like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Hoe Matex Deuren bespaart, samen met de gemeente

Van: op 15 december 2016

matex deuren zonnepanelenOp het dak van Matex Deuren in De Meern wekken 346 zonnepanelen sinds mei 2016 duurzame energie op. Directeur André aan de Stegge is enthousiast: "Groen voelt goed en het is een rendabele investering. De energiebesparing is gigantisch: bijna 10.000 euro per jaar. Wat we overhebben, leveren we weer terug aan de energieleverancier. Op basis van een energiescan en energieadvies van de gemeente hebben we verder alle energiebesparende maatregelen in ons bedrijfspand doorgevoerd." Een kijkje achter de duurzame bedrijfsdeuren van Matex.

Matex is een familiebedrijf dat al meer dan vijftig jaar bedrijfsdeuren produceert, levert, monteert en onderhoudt. Dit zijn onder meer overheaddeuren, roldeuren, schuifdeuren, en brandwerende deuren. "De deurenmarkt is ook aan het verduurzamen", legt Aan de Stegge uit. "We leveren steeds meer snelroldeuren die in grote hallen gebruikt worden voor afscheiding van ruimtes en voor het beperken van warmteverlies. Ook zijn onze deuren veel beter geïsoleerd dan vroeger en er wordt meer met timers gewerkt: zo voorkom je dat deuren te lang onnodig open staan."

Tot de klantenkring van Matex behoren onder andere Schiphol, Albert Heijn, Shurgard Self-storage, Terberg Groep en Kwik-Fit. De drie broers Aan de Stegge zwaaien na het vertrek van hun vader de scepter. Bij Matex werken ongeveer 60 mensen, waaronder 40 monteurs die 24 uur per dag klaar staan voor service, reparatie en onderhoud.

 

Energiescan

"De gemeente Utrecht heeft ons op het groene pad gezet", vertelt Aan de Stegge. "Tijdens een bijeenkomst van de Bedrijvenkring Oudenrijn gaf een energieadviseur van de gemeente een presentatie over energiebesparende maatregelen en Green Deal. Wij als ondernemers werden uitgenodigd een energiescan te laten doen voor 200 euro. Als we met de adviezen aan de slag zouden gaan, dan ontvingen we dit bedrag weer terug. Dit leek mij een goed idee. De timing was ook gunstig, want we wilden ook net ons 15 jaar oude bedrijfspand een grote onderhoudsbeurt geven. Zo was bijvoorbeeld ons dak aan vervanging toe."

 

Groen zijn

Energiepartners voerde namens de gemeente de energiescan bij Matex uit. Aan de Stegge: "Complimenten: we kregen een mooi overzicht van ons energieverbruik, inclusief de grote verslinders. In het bijgeleverde energieadvies stonden alle grote en kleine energiebesparende maatregelen die we konden nemen met een overzicht van kosten en opbrengsten."

Matex is voortvarend aan de slag gegaan en heeft alle voorgestelde maatregelen genomen. "Samen met het oppimpen van ons pand een forse investering", geeft Aan de Stegge toe. "Maar als familiebedrijf zijn we niet zo geïnteresseerd in terugverdientijden. We hoeven geen uitgebreide investeringsplannen te overleggen aan allerlei stakeholders, want het zijn onze eigen middelen. Mijn twee broers en ik vonden energiebesparing en zonnepanelen een goed idee: we willen groen zijn."

 

Besparen met zonne-energie

De grootste investering en besparing leveren de 346 zonnepanelen (90 kW in totaal) op. "De aanschaf bedroeg ruim 90.000 euro", vertelt Aan de Stegge. "Energiepartners heeft voor ons een subsidie Duurzame Energie (SDE) aangevraagd. Jaarlijks ontvangen we nu circa 10.000 euro subsidie. De hulp van Energiepartners hierin was wel belangrijk. Het is mijn vak niet en ik heb het als ondernemer druk genoeg."

Een externe adviseur regelde de offerteaanvragen voor de zonnepanelen. Aan de Stegge: "De keuze viel op een leverancier uit Oostenrijk. Goede prijs en kwaliteit, maar ook duurzaam, want de panelen kwamen niet met boot of vliegtuig van de andere kant van de wereld. Dat scheelt weer CO2-uitstoot."

Aan de Stegge kan via een tool op de computer elk moment zien wat de zonnepanelen opwekken. Wat niet wordt gebruikt in de weekenden, wordt weer terug geleverd aan de energieleverancier. "We hebben inmiddels het Milieucertificaat ISO 14001 gehaald", besluit Aan de Stegge. "Dat gaat verder dan energiebesparing en neemt bijvoorbeeld ook de afvalscheiding mee. Je ziet duurzaamheid standaard worden in de markt en dat is een goede zaak voor het milieu. Mijn boodschap: groen is goed en je kunt ook nog fors besparen."

Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Programma Utrechtse Energie van de gemeente Utrecht. Kijk voor meer informatie hierover op www.utrecht.nl/wonen-en-leven/milieu/energie of neem contact op met Wanda van den Berg: [email protected].

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: maex, Nieuws, Utrecht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. bennie oude lansink schreef:

    leuk dat steeds meer bedrijven groen bezig zijn we gaan de goede kant op aan. Zelf 45 zonnepanelen en 3 jaar van het gas af.

  2. jaspert grootendorst schreef:

    als ik het goed lees is er een jaarlijkse subsidie zo groot als de energie besparing.hoe lang loopt die subsidie?