like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Lovins: ‘Grootschalige energie-opslag voor zon en windenergie niet nodig’

Van: op 19 augustus 2014

Amory LovinsAmory Lovins, de bekende klimaat- en energiewetenschapper van het Rocky Mountain Institute, zegt dat het helemaal niet nodig is om eerst grootschalige energieopslag te installeren, voordat we op grote schaal hernieuwbare energie kunnen inzetten. Grote fossiele en atoomcentrales zijn volgens hem niet meer nodig als basislast voor een stabiel stroomnet.

Lovins baseert zijn uitspraak op de voorspelbaarheid van zowel de stroomproductie, als de vraag naar stroom. Door slim te schakelen met apparaten die niet continu, of heel precies op een bepaald moment stroom gebruiken, kan de pieklast enorm worden verlaagd. De overblijvende pieken kunnen met kleinere en lokale opslag worden opgevangen.

Fairphone 3_Staring lady

Een voorbeeld: wanneer je het licht aandoet, wil je ook meteen licht hebben. Dat kan niet wachten. Maar wanneer je koelkast, vriezer, wasmachine of airconditioning een half uurtje later inschakelt maakt dat vaak helemaal niets uit. Ten minste, voor jou als gebruiker. Voor de stroomleverancier is het voordeel enorm. Hij kan al die apparaten netjes achter elkaar aan- en uit laten gaan in plaats van allemaal tegelijk, waardoor grote pieken in het verbruik worden vermeden.

Door het beter balanceren van stroomafname kunnen grote voordelen worden behaald: er is minder capaciteit nodig waardoor minder fossiele en atoomcentrales nodig zijn. Het klimaat is beter af, stroom kan goedkoper worden en dus zijn consumenten en bedrijven beter af.

Lovins en het Rocky Mountain Institute maakten er een film over waarin het idee verder wordt uitgelegd en onderbouwd:

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht, TV

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (17)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. @klaas zegt 27 augustus 2014 om 11:44:

  Het klopt dat de 60% een piek is.

  In de post van 23 augustus 2014 om 10:00 zeg ik dan ook: ´In Spanje wordt er door Iberdrola Renewables soms 60% van de totale vraag naar electriciteit geproduceerd, zonder dat er sprake is van opslag.´

  Dat dit niets zegt ben ik niet met je eens, want dit toont aan dat het electriciteitsnetwerk zelfs dit soort grote pieken kan opvangen zonder dat er speciale voozieningen zijn getroffen zoals tussenopslag.

 2. klaas schreef:

  @Willem Gravesande,
  Die 60% is geen gemiddelde maar slechts een piek en toont dus niets aan

 3. rrf schreef:

  Als grote silo´s op 4 á 5 kilometer diepte in Zee worden gehangen kan daar gas onder het dauwpunt vloeibaar bewaard worden in silo´s die amper de huid van een colablikje behoeven.

  Dat gas kan in gepompt worden of op diepte uit water geproduceerd worden en zelfs waterstof en zuurstof kunnen via leidingen naar Land getransporteert worden of elk gewenst moment fuelcells of generatoren aandrijven.

  Kan zelfs gehele container/tankervloot op varen zelfs indien als simpel gecomprimeerde lucht gebruikt.

 4. klaas schreef:

  @Willem Gravesande,
  Spanje is juist een mooi voorbeeld van overschot door gebrek aan opslag. Grootschalige stroomlevering aan Frankrijk is niet mogelijk, daar zijn de verbindingen te beperkt voor. Spanje kan dus de eigen piekstroom niet verwerken.
  Het stroomverbruik aanpassen aan het aanbod van zon-windenergie eist voor draag zoniet veel dwang. Liggen de bedrijven stil door gebrek aan stroom in sombere windstille dagen en moet in de nacht doorgewerkt worden in heel winderige nachten, wat zouden de vakbonden daarvan vinden?

  Vreemd die hekel die sommige hebben aan grootschalige opslag en ruimte die ze krijgen omdat te spuien. Het gaat niet zozeer op dagopslag voor de nacht, zoals P.Lomito denk te lezen, maar om de veel grootschaliger seizoensopslag, vooral bij zonne-energie.

 5. Voor het virtual powerplant concept zie bijvoorbeeld ook http://www.kombikraftwerk.de/

  In Spanje wordt er door Iberdrola Renewables soms 60% van de totale vraag naar electriciteit geproduceerd, zonder dat er sprake is van opslag.

  Daarmee is ook in de praktijk de stelling van Lovins bewezen.

 6. tkemmere schreef:

  Verhelderende video!

 7. Ron schreef:

  Ik ga voor perslucht…

 8. P. Lomito schreef:

  @Klaas Komende jaren zal het aantal accupacks bij huishoudens snel toenemen om in de eigen nachtelijke stroombehoefte te voorzien. Maar er worden ook al proeven gedaan met opslag op wijkniveau. In Etten-Leur is een mini-grid met wijkopslag gemaakt waarbij de aangesloten woningen de wijkopslag overdag opladen met zonnepanelen om dan ‘s avonds weer stroom af te nemen. Als de zon te weinig opwekking biedt springt het net bij om de benodigde stroom te leveren. Ik denk dat dergelijke mini-grids de toekomst hebben.

 9. klaas schreef:

  Grootschalige opslag is nodig om op zonnige, winderige dagen de stroomopbrengst te benutten en om windstille periode in de winter – nauwelijks zonnestroom! – door te komen. Dan kan de stroomvraag best hoog zijn.
  Als je dat allemaal negeert kom je op dit gebabbel over halve uren, niet over weken!

 10. Vergroener schreef:

  Beste Lomito, volgens mij heb je het artikel helemaal niet gelezen, of er helemaal niets van begrepen.

 11. P. Lomito schreef:

  @Vergroener Ik vind dat helemaal niet zo grappig, die overcapaciteit werkt behoorlijk marktverstorend. Fossiele centrales zijn immers wel nodig als back-up voor de duurzame opwekkers maar rendabel standby draaien is ook niet mogelijk.

  Met grootschalige opslagmogelijkheden zou de windstroom in ieder geval maximaal benut kunnen worden op de momenten dat er vraag naar is, dus ‘s avonds als lampen en TV aangezet wordt.

 12. Vergroener schreef:

  Grappig dat Lomito nog steeds denkt dat windmolens zorgen voor overcapaciteit, en niet het bouwen van overbodige kolencentrales. Natuurlijk hebben we (ook) grootschalige groene energieopwek nodig om die oude fossiele vervuilers te vervangen.
  Over denkfouten gesproken.

 13. P. Lomito schreef:

  De denkfout die Lovins maakt en met hem vele beleidsmakers, is de verkeerde veronderstelling dat er grote vraag is naar grootschalige duurzame opwekking. Er is nu al sprake van een enorme overcapaciteit aan stroomopwekking en door de plaatsing van 3.000 windmolens in NL wordt dat overschot nog veel groter. Daarbij zal ook een belangrijke rol spelen dat eigen opwekking met zonnepanelen veel goedkoper is dan grootschalige duurzame opwekking.

  Met de te verwachten grootschalige uitrol van zonnepanelen op alle daken in Nederland zal de vraag naar netstroom en daarmee centrale duurzame opwekking gedecimeerd worden. Opslag van duurzame stroom wordt daarom nog belangrijker dan nu het geval is.

 14. Ron schreef:

  De tijd dat bij het inschakelen van de nachtstroom het licht in huis minder fel werd, is voorbij. Inschakelen gebeurt gefaseerd. Net als de straatverlichting. Plus, er zijn nu minder nachtstroomboilers, die allemaal tegelijk hun maximum vragen.

  Je kunt de prikkels wegnemen door inderdaad op meerdere tijdstippen op een dag de prijs te laten variëren. Nu zet iedereen zijn grootverbruiker bij het ingaan van de nachtstroom aan. (Dus toch niet wanneer je dat zèlf wil.) Als de prijs op meerere tijdstippen van de dag omlaag gaat wordt het gebruik ook meer over de dag verdeeld. De vraag wordt aan het aanbod aangepast. Net zoals je met zonnepanelen ook je was doet als die het maximum leveren.

 15. Luuk Spreeuwers schreef:

  Ik kan me een andere, betere manier voorstellen om dit te realiseren. Als bijvoorbeeld per minuut de prijs van elektriciteit wordt doorgegeven aan de gebruikers (extra voorziening in de meterkast of nog beter, via internet), kan de gebruiker gemakkelijk zelf beslissen wanneer hij de apparaten inschakelt. Slimme apparaten kunnen dan detecteren wanneer de elektriciteit goedkoop is en zichzelf in- en uitschakelen op de juiste momenten.
  Op die manier blijft de regie in het beheer van de gebruikers. Via internet deze informatie beschikbaar maken lijkt me eigenlijk heel eenvoudig. Verder heeft elk slim apparaat dan alleen maar een wifi verbinding nodig…

 16. P. Lomito schreef:

  Des te meer reden om de slimme meter buiten de deur te houden door deze te weigeren (wettelijk toegestaan). Misschien dat er mensen zijn die het prettig vinden als anderen hun apparaten inschakelen maar de meeste mensen zullen dat liever zelf bepalen, en terecht!

  Grootschalige duurzame opwekking is sowieso niet mogelijk in dichtbevolkte landen als Nederland en België, er is gewoon te weinig ruimte om alle zonnepanelen en windmolens te plaatsen.

  Voor consumenten wordt het wel zeer interessant om het eigen dak vol te leggen met zonnepanelen en daarmee zoveel mogelijk stroom direct te verbruiken en de rest op te slaan in accu’s voor gebruik in de avond en nacht.

  Met zo’n eigen mini-centrale heb je nauwelijks nog netstroom nodig en dat is vooral prettig omdat de overheid netstroom juist gebruikt om consumenten kaal te plukken met energiebelasting, heffing duurzame energie en BTW over al dat fraais.

  Belangrijkste is dat je zelf baas blijft over je eigen energievoorziening en zelf bepaalt wanneer je apparaten aanzet.