windmolens zichtbaar in hun buurt worden gezet, mits ze geen geluidsoverlast veroorzaken. Daarbij zijn SP-stemmers met 78% het meest enthousiast, maar ook PvdA-stemmers (66%) en VVD-stemmers (61%) hebben geen bezwaar. Bijna eenderde van de Nederlanders vindt zelfs dat hun gemeente een voortrekkersrol moet spelen.

Afsluitdijk
Opmerkelijk tenslotte is dat bijna 80% van de Nederlanders aangeeft dat de Afsluitdijk een goede locatie voor windmolens is. De overheid concludeerde laatst na onderzoek dat plaatsing van windmolens er technisch mogelijk is.

Bindende doelstelling
Desgevraagd geeft 71% aan dat alle landen van de EU verplicht zouden moeten zijn om een bepaalde hoeveelheid stroom zelf groen op te wekken. 41% van de ondervraagden vindt het zelfs niet nodig voor Nederland om maatregelen te nemen als niet heel Europa mee doet en 35% als de rest van de wereld niet mee doet.

Bekijk of download het hele rapport.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. job schreef:

  @Erik Sijtsma, Dat “genuanceerde verhaal” zie je inderdaad niet altijd bij voorstanders, maar nog veel minder bij tegenstanders, die halen er van alles bij in de meeste opgeblazen vorm. De gezondheid bedreiging is enorm, als ik hen moet geloven. Elke andere ervaring wordt stelselmatig genegeerd, zoals ook bij een sekte.

  Het Wim Stevenhagen verhaal, zakelijk belanghebbende, is een voorbeeld van eenzijdigheid. Kleine windmolens in een laagbouw woonomgeving leveren netto nauwelijks energie. dus al helemaal geen bijdrage voor “energie neutraal”. Niet zo vreemd, de stedelijke omgeving kent veel minder en vlagerige wind, slecht voor een windmolen

 2. Wim Stevenhagen schreef:

  Windenergie kan ook mooi, sierlijk en muisstil zijn (0-5dB).
  Bij Windenergie denken vele alleen maar aan de grote Windmolens Offshore of in het open veld.
  Maar het kan ook anders. Wind energie kan ook muisstil bij huis opgewekt worden en samen met PV de woonlocatie energie neutraal maken.
  Wie geïnteresseerd is neemt contact op of kijkt een op http://www.windside.com. Ruim 30 jaar ervaring in extreme kwaliteit en betrouwbare energie, ook bij 60m/s wind en ook bij in hoge gebouwen (300m 600m) geïntegreerde Windside windturbines.

 3. Erik Sijtsma schreef:

  Mooi hoor, die statistieken over draagvlak. Helaas geeft dit een vertekend beeld. Gevoelsmatig is bijna iedereen wel voorstander van windenergie. “is toch groen en duurzaam?”. Niet per definitie dus. Pas als je je echt verdiept in alle voor- en nadelen, dan pas zie je het genuanceerde verhaal (over de kosten, de risico’s, de gezondheidsaspecten, waardedalingen, het effect op energieverbruik en CO2-emmissie, etc.). Maar wanneer gaat men zich hierin verdiepen? Pas als het jou direct raakt. Dan is het ineens een stuk anders gesteld met die hosanna-achtige berichten over draagvlak: van de 80% voorstanders zijn het nu ineens 80% tegenstanders geworden! Het grote probleem is ook nog eens dat onze volksvertegenwoordigers ook op basis van hun onderbuikgevoel overal maar windmolens willen. Totdat ook zij er achter komen dat ze zich achteraf toch beter hadden moeten verdiepen in de materie. De mensen hebben recht op het eerlijke verhaal, zeker gelet op de gezondheidsrisico’s en de hoge (totale) kosten van het windenergiebeleid.