generation discover shell

Shell, al sinds mensenheugenis een kampioen in haar bijdrage aan de klimaatverandering, gaat nu samenwerken met energieslurper Microsoft, in een 'alliantie om co2 emissies aan te pakken', zoals het in het persbericht wordt beschreven.

Maar helaas, in het persbericht, dat door Microsoft werd uitgegeven, wordt met geen woord gerept over het akkoord van Parijs. Of over maximaal 1,5 graden opwarming. Het gaat over netto-nul-uitstoot ambities (dat is gecompenseerde uitstoot). Geen 0-uitstoot doelstelling. En dat allemaal voor 2050. Het klinkt hol en ruikt naar greenwash op hoog niveau. Immers, wat kan een bedrijf dat haar eigen werkwijze niet klimaatveilig kan (of wil) maken - en daar al decennia lang op wordt aangesproken - nu betekenen als hulp voor een ander?

Vraag Offerte aan

Voor de volledigheid tref je hier het complete persbericht aan:

Shell International Petroleum Company Limited en Microsoft Corporation, bouwen voort op een al drie decennia durende samenwerking en beginnen aan een nieuw strategisch alliantie. De alliantie is opgezet ter ondersteuning van de ontwikkelingen in de richting van een uitstootvrije wereld en bouwt voort op de sterke basis van tientallen jaren technologische samenwerking tussen de twee bedrijven. Dit type strategische samenwerking is een model voor hoe bedrijven kunnen samenwerken om hun netto-nul-uitstoot ambities te realiseren.

"Microsoft en Shell hebben beide een rijke geschiedenis aan innovatie en gedurfde ambities om koolstofarm te worden",  aldus Huibert Vigeveno, Downstream Director van Shell. "We zijn trots op het werk dat we samen al hebben verricht. Onze strategische samenwerking stelt ons in staat om de grenzen van wat kan worden bereikt te verleggen. We geloven dat we enorme vooruitgang kunnen boeken voor Shell, Microsoft, onze klanten en daarbuiten."

"We bouwen voort op ons werk met Shell door een meer diepgaande alliantie op te zetten om CO2-uitstoot ter verminderen en de energietransitie verder te versnellen met onze innovatie ter ondersteuning", aldus Judson Althoff, executive vice president van Microsoft's Worldwide Commercial Business. "Samenwerking tussen de sectoren is van fundamenteel belang om de samenleving te helpen om in 2050 het netto-nul-uitstoot-doel te bereiken en digitale transformatie is de sleutel tot het aanpakken van dit belangrijke probleem, binnen de energiesector en daarbuiten."

Deze strategische alliantie zal de ambitie van Shell ondersteunen omin 2050, of eerder, in de pas te lopen met de maatschappij en haar klanten, door een energiebedrijf zonder emissies te zijn. Shell's levering van hernieuwbare energie helpt Microsoft haar hernieuwde energievoorziening doelstellingen te behalen en haar bredere ambitie om CO2-negatief te zijn in 2050.

De verwachting is dat de alliantie tussen de twee bedrijven ze allebei na verloop van tijd in staat zal stellen om nog meer te bereiken.

Hoogtepunten uit de uitgebreide alliantie zijn:

  • Shell gaat Microsoft van hernieuwbare energie voorzien, waardoor Microsoft haar belofte om in 2025 voor 100% hernieuwbare energie te leveren, zal worden nagekomen;
  • De twee bedrijven zullen blijven samenwerken aan kunstmatige intelligentie (AI). AI heeft de transformatie van Shell's activiteiten al in gang gebracht door het inzien van realtime data, door bij te dragen aan de veiligheid van werknemers en on-site, en door het creëren van efficiëntie die heeft bijgedragen aan het verminderen van de CO2-emissies van Shell;
  • Shell en Microsoft zullen samenwerken aan nieuwe digitale tools, zodat Shell haar leveranciers en klanten effectieve ondersteuning kan bieden bij het verkleinen van hun CO2-footprint;
  • Shell en Microsoft gaan samen op zoek naar een beter gebruik van duurzame vliegtuigbrandstoffen;
  • Beide bedrijven zullen het Azure-cloudcomputingsysteem en de gegevens van Shell-assets van Microsoft gebruiken om de operationele veiligheid te verbeteren door de inzet van risicoanalyses, voorspellende inzichten en preventie te verbeteren.

Shell en Microsoft hebben al belangrijke resultaten geboekt door hun langdurige technologische samenwerking:

  • Shell en Microsoft werken al drie jaar samen aan AI. Tot nu toe zijn er dit jaar 47 eigen AI-aangedreven toepassingen geïmplementeerd binnen de bedrijven van Shell.Technologieën zoals Real-Time Production Optimization hebben al aangetoond dat ze de CO2-uitstoot binnen de LNG-activiteiten van Shell kunnen verminderen. De bedrijven zetten zich in om hun AI-samenwerking te versnellen om de efficiëntie te verhogen en de uitstoot te verminderen.
  • Shell en Microsoft hebben samengewerkt om technologieën te ontwikkelen die de werknemers en werkplaatsen van Shell veilig houden. Microsoft Azure is bijvoorbeeld de drijvende kracht in het Air-systeem (Autonomous Integrity Recognition) van Shell, dat algoritmen voor beeldherkenning gebruikt om te detecteren wanneer apparatuur of delen van een site gevoelig zijn voor corrosie.

Deze nieuwe stap zal de samenwerking die al meer dan drie decennia bestaat verder verdiepen. Het stelt Microsoft en Shell in staat om de vooruitgang die ze maken op het gebied van het verminderen van de CO2-uitstoot te versnellen.

Een verhullend bericht, kortom.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws