like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Het leukste beroep van 2017: voedselboswachter

Van: op 6 januari 2017

voedselboswachter permacultuurOm de natuur nog dichter bij de keuken te brengen, en het liefst nog er in, is Permacultuur Nederland op zoek naar mensen die voedselboswachter willen worden. Want voedselbossen zijn echte win-win oplossingen voor de mens, de natuur en de aarde. En daarom is het goed als het aantal voedselbossen sterk gaat toenemen. Daarvoor zijn natuurlijk wel voldoende enthousiaste voedselboswachters nodig.

Zou het niet prachtig zijn als elk gehucht, dorp en stad minimaal één voedselbos heeft vol met eetbare en andere nuttige planten? Een plek waar mensen kunnen zien, proeven en leren hoe ze zelf ook een eetbare bostuin aan kunnen gaan leggen zo dicht mogelijk bij hun eigen huis?

Eetbare bostuinen, ook wel bekend als voedselbossen, zijn een populair onderdeel van permacultuur. Door verschillende ontwerpprincipes van de permacultuur te gebruiken is het voor iedereen mogelijk om een bos te ontwerpen vol met eetbare en andere nuttige planten.

Denk aan verschillende lagen noten- en fruitbomen zoals tamme kastanjeswalnotenhartnoten en appel-, peer– en kersenbomen. Hieronder kunnen weer noten- en fruitstruiken staan zoals hazel– en lambertsnotenframbozenbosbessenrode en zwarte bessen etc. Daarbij kunnen er eetbare klimmers in de bomen groeien, denk aan Japanse wijnbesbraamboysenbes of zelfs een Siberische kiwi. Daaronder  of in open plekken in het bos kunnen groentes, bloemen en kruiden groeien als kruizemuntdaslook etc. En laten we niet de knolgewassen vergeten als aardperen en yacon. En als laatste zijn er nog de bodemkruipers zoals aardbeien en vele leden uit de pompoen familie (Cucurbitaceae) die over de bodem kunnen kruipen.

Het grote voordeel van een eetbare bostuin is dat alle ecologische niches gevuld worden. Hierdoor wordt de zon en de bodem optimaal gebruikt door de verschillende lagen nuttige planten en is onkruid een veel kleiner probleem. Door verschillende lagen voedsel onder elkaar te groeien zoals in dit systeem wordt ook de opbrengst per vierkante meter groter. Ten slotte heb je met een eetbare bostuin op termijn telkens minder onderhoud omdat het een ecosysteem is wat grotendeels in balans is net zoals natuurlijke climax-ecosystemen. Door slim de permacultuur ontwerpprincipes toe te passen kun je een eetbaar bos maken met de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem. Dit heeft voordeel voor de mensen en voor de natuur. Nog een pre: het kan ook in de stad.

Meer informatie over voedselboswachter worden vind je hier.

Wil je meer weten over het aanleggen van voedselbossen, download dan gratis het Nederlandstalige: “Basishandboek Aanleg en Beheer van Voedselbossen”, door Anastasia Limareva.

En lees het eerder stuk over voedselbossen op Duurzaamnieuws.nl

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: maex, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Astrid Brouwer schreef:

  Wat zou ik graag voedselboswachter zijn e/o worden. Helaas ben ik niet meer zo mobiel (ik berijd een scootmobiel). Ik ben een natuur-eter, elke maand van het jaar. Hiervoor heb ik het boek “wildplukkookboek” van Edwin Flores. Enorme hulp bij het zoeken van eten uit de natuur en het is per maand gecategoriseerd. Het geeft mij zo’n enorm gevoel om te kunnen eten uit de natuur. Mijn gemeente Zoetermeer heeft in iedere nieuw te bouwen wijk een park aangelegd en hier het nodige aan fruit- en notenbomen aangelegd. Ieder seizoen geniet ik van kersen, appels, peren, vlierbessen en ook de nodige hazel- en walnoten. Het is teveel om op te noemen. Ieder jaar pluk ik ook lijsterbes en maak er de lekkerste cumberlandsaus van.Ook vind ik de nodige kruiden in het veld en/of bos. Ik trek er wel uit op mijn scootmobiel en geniet enorm van alles wat de natuur ons biedt.

 2. Yvon Princen schreef:

  Een heel goed idee zo lang er geen ander bos of natuurgebied voor moet sneuvelen of van bestemming veranderen. Liefst ook met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen.

 3. Douwe schreef:

  Hallo Berto,

  Er is een facebookgroep speciaal voor voedselbossen, met bijna 400o leden. https://www.facebook.com/groups/545814735493509/

  Daarin kunnen mensen zoals jezelf hun ervaringen delen en kun je ook vragen hoe anderen zijn omgegaan met de problemen waar jij tegenaan loopt.

  Wellicht dat sommigen die problemen zelfs al hebben opgelost en dat jij wat hebt aan hoe zij hun oplossingen hebben vonden.

 4. Berto Aussems schreef:

  De laatste regel ‘dat een eetbaar bos ook in de stad kan’ is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een voedselbos veronderstelt een lange termijn planning als je de vruchten wil plukken van je inspanning. Dat is precies het probleem voor de toewijzing van een leeg stuk grond door de stad. Men wil het bestemmingsplan op grond zo open mogelijk laten, ook al ligt er een groen claim op. Ik ben hier in Maastricht al geruime tijd bezig om grond voor een voedselpark te verwerven maar lange termijn planning moet door een heel breed beslissingssysteem van de gemeente heen, tenzij je een (enthousiaste) gids hebt die je door de ambtenarij heen helpt.