• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Hoe zeewierextract voor groener bier zorgt

28 november 2021|doorredactie|induurzaam ondernemen

zeewierextract maakt bier groener

Zeewierextract helpt om de bodem te verbeteren en de CO2-voetafdruk voor brouwgerst te verkleinen. In een pilot worden gerstvelden bemest met een biostimulant die de kwaliteit van de bodem verbetert, de weerbaarheid gerst vergroot en zorgt voor minder watergebruik.

Swinkels Family Brewers start met een pilot waarin zeewierextract gebruikt wordt als biologische groeistimulant voor brouwgerst. Op drie locaties wordt in totaal zes hectare brouwgerst bewerkt met de biostimulant, wat ervoor moet zorgen dat de opbrengst van de gerstoogst toeneemt, het waterverbruik vermindert en de bodem meer CO2 opneemt en vastlegt.
Eerder dit jaar zorgde een test met het gebruik van het zeewierextract op het gerstveld van brouwerij Bavaria voor positieve resultaten. Reden om een grotere pilot uit te rollen: in samenwerking met twee boeren in de buurt van brouwerij Bavaria wordt in totaal zes hectare brouwgerst besproeid met het natuurlijke zeewierextract. Door middel van vochtmeters in de bodem en het afnemen van bodemmonsters worden de resultaten van de pilot constant gemonitord. De biostimulant moet ervoor zorgen dat de aarde rijker wordt en meer koolstof kan opnemen, de weerstand van de gerst tegen plantziektes wordt vergroot en er minder water nodig is om de gerst te telen.

Nieuwe stap in circulair ondernemen

Marthijn Junggeburth, manager duurzaamheid bij Swinkels Family Brewers: “De eerste test met The Seaweed Company op ons eigen gerstveld was veelbelovend en maakte dat we de pilot graag verder uitrolden. Zo kwamen we uit bij twee boeren die al jarenlang brouwgerst voor ons telen. Ik ben heel blij dat we samen deze pilot aangaan en samen kijken of we een verschil kunnen maken. Het gebruik van deze bio groeistimulant kan onze CO2-voetafdruk verkleinen en daarmee een bijdrage leveren aan onze circulariteitsambitie.”
Theo Vilier is één van de boeren die deelneemt aan de pilot: “We zien dat jarenlange intensieve landbouw onze gronden heeft uitgeput met voor de planten belangrijke mineralen en we voor onze oogst meer afhankelijk zijn chemische middelen. Dat willen we graag veranderen, maar daarin zijn we nog zoekende. Vanuit Boer Bier Water werken we al jarenlang samen met Swinkels Family Brewers: binnen dit project kijken we onder andere naar initiatieven waarmee we de kwaliteit van de bodem en van het grondwater verbeteren. Deze pilot sluit daar naadloos op aan. Hopelijk kunnen we door het gebruik van TopHealth Plants de verschillende elementen in de bodem beter in balans krijgen, waardoor onze brouwgerst minder gevoelig wordt voor ziekten. De kennis vanuit Swinkels Family Brewers en de betrokkenheid vanuit The Seaweed Company geeft ons veel vertrouwen in deze pilot.”
De pilot wordt uitgevoerd in samenwerking met mouterij Holland Malt, The Seaweed Company en twee agrariërs die zijn aangesloten bij het initiatief Boer Bier Water.

Dit doet de biostimulant

TopHealth Plants is een biostimulant van The Seaweed Company die uit verschillende organische extracten bestaat, waarvan het grootste gedeelte zeewier. Het bevat alle essentiële planthormonen die de plant nodig heeft, waardoor de plant deze niet zelf hoeft te produceren en het de plant helpt sneller te groeien en meer opbrengst te genereren. TopHealth Plants helpt de bodem meer organische koolstof op te nemen dan synthetische kunstmest, waarmee extra CO2 wordt vastgelegd in de bodem. Daarnaast vergroot het de weerbaarheid van de plant tegen factoren als droogte, vorst, overstromingen en ziekteverwekkers en verhoogt het de watervasthoudende capaciteit van de bodem. Hierdoor is er minder water nodig om de brouwgerst te laten groeien.
duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Duurzaam bouwen – meer dan een trend duurzaam bouwen glyfosaat pesticide EU noemt kankerverwekkend glyfosaat veilig voor toelating
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten