like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Milieudefensie zet klimaatzaak tegen Shell door

Van: op 29 mei 2018

waterstof op zee

Shell heeft in een brief laten weten niet in te gaan op de eisen van Milieudefensie in de aangekondigde klimaatzaak. Daarom is Milieudefensie genoodzaakt naar de rechter te stappen, om te zorgen dat Shell stopt met het veroorzaken van wereldwijde klimaatschade. Milieudefensie kondigde de klimaatzaak op 4 april aan. Inmiddels hebben meer dan 11.000 Nederlanders aangegeven samen met Milieudefensie naar de rechter te stappen.

 

Drie eisen aan Shell

Milieudefensie eist dat Shell zijn bedrijfsactiviteiten en investeringen in lijn brengt met het klimaatakkoord van Parijs, zijn olie- en gasactiviteiten afbouwt en zijn broeikasuitstoot terugbrengt naar nul in 2050. Shell had tot woensdag 30 mei de tijd om de klimaatzaak te voorkomen door aan de eisen te voldoen. Milieudefensie gaat nu aan de slag met de dagvaarding, die aan het eind van het jaar verstuurd wordt.

 

Shell wijst eisen af

In de brief die Milieudefensie ontving, wijst Shell de eisen van Milieudefensie af zonder er inhoudelijk op in te gaan. Shell laat weten: ‘Ik zal niet in detail ingaan op uw eisen.’ Shell wijst in plaats daarvan op zijn huidige klimaatambitie, zonder te reageren op de kritiek die Milieudefensie leverde op de klimaatambitie van Shell.

Roger Cox, advocaat van Milieudefensie: “Shell heeft niet de moeite genomen om inhoudelijk op de eisen en argumenten te reageren en blijft op ramkoers liggen met het klimaatakkoord. Shell herhaalt wat het allemaal doet, maar gaat niet in op wat het allemaal nalaat om klimaatverandering tegen te gaan.”

3 redenen waarom Shell deze rechtszaak onzin vindt

1. Shell vindt dat ze het klimaatakkoord al krachtig omarmt
Van krachtig omarmen is helemaal geen sprake. Als we de doelen van het klimaatakkoord willen halen dan moet zoveel mogelijk olie en gas in de grond blijven zitten. Shell bouwt zijn olie- en gasproductie echter niet af. Sterker nog: Shell investeert miljarden in het vinden van nieuwe velden.

2. Shell vindt dat het al hartstikke goed bezig is
Shell investeert jaarlijks ruim 25 miljard in olie en gas en slechts 1 tot 2 miljard in duurzame energie. Shell rept in de brief met geen woord over de 22 miljoen die het jaarlijks uitgeeft aan lobbygroepen die als doel hebben klimaatoplossingen tegen te werken.

3. Shell vindt het klimaat geen zaak van de rechter
Als een bedrijf zich niet aan de wet houdt en zijn zorgplicht schendt dan is het juist aan een rechter om een bedrijf hier op aan te spreken.

Klimaat hoort in de rechtbank thuis

Shell stelt dat de ‘energietransitie niet in de rechtbank thuishoort’. Donald Pols, directeur Milieudefensie: “Shell doet daarmee het rechtssysteem tekort. Als bedrijven of overheden in strijd met de wet handelen, dan is ook klimaat een zaak van de rechter. Mensen draaien nu op voor de vervuiling die bedrijven als Shell veroorzaken, dat is oneerlijk en moet veranderen.”

Milieudefensie roept alle Nederlanders op om zich als mede-eiser aan te sluiten bij de rechtszaak. Zij kunnen zich aanmelden via klimaatzaakshell.nl.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!