Het laatste nieuws
- Inzameling e-waste groeit snel29 juni 2025 - 09:25
- Hergebruikt plastic lekt chemische stoffen in water27 juni 2025 - 10:19
- Ingrid Robeyns ontvangt Stevinpremie voor onderzoek naar ongelijkheid27 juni 2025 - 09:55
- Somo: auto-industrie niet in crisis, frustreert klimaatbeleid26 juni 2025 - 10:01
- Alles wordt schaars in Nederland, moet nieuwe keuzes maken25 juni 2025 - 09:35
Nu in Inzicht
- Hoe de agro-lobby gezonde landbouw de grond in boort23 juni 2025 - 11:10
- Het leven is te duur, maak de toekomst gratis17 juni 2025 - 10:20
- Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
- De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
- Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38
Vijf manieren om ons voedselsysteem duurzamer te maken
/in Inzicht/door redactieWe kunnen meteen stoppen met verspillen, met te veel eten en we zouden veel minder vlees en zuivel kunnen eten. Maar gedrag veranderen is veel moeilijker.
Nog steeds verboden pesticiden op importfruit
/in Nieuws/door redactieImport groenten en fruit van buiten de EU bevatten resten van bestrijdingsmiddelen die in Europa verboden zijn vanwege schadelijkheid voor de consument.
Reclame Code Commissie doet bedenkelijke uitspraak over verborgen kosten van voedsel
/in Nieuws/door redactieBionext maakte een filmpje over de verborgen kosten van voedselproductie. Een niet-biologische boer diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie.
Veranderend klimaat heeft gevolgen voor voedselproductie
/in Inzicht/door redactieKlimaatverandering leidt op lange termijn onvermijdelijk tot minder productieruimte voor de veehouderij en tot verandering van ons menu.
Wereldgerechten: vega koken zonder pakjes en zakjes
/in Nieuws/door redactieHet kookboek ‘Wereldgerechten’ van Monique van der Vloed laat zien dat je geen pakjes en zakjes nodig hebt om lekker vegetarisch te kunnen koken.
Pesticiden in wijn kun je proeven
/in Nieuws/door redactieMensen kunnen pesticiden aan de smaak herkennen, laat een nieuw experiment zien. Glyfosaat proeft droog, bitter en naar rot hout.
Biologische landbouw kan de hele wereld voeden
/in Inzicht/door redactieDe honger in de wereld kan niet worden opgelost door grootschalige industriële landbouw. Juist kleinschalige, biologische landbouw kan de hele wereld voeden
Consumptie vleesvervangers en plantaardige zuivelvarianten groeit explosief
/in Nieuws/door redactieDe supermarktverkoop van vleesvervangers in Nederland is in 2017 explosief gestegen. Ook de afzet van plantaardige variaties op zuivel groeide flink.
Hoe riskant is de toekomst van kweekvis?
/in Inzicht/door Project SyndicateDe enige manier om aan de toenemende vraag naar vis tegemoet te komen, is kweken op grote schaal. Dat kost veel energie en het is riskant voor het milieu.
Biologische landbouw even productief als reguliere
/in Nieuws/door redactieBiologische landbouw leidt tot een efficiëntere productie: met 50% minder uitspoeling van nitraat, meer organische stof en een stabieler bodemvoedselweb.