like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nieuw rapport voorspelt zonneschijn na aardgas

Van: op 20 september 2016
aardgasNederland moet de komende jaren harde keuzes nemen om aan de verplichte klimaatdoelstellingen - CO2-neutraal in 2050 - te kunnen voldoen. Om de benodigde transitie te kunnen maken van fossiele naar hernieuwbare energie zijn de nodige stappen te zetten. Vooral op het gebied van aanbod, verbruik en economische effecten. Dat stelt het Economisch Bureau van ABN AMRO in het rapport 'Na aardgas komt zonneschijn: de uitdagende overgang naar een duurzame energievoorziening in Nederland'.
 
Tot 2030 moeten keuzes gemaakt worden, bijvoorbeeld over de back-upcapaciteit. "Zeker nu de vraag actueel is of kolencentrales gesloten moeten worden, is het belangrijk om te kijken welke vorm naast hernieuwbare energie de belangrijkste, conventionele brandstof blijft". Dat zegt Hans van Cleef, Sectoreconoom Energie bij ABN AMRO. "Europa - en dus ook Nederland - moet streven naar een zo snel mogelijke vermindering van het aandeel kolen, omdat kolen schadelijker zijn voor het milieu dan gas. Daarom is volgens ons na 2030 alleen voor gas een rol weggelegd als back-upcapaciteit. Ook zien we gas als energieopwekker voor regio's en sectoren die niet op een betaalbare en betrouwbare manier kunnen worden voorzien van hernieuwbare energie. De voorkeur gaat uit naar groengas, eventueel aangevuld met Nederlands gas."
 

Conventionele brandstoffen als aardgas blijven nodig

In het rapport schrijft het Economisch Bureau dat ingezet moet worden op uitbreiding van het aandeel hernieuwbare energie. Maar conventionele brandstoffen blijven deels nodig ten behoeve van een zorgvuldige transitie. "Een flink groter aandeel van hernieuwbare energie is voor Europa cruciaal. Niet alleen voor klimaatdoelstellingen, maar ook voor de (groei van de) economie, werkgelegenheid en de leveringszekerheid. Daarom is het nodig een goede balans tussen deze factoren te vinden en te houden. En dat in een omgeving waarbij de energiemix moet worden verduurzaamd, betrouwbaar moet blijven en voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft", aldus Van Cleef.  
 

Vermindering energieverbruik noodzakelijk

Volgens het Economisch Bureau is ook de vermindering van het energieverbruik in elk geval een voorwaarde om de klimaatdoelen te halen. Van Cleef: "Er moet meer aandacht komen voor besparingsmogelijkheden. In het bedrijfsleven, maar ook bij de Nederlandse huishoudens. Als ook de regelgeving- en besparingsmogelijkheden in de lucht- en scheepvaart worden aangescherpt, maken we flinke stappen in het terugdringen van CO2-uitstoot. Bovendien heeft de energie-intensieve industrie plannen om verbruik terug te dringen. Toch geldt voor alle maatregelen dat er vaak weinig betrokkenheid is of het politieke draagvlak beperkt is. Daar is een hoop te winnen. Met de bijeenkomst die op Prinsjesdag is gehouden, hoopt ABN AMRO betrokkenheid en draagvlak bij alle partijen te vergroten."
 
Het volledige rapport is hier te downloaden. 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws