like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Natuur & Milieu stapt naar de rechter om co2 normen luchtvaart openbaar te maken

Van: op 12 december 2017

vliegtuig

Natuur & Milieu stapt naar de rechter. De reden: de Nederlandse Staat weigert de onderbouwing van de nieuwe CO2-normen van de luchtvaart openbaar te maken.

‘Strengere normen voor de luchtvaart zijn noodzakelijk. De Nederlandse luchtvaart  zorgt nu al voor 7% van de klimaatemissie in Nederland. Als we niets doen, dan stijgt dit naar 12% in 2050. Tijd om snel in te grijpen. Maar als de overheid geen stukken vrijgeeft, kunnen wij het milieueffect van de nieuwe CO2-normen van de luchtvaart niet beoordelen,’ aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd programma’s bij Natuur & Milieu.

De ICAO (International Civil Aviation Organisation, orgaan van de VN) werkt momenteel aan nieuwe emissiestandaarden voor de internationale luchtvaart. Dit gebeurt achter gesloten deuren.

Vooralsnog lijken de nieuwe normen weinig ambitieus: nieuwe vliegtuigen voldoen al aan deze normen. ‘Om die reden willen we graag weten wat er in het rapport van de Committee Aviation Environmental Protection (CAEP) van ICAO staat, zodat we weten of de nieuwe CO2-normen daadwerkelijk tot een schonere luchtvaart leiden,’ aldus Van Hooijdonk.

De rechtszaak van Natuur & Milieu wordt ondersteund door Transport & Environment (T&E) en ClientEarth.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws