like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Klimaatmoeders roepen CEO Shell op te luisteren naar Moeder Aarde

Van: op 20 maart 2018

klimaatmoeders shell

Zeven hoogzwangere klimaatmoeders van de groep Je Moeder hebben in Amsterdam de CEO van Shell Ben van Beurden met een guerilla performance onderbroken en opgeroepen naar hun wijze raad te luisteren. Om de aarde en het klimaat voor toekomstige generaties veilig te stellen. De topman sprak in het debatcentrum De Rode Hoed de eerste Elsevier economielezing uit over “nieuwe energie”.

De guerilla performance is een initiatief van de groep Je Moeder in samenwerking met Amsterdam Fossielvrij. ‘Moeders weten niet alles, maar voelen aan hun water dat  het zo niet door kan gaan’, zegt Eline Vranken, initiatiefneemster van Je Moeder, ‘Ben van Beurden is de TOPman die na het klimaatakkoord van Parijs wist te zeggen “ik pomp alles op wat ik kan oppompen.” Dat bevalt ons niet. Sterker nog, het baart ons als moeders en toekomstige moeders grote zorgen.’’

Juist moeders weten dat de nieuwe economie veel meer toe moet naar het neo-rurale, weg van het neoliberale. Een bedrijf als Shell maakt tientallen miljarden winst met vernietiging.  En ontloopt verantwoordelijkheid voor zijn ziekmakende daden. Zaken doen zonder de planetaire grenzen van Moeder Aarde te respecteren is een achterhaald concept. De performance krijgt steun van de klimaat NGO Amsterdam Fossielvrij. ‘De vraag is, investeert Shell in onze toekomst of in de dood van onze kinderen’, zegt initiatiefnemer Sven Jense. Het machtsnetwerk van olie en gasbedrijven wil nog tientallen jaren door gaan met olie- en gaswinning. Terwijl de gevolgen van klimaatverandering nu al overal merkbaar zijn.

De zeven moeders verzamelden voorafgaand aan de lezing ‘goede raad’ van de bezoekers van de lezing voor de ingang van het debatcentrum De Rode Hoed.

Lees ook: Nederlandse pensioenfondsen investeren nog sterk in fossiel

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws