like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Kritische studenten organiseren zich in Wageningen

Van: op 15 april 2014

kritische studenten wageningen moira de klynWageningen is bij uitstek een universiteit waar tegenstellingen elkaar treffen. Waar de leiding van het instituut vooral voorstander is van industriële en grootschalige landbouw, is er onder studenten en wetenschappers ook juist veel aanhang voor de biologische en kleinschalige aanpak. De recent gehouden conferentie ‘Voedsel Anders’ was daar een succesvol voorbeeld van.

Om de kritische studenten van de universiteit een podium te geven is dit jaar de Stichting Critical Students Wageningen in het leven geroepen. Vanuit de stichting worden onder anderen grote debatten over essentiële Wageningen UR gerelateerde onderwerpen georganiseerd.

Oprichtster Moira de Klyn: Wij hebben deze Stichting opgericht naar aanleiding van gebeurtenissen van vorig academisch jaar. Het eerste debat was een reactie op de uitspraken van de heer Dijkhuizen in Trouw waarin hij pleitte voor intensivering van productiesystemen. Hiermee wilde wij de pluriformiteit van de universiteit benadrukken.

Het tweede debat hebben we georganiseerd rondom de commotie over GMO’s. Dit debat had een ander karakter; (inter)nationale experts kwamen bij elkaar om te praten over de (wel of niet) noodzaak van GMO’s.   De evenementen werden erg goed bezocht. Beide keren waren er ruim 300 studenten en andere geïnteresseerden aanwezig.

CSW vindt het ongelofelijk belangrijk dat er voor de discussie over de toekomst van de life-sciences, en de verschillende zienswijzen hierop, gevoerd blijft worden. Ondanks het feit dat er wel kritisch geluid is vanuit bestaande stichtingen bestaat er nog geen alomvattende kritische beweging waarin ruimte wordt geboden aan kritisch geluid aan alle richtingen.

Het samenbrengen van experts, met verschillende invalshoeken en zienswijzen, in een open discussie brengt verheldering in de onderzoeksvragen die nog gesteld moeten worden. Het is wetenschappelijk en maatschappelijk relevant en daarnaast brengt het transparantie in de zeer beladen kwesties binnen het wereldvoedselvraagstuk. Dit vraagstuk is een van de belangrijkste discussiethema's wereldwijd. Wij bieden het podium voor die discussie.

Onze universiteit is één van de epicentra op het gebied van landbouwkundig onderzoek in de wereld. Wetenschappelijke disciplines als biotechnologie, rurale sociologie, agro-ecologie en levensmiddelentechnologie hebben een belangrijke plaats in Wageningen. Er zijn zeer verschillende opvattingen over de toekomst van o.a. de voedselproductie. Wij denken daarom dat het van groot belang is dat we regelmatig met elkaar in gesprek gaan.”

Het volgende debat zal zijn op 5 juni 2014 in het Orion gebouw op de campus van Wageningen UR en zal heten:

Conventional agriculture can/cannot nourish the world

Voor dit debat worden de meest vooraanstaande sprekers uitgenodigd, binnen en buiten Wageningen UR, die in actuele thema’s lijnrecht tegenover elkaar staan. Toch zal binnen het debat worden getracht bruggen te slaan en kaders te doorbreken.

Voor de organisatie van de evenementen zoekt de stichting nog naar enkele sponsoren.

Voor meer informatie kunt u mailen [email protected]

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Gelderland, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Moira schreef:

  Bedankt voor jullie reacties!

  We voeren onze debatten in het Engels om meerdere redenen. Ten eerste is Wageningen UR een zeer internationale universiteit, we zouden teveel studenten uitsluiten wanneer een debat in het Nederlands wordt gevoerd. Daarnaast nodigen wij graag ook internationale sprekers uit en hebben wij binnen de WUR te maken met behoorlijk wat internationale medewerkers. Engels dus om te verbinden!

 2. klaas schreef:

  Het lijkt natuurlijk gewichtiger om het de debat in Nederland voor nederlanders in het het engels te voeren, ook al sluit je gewone mensen uit.

 3. Zonnetje schreef:

  Eindelijk, het werd tijd. Moge veel meer jonge mensen ook achter de motor van verandering gaan duwen. Zij zijn ook de toekomst. Goed voorbeeld doet hoop ik goed volgen!
  En in het Engels? Steeds meer onderwijs wordt in het Engels gegeven, in het Engels geschreven, en zo bereik je ook meer mensen. Het Nederlandse taalgebied is te klein voor deze zo belangrijke discussies. Zij kunnen het echter, moreel ook, niet alleen, dat heeft meer te maken met de reeds zeer gevestigde belangen waartegen ze mogelijk nog niet opgewassen zijn. Laten we hen steunen in hun positieve pogingen die ook de onze zijn, ipv van ze af te kraken op vorm e.d.!

 4. vergroener schreef:

  Is het niet belangrijker dát het debat gevoerd wordt, in plaats van (typisch Nederlands) meteen te gaan zeuren over de vorm waarin?

 5. klaas schreef:

  Waarom voeren de dames het debat niet in het nederlands en met een vereniging i.p.v een gesloten stichting?

 6. Rara schreef:

  Vic volgens mij begrijp je niet dat ze juist de dialoog op gang brengen en niet 1 kant belichten.
  Bruggen slaan tussen verschillende belanghebbende.

  Petje af CSW!

 7. Marieke schreef:

  Meer dan geweldig dat deze hoog opgeleide mensen dit initiatief hebben genomen!! Mijn complimenten!!

 8. Bertus Buizer schreef:

  Fantastisch initiatief van deze jonge, kritische studenten! Van wie moet onze samenleving anders de juiste zingevingsvragen voor nu en in de toekomst verwachten? Toch niet in de eerste plaats van mensen die verstrikt zijn in allerlei netwerken en belangen, lijkt mij – met alle respect -.

 9. Mary schreef:

  Vic

  Is propaganda alleen toegestaan als je mee helpt om het klimaat om zeep te brengen.

  Heerlijk om te lezen dat jonge studenten kritisch zijn en dat geluid laten horen. Ik wens de Stichting alle succes van de wereld!

 10. Vic schreef:

  Sorry Dames Dit is een propoganda, en wel met eigen Interesse’s Not Nourishing Enough Rather than E.G.O_ Vic