geld lenen

Je wilt graag duurzaam leven. Maar wat is de duurzame optie als er een apparaat stuk is? Koop je dan een nieuw exemplaar of laat je het repareren? In beide gevallen is er CO2-uitstoot, maar je wilt de minst vervuilende optie kiezen. We helpen je graag verder door dieper in te gaan op beide mogelijkheden.

Kleine reparaties zijn altijd goed te doen

Een lekke band van je fiets of auto betekent echt niet altijd dat je er een nieuwe op moet laten zetten. Vaak is een reparatie dan goed genoeg en hoeft er dus niet een nieuw product voor jou te worden geleverd.

groenopladen generic keuzehulp

Maar hoe zit dat met een oven, magnetron of printer? Dat zijn typische apparaten die niet echt voor reparatie in aanmerking komen, mede doordat een nieuwe kopen vaak niet veel geld kost. Het wil echter niet zeggen dat het milieubelastend is dat je een nieuw exemplaar aanschaft.

De voordelen van nieuw kopen

Hoe nieuwer het apparaat dat je koopt, des te duurzamer is het in gebruik. Onder druk van de maatschappij maken fabrikanten hun producten steeds energiezuiniger. Vaak is ook bij de productie minder milieubelasting veroorzaakt dan jaren geleden, toen je het vorige exemplaar kocht. Zo heel veel is er dus niet mis met het vervangen van je oude product.

Het blijft natuurlijk een afweging die je alleen écht goed kunt maken als je alle factoren op een rij zet. En dat is nu net ontzettend moeilijk. De meeste mensen zullen hier dus niet aan beginnen, zeker wanneer het om een relatief goedkoop apparaat gaat.

Een nieuwe kopen kost je meer geld

Nog iets om over na te denken als je twijfelt: een nieuw apparaat kopen is vaak duurder dan een reparatie (laten) uitvoeren. En daar moet je dan maar net het geld voor hebben. Of voor over hebben, want dit aspect kan er ook best voor zorgen dat je juist de beslissing neemt om voor reparatie te gaan. We willen allemaal immers graag geld besparen, nietwaar?

Wil je zeker weten dat je niet teveel betaalt voor een nieuw apparaat, vergelijk dan prijzen bij verschillende aanbieders. Als het om een wasmachine of auto gaat, is dat vrij eenvoudig online te realiseren. Natuurlijk wil je wel zeker weten wat de verwachte levensduur en het milieulabel van de nieuwe aankoop is. Kwaliteit mag nu eenmaal best wel wat kosten. Heb je daar niet direct genoeg geld voor achter de hand? Ga dan eens na of een persoonlijke lening uitkomst kan bieden. Dan betaal je maandelijks aflossing en rente, maar je weet waarvoor je het doet: de duurzaamste keuze.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws