• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

De nieuwe veganist: van activist naar levensgenieter

27 mei 2016|doorredactie|inveganisme, voeding

Lisette KreischerWat begon als een protest tegen de bio-industrie is uitgegroeid tot een positieve manier van leven waarbij genieten voorop staat. Het veganisme groeit in populariteit en zal zich ontwikkelen tot een meer gangbare manier van leven waarbij plantaardige voeding centraal staat. Dit constateert Lisette Kreischer, onder andere bekend van de vele boeken die zij schreef over plantaardig leven. De afgelopen twee jaar steeg het aantal ‘fulltime’ veganisten in Nederland naar schatting met zo’n 15%.

De reden is tweeledig: enerzijds ontdekken mensen in de media en restaurants hoe smaakvol en rijk plantaardig eten is, anderzijds zijn mensen bezig om tot hun kern te komen en beseffen dat een mooie wereld begint met aardig zijn voor jezelf.  De schrijfster is de aankomende weken actief als Ekoplaza ambassadeur tijdens de Gezonde Leefstijlweken en geeft op zaterdag 28 mei een lezing over Plant Power bij Ekoplaza Stadhouderskade te Amsterdam.

De boodschap van Lisette Kreischer is dat we alleen aan een betere wereld kunnen werken als we zelf vrolijk en gelukkig zijn zonder te gefixeerd bezig te zijn met wat wel of niet mag. Gelukkig ziet zij veel positieve ontwikkelingen op het gebied van plantaardig leven: ‘Het aantal nieuwe (kook)boeken over plantaardig eten blijft groeien, op Instagram komen de meest smaakvolle vegan gerechten voorbij en alleen al in Amsterdam openden er afgelopen maand vijf veganistische restaurants. Ook dit initiatief van Ekoplaza bewijst dat plantaardig eten smaakvol en toch eenvoudig kan zijn. De plantaardige keuken is hot.’ Dankzij al deze ontwikkelingen groeit het aantal mensen dat parttime plantaardig eet, ook wel de Flexinist genoemd. Veganisme is een leefstijl aan het worden die staat voor bewuster genieten van het leven.

Het veganisme als activisme

Het veganisme kreeg een vlucht in de jaren ’80 toen dierenactivisten in opstand kwamen tegen de bio-industrie en de overproductie van voedsel na de Tweede Wereldoorlog. Zij waren de grondleggers van het veganisme en lieten de wereld zien dat verandering bij jezelf begint. Dankzij deze eerste generatie veganisten begonnen men zich bewuster te worden van de positieve invloed die mensen, dieren en de natuur op elkaar kunnen hebben.

Fixatie op strak lijf

De opkomst van het veganisme staat los van de health trends waarbij men gefixeerd is op een strak lijf. Lisette Kreischer benadrukt dat plantaardig leven betekent dat men op een ontspannen manier geniet van wat Moeder Natuur te bieden heeft en dat je jezelf leert erkennen in je volle perfecte hoedanigheid.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Klanten Qurrent nemen zeggenschap energieproductie overHostelketen Stayokay wint Triodos Hart-Hoofdprijs 2016
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten