like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Luchtvervuiling maakt meer slachtoffers dan aids en malaria samen

Van: op 18 september 2015

carbonbubbleElk jaar sterven 3 miljoen mensen voortijdig door luchtvervuiling, en dat aantal kan nog verdubbelen tegen 2050. Verrassend genoeg is de landbouw bij de belangrijkste oorzaken. Dat zeggen wetenschappers van het Duitse Max Planck-Instituut in het tijdschrift Nature.

Elk jaar sterven wereldwijd 3,3 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling, dat zijn meer sterfgevallen dan de slachtoffers van aids en malaria samen.

De meeste slachtoffers van luchtvervuiling vallen door fijn stof, kleine partikels die diep in de longen doordringen en er onder meer longkanker, hartaandoeningen en beroertes veroorzaken. Er is ook niet meteen beterschap in zicht: als er niet wordt ingegrepen, zal het aantal vroegtijdige overlijdens door luchtvervuiling tegen 2050 verdubbelen, voorspelt een studie door het Duitse Max Planck-Instituut.

Bovendien hielden de wetenschappers geen rekening met luchtvervuiling binnenskamers, naar schatting nog eens goed voor 3,4 miljoen slachtoffers per jaar. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Landbouw

Bij luchtvervuiling wordt spontaan gedacht aan industrie en transport, maar de vervuiling blijkt afkomstig uit erg uiteenlopende bronnen, afhankelijk van de regio in de wereld. Zo is het gebruik van vervuilende energie door gezinnen goed voor minstens de helft van de slachtoffers in China en India.

De grootste verrassing is echter de uitstoot van de landbouw in het Westen, met name ammoniak afkomstig uit meststoffen en de veeteelt. Het reageert met partikels uit verkeer en industrie tot ammoniumsulfaat en ammoniumnitraat en is zo goed voor een vijfde van alle slachtoffers uit luchtvervuiling. In de VS, Rusland, Japan en Europa is het zelfs de belangrijkste oorzaak van luchtvervuiling.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws