Nieuwsoverzicht circulaire economie

Van huishoudelijk afval naar butanol en waterstof

Het toepassen van hogedruk en stoom is een bewezen methode voor de mobilisatie van waardevolle componenten uit biomassa. De methode wordt in het EU BESTF2-project, getiteld “Production of butanol and hydrogen by fermentation techniques using steam treated municipal solid waste (MSWBH)”, ingezet voor de conversie van huishoudelijk afval (MSW) naar een geschikte grondstof voor de […]

De toekomst van vandaag en morgen

Eigenlijk wil ik deze laatste column, dit laatste bericht voor de ‘duurzame flessenpost’, niet schrijven. Want schrijven betekent afsluiten en het is maar de vraag of er al iets afgesloten kan en mag worden. Ik weet niet hoe het met u is vergaan, maar dit jaar ging toch wel veel en veel te snel, niet? […]

Purpose People: Bij WesterZwam is doen het nieuwe denken

Met Westerzwam slaat duurzaam ondernemer Eva Flendrie twee vliegen in een klap: ze werkt aan afvalreductie én lokale voedselproductie. WesterZwam zet afval in als grondstof. Hoe? Oesterzwammen kweken op koffiedik. Het koffiedik komt van restaurants uit de buurt, waar zij de paddestoelen aan terugleveren. Op de fiets natuurlijk.  De werkwijze van WesterZwam is geïnspireerd op het […]

De Circulaire Economie heeft meer dimensies nodig

De ontwikkeling van een lineaire naar circulaire economie wordt vaak beschreven als een grote sprong voorwaarts. Als je er wiskundig naar kijkt verander je de richting van een beweging en zet je een stap van afstand naar oppervlakte. Maar nog steeds bestrijk je niet meer dan twee dimensies. Net zoals het denken in de middeleeuwen […]

HvA maakt designproducten van textielresten Starbucks, Ahrend en Sympany

HvA-studenten en –onderzoekers hebben textielafval van de bedrijven Starbucks, Ahrend en Sympany een nieuwe bestemming gegeven: zij ontwierpen uit de restjes stof onder meer koffietafels, armleuningen, lampen en iPad-hoezen. Lapjes, oude juten zakken en flodders belanden meestal in de afvalbak. Kantoorinrichter Ahrend, koffieketen Starbucks en kledinginzamelaar Sympany hebben bergen van dit textielafval. Deze bedrijven zochten […]

Restaurantkeukens worden circulair met een wormenhotel

In Amsterdam worden dagelijks 22 vrachtwagens aan GFT-afval naar de verbrandingsoven gereden. Doodzonde, want er kan op simpele wijze compost van gemaakt worden. Daarom gaat het initiatief Le Compostier samenwerken met restaurants en hotels om hun GFT-afval in te zamelen voor compost als grondstof voor voedselproductie en grondbemesting. In de zogeheten wormenhotels zorgen wormen voor een […]

Ook in de bouw geldt: Penny wise, Pound foolish

Je maakt echt heel andere afwegingen als je vanuit de gebruiker redeneert. Hoe werkt dat dan, hoor ik menig doorgewinterde bouwer wat argwanend denken, maar het is een feit. Bouwers zijn gespitst op verlagen van de bouwkosten. Zij denken dat gebruikers alleen op de laagste prijs zijn gericht. Echter het gaat niet om het goedkoopste […]