hitte

Deze zomer beleefde Nederland de langste hittegolf ooit in ons land gemeten. Precies in die golf, werd in Amsterdam de dramaserie HITTE opgenomen; een twaalfdelige serie (zes dubbelafleveringen) over de verwoestende impact van een plotselinge, extreme hittegolf op mens en samenleving. De serie is een coproductie met omroep EO en vanaf woensdag 23 september kun je wekelijks twee afleveringen bekijken op NPO3.nl en YouTube.

HITTE is de nieuwste webdramaserie van Martijn Winkler; maker van het veelvuldig bekroonde #tagged, dat in 2019 een prestigieuze Rose d'Or won. HITTE richt zich op de kwetsbare positie die de mens heeft in een veranderend klimaat. Hoe snel kunnen we onze zekerheden en ons gevoel voor controle verliezen? De serie schudt de kijker wakker en zet aan tot actie om klimaatverandering te stoppen. Maar ook om voorbereid te zijn op de onafwendbare gevolgen van de verandering die nu al is ingezet... Voor de serie deed Winkler uitgebreide research. Hij voerde tal van gesprekken met relevante experts en vooraanstaande klimaatwetenschappers van de Vrije Universiteit en het KNMI en baseerde zich op actuele klimaatmodellen en reële verwachtingen voor de nabije toekomst in Nederland. Sterker nog; wat voor nu geacht werd nog fictie te zijn, bleek in de zomer van de opnames al werkelijkheid.

"Als ik aan klimaatverandering denk," vertelt Winkler, "ontstaat vooral een gevoel van wanhoop, onmacht en daarmee woede. In de mensen om mij heen voel ik goede intenties, een echte wil om een positieve impact op het klimaat te maken, maar als ik naar de mensheid in het algemeen kijk, zie ik het tegenovergestelde. We doen niets. Of eigenlijk: we maken het erger. Hoe meer ik research deed naar de wetenschappelijke basis voor deze serie, hoe erger het werd: veel wetenschappers hebben het al niet meer over 'oplossen' of 'goed maken'. Het is nu al te laat, zeggen ze. Wij zijn nu te laat met oplossingen, we kunnen enkel nog overleven. In plaats van dat nihilistische gevoel uit de weg te gaan, nam ik het juist als basis voor HITTE. En werd het een serie over hoop, in tijden van hopeloosheid."

Synopsis

HITTE speelt zich af in een stadswijk ergens in Nederland, waar we een aantal heel verschillende mensen volgen gedurende de opkomst en afwikkeling van een allesverzengende hittegolf. Sneller dan ze het voor mogelijk hielden, raken ze verwikkeld in een strijd van leven en dood tegen de hitte en hervinden ondertussen de waarde van menselijkheid in tijden van hopeloosheid.

Gedurende zes dagen, verdeeld over twaalf afleveringen waarin telkens één personage centraal staat, maken we mee hoe hun leven plotseling in gevaar komt. Zoals Anouk en Sam (gespeeld door Luca Hollestelle en Anouar Ennali), zorgeloze twintigers, die elkaar op een zomerse dag ontmoeten; het begin van een flirterige zomerliefde, totdat de hittegolf hen dwingt om écht voor elkaar te kiezen. Of Jeannette (gespeeld door Carine Crutzen), een ervaren huisarts, die plots haar leven overhoop moet gooien om de mensen uit haar buurt te beschermen tegen de brandende zon.

Sommige personages in de serie zijn direct betrokken bij hulpverlening of nooddienst; anderen leiden een gewoon leven en worden overrompeld door de hitte. In alle gevallen zien we door hun ogen de verwoestende impact van de hittegolf op mensen, op infrastructuur, op de samenleving als geheel, die langzaam afglijdt in chaos en paniek naarmate de hitte blijft duren, en blijft oplopen.

Warming Up

HITTE maakt als autonome, onafhankelijke productie-onderdeel uit van Warming Up, een artistieke klimaat-campagne vanuit de Nederlandse kunst & cultuursector van juli tot en met oktober 2020 - een campagne van Stichting Impact Makers. Warming Up mobiliseert de beste filmmakers, reclamemakers, vormgevers, theatermakers en artiesten van Nederland om veel meer mensen actief te betrekken bij de klimaatvragen waar we als samenleving voor staan. De ambitie is om een permanent platform te creëren rondom kunst, klimaat en democratie.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws