De Provincie Gelderland gaat in de FoodValley regio een pilot uitvoeren met twee zelfrijdende voertuigen (zonder stuur en pedalen) tussen station Ede/Wageningen en Wageningen University & Research centre (WUR) en op de WUR campus. De voertuigen zogenaamde WEpods hebben in eerste instantie een hospitality functie voor (buitenlandse) bezoekers van de WUR. De provincie Gelderland laat met deze pilot zien dat er serieus werk wordt gemaakt van haar ambities voor nieuwe, flexibele, duurzame en sociale mobiliteit.
Waarom de naam ‘WEpod’? Een pod is de algemeen gangbare term voor een (klein) automatisch voertuig. Algemeen refereert pod aan een omhulsel voor kostbare inhoud. WE staat voor Wageningen en Ede en voor iedereen (we) die bij het project betrokken is: de provincie, de FoodValley regio, de projectgroep, de buurtbewoners, de gebruikers etc. WE duidt aan dat we het samen doen en dat we trots kunnen zijn als we dit project dankzij ieders bijdrage tot een succes kunnen maken.
Bij het WEpods project staat kennisontwikkeling en –deling voorop. Elk probleem dat we tegenkomen draagt bij aan verdere kennisontwikkeling. De pilot levert geen staand systeem op, maar een samenwerkingsverband tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen die gezamenlijk automatisch rijden een stap dichterbij brengen.
Er zijn in de wereld meerdere initiatieven met zelfrijdende voertuigen zoals de Rotterdam Rivium shuttle bus, de Heathrow shuttles en de Masdar pods. Deze voertuigen rijden echter op speciale gesloten rijbanen. Het Citymobil2 project demonstreert zelfrijdende voertuigen met een steward aan boord op de openbare weg. De WEpods zullen op de openbare weg gaan rijden tussen ander verkeer. Een control room zal toezicht houden op het voertuig en op de veiligheid en aanvankelijk zal een steward de gasten begeleiden in het voertuig. De WEpods zullen in eerste instantie op een vast traject rijden, maar het systeem kan uitbreiden naar meer trajecten en naar andere regio’s in Nederland. Zo kan het systeem leiden tot een kwaliteitssprong voor openbaar vervoer.
App
Het is de bedoeling dat buitenlandse bezoekers van de WUR een WEpod via een App reserveren. De WEpod staat klaar op station Ede/Wageningen en de bezoeker kan de WEpod met zijn/haar smartphone openen. De WEpod rijdt met maximaal 25 kilometer per uur naar de WUR. In het voertuig ontvangt de bezoeker informatie over de omgeving en over het voertuig zelf.
Het voertuig dat wordt gebruikt voor het WEpods project is de EZ-10 van EasyMile, dat is ontwikkeld voor het Citymobil2 project. Het WEpods consortium zal de voertuigen uitrusten met aanvullende technische apparatuur zoals camera’s, laser, radar en GPS om de omgeving te kunnen waarnemen en interpreteren en zodoende veilig te kunnen rijden.
Op 28 januari zal de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, het eerste rondje rijden tijdens de officiële testrit met de WEpod in Wageningen. Dan is er voor genodigden ook een kans om kennis te maken met de WEpod.