Het laatste nieuws
- Klimaatdoel 2030 nagenoeg onhaalbaar, met dank aan kabinet16 september 2025 - 16:35
- Kunst over klimaatverandering in Nederland: expositie in Den Haag16 september 2025 - 11:15
- Vertrouwen in de politiek in duikvlucht op Prinsjesdag16 september 2025 - 09:39
- Gruwelijk groot: de mega cruiseschepen komen er aan13 september 2025 - 10:12
- Studie linkt hittegolven direct aan vervuilende bedrijven12 september 2025 - 10:34
Nu in Inzicht
- Van Hier & Nu naar een duurzaam Straks, hoe dan? 12 september 2025 - 08:23
- Plannen voor wonen en hypotheekrente aftrek, wat doen die voor klimaat, duurzaamheid en milieu?8 september 2025 - 10:54
- Duurzaamheid en klimaat in de verkiezingen van 2025, van groen tot zwart7 september 2025 - 13:39
- Door de polycrisis, naar een duurzame wereld30 augustus 2025 - 08:42
- Een duurzame toekomst maken: lessen uit acht visies19 augustus 2025 - 17:25
Wereldbodemdag: geef de bodem een recht
/in Nieuws/door redactie5 december is niet alleen pakjesavond. Het is ook Wereldbodemdag, een dag waarop meer dan 400 Europese organisaties aandacht vragen voor het stoppen van het verval van onze bodem. Want een gezonde bodem is de bron van ons voedsel en we raken er steeds meer van kwijt. Stelt u zich eens voor, een middelgroot land […]
Koffie verwerken in land van herkomst verdriedubbelt opbrengst lokale partijen
/in Nieuws/door redactieGrote westerse koffieondernemingen domineren al dertig jaar de wereldwijde export van koffie uit onder andere Afrika. Koffiebonen worden goedkoop verworven, snel geëxporteerd, verwerkt en met grote winst verkocht. Als koffie echter wordt gebrand en verpakt in het land van herkomst en niet in het westen, verdriedubbelt dat de opbrengst voor koffielanden Dat blijkt uit het […]
Healthy People Blauwe bosbes en framboos wint Gouden Windei
/in Nieuws/door redactieHealthy People Blauwe bosbes en framboos is gekozen tot het meest misleidende product van 2016 en wint daarmee het Gouden Windei van foodwatch. 36% van de 24 duizend mensen die hebben meegedaan aan de publieksverkiezing voor het Gouden Windei 2016 kozen dit sapje als meest misleidend van de zeven genomineerden. Healthy People Blauwe bosbes en framboos […]
Fosfaat uit Nederlands afvalwater gaat cacaoplantages voeden
/in Inzicht/door redactieDe wereldwijde consumptie van chocolade zorgt voor een crisis op de plantages van de Dominicaanse Republiek. De vruchtbare gronden waarop cacao groeit worden steeds armer. Grondstoffen en nutriënten die in de producerende landen uit de grond worden gehaald, worden in het westen opgegeten en gaan niet meer terug naar waar ze vandaan komen. Hier gaat […]
Proef met QR code laat herkomst varkensvlees zien
/in Nieuws/door redactieStaatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft in Utrecht samen met supermarktketen Albert Heijn het startschot gegeven voor een pilot om consumenten meer inzicht te geven waar hun voedsel vandaan komt. Klanten van Albert Heijn vinden vanaf vandaag op verschillende varkensvleesproducten een QR-code waarmee zij via hun smartphone informatie kunnen vinden over de herkomst […]
Nederland wil koploper worden in duurzame voeding
/in Nieuws/door redactieNederland moet over vijf tot tien jaar wereldwijd de onbetwiste koploper zijn in gezonde en duurzame voeding. Samen met de landbouw, de voedingsmiddelenindustrie en kennisinstellingen wil het kabinet dat Nederland voorop loopt met innovatieve, gezonde producten met meer groente en plantaardige eiwitten. Dat voedsel moet geproduceerd worden met een zo laag mogelijk uitstoot van broeikasgassen […]
Genomineerden Beste Biowinkel 2017 bekend
/in Nieuws/door redactieDe genomineerden voor de verkiezing van de beste biologische winkel 2017 zijn bekend. Vanaf 16 november mag het publiek zijn stem uitbrengen. Een vakjury selecteerde 12 winkels. Winnaars mogen een jaar lang de titel ‘Beste biologische winkel 2017’ voeren en zijn zo het visitekaartje van de branche. De Verkiezing van de Beste biologische winkel is […]
Steeds meer duurzaam voedsel in het winkelmandje
/in Nieuws/door redactieConsumenten hebben in 2015 12 procent meer dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel gekocht. Met een besteding van 3 miljard euro is het marktaandeel verder gestegen van 7 procent naar 8 procent. Dit is het zesde jaar in een rij dat de consumptie van duurzame producten is toegenomen. In supermarkten was de groei het hoogst, met […]
Horeca en catering kunnen duurzame en gezonde voedselkeuzes stimuleren
/in Inzicht/door redactieDuurzamer en gezonder eten, ook in de horeca, staan de afgelopen jaren flink in de spotlight. Erg belangrijk, omdat onze dagelijkse voedselkeuzes 34% van onze voetafdruk bepalen en samenhangen met urgente thema’s als klimaatverandering, biodiversiteit en gezondheid. Structurele verandering blijkt uitdaging Voor veel consumenten blijft het echter een uitdaging om structurele veranderingen in hun […]
BPA niet de enige hormoonverstoorder in plastics
/in Inzicht/door redactieWie vraagt zich niet met regelmaat af welke plastics veilig zijn? Als je af gaat op de nummering moet je vooral 3 (pvc), 6 (polystyreen) en 7 (polycarbonaat) uit de weg gaan. Daar zit in elk geval BPA in. BPA is een bekende hormoonverstoorder die een trits van ziekten en afwijkingen kan veroorzaken. Als gevolg […]