Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Wereldwijde actie tegen voedselverspilling en voedselverlies

Een derde van het eten dat we produceren wordt nooit opgegeten. Om hier verandering in te brengen slaan overheden, wetenschappers en bedrijven wereldwijd de handen ineen. Dit doen zij op de internationale conferentie NO MORE FOOD TO WASTE, Global action to stop food waste and food losses, in het World Forum in Den Haag (16 […]

Wim Hof: ‘Een maaltijd per dag is gezonder’

Voormalig Iceman Wim Hof heeft zichzelf omgeturnd tot wetenschapper. Opnieuw laat hij veel mensen versteld staan. In tegenstelling tot de gangbare adviezen, houdt Hof in het tijdschrift Fit met Voeding een vurig pleidooi voor het eten van slechts één maaltijd per dag. Volgens Wim Hof eten we te veel en verkeerd. “Mensen voelen zich ook […]

Nederlander wil geen plofkip meer

Slechts 15% van alle Nederlanders wil de plofkip behouden. Een kleine meerderheid (51%) wil dat de plofkip verdwijnt. Veel Nederlanders vinden het prima dat bedrijven en maatschappelijke organisaties afspraken maken over een diervriendelijke en duurzame kip, zelfs als dat leidt tot een hogere prijs. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Motivaction, in opdracht van Natuur […]

Boerderij op Noordzee oogst eerste zeewier

Tien kilometer uit de kust van Texel, vlak boven de ‘Razende Bol’ wordt vandaag het eerste zeewier van de Nederlandse Noordzee geoogst. Het betreft een ‘testboerderij’ die in november afgelopen jaar is gestart. Stichting Noordzeeboerderij laat hiermee zien dat de ruige Nederlandse Noordzee geschikt is voor zeewierteelt. De eerste lijn zeewier zal in september worden […]

Vlees- en veevoerindustrie blijft foute soja gebruiken

De Nederlandse veevoer- en vleesindustrie breekt met de belofte om nog dit jaar over te stappen op soja waarbij de teelt gegarandeerd geen waardevolle natuur of mensenrechten aantast. Nederland blijft zo het risico lopen om mee te werken aan misstanden in de sojateelt in Zuid-Amerika. Met dit besluit schenden de veevoer- en vleessectoren hun harde […]

Floortje Dessing schrijft kookboek ‘Eerlijk eten’

Tv-persoonlijkheid en wereldreiziger Floortje Dessing presenteerde in de aanloop naar World Fair Trade Day op 9 mei – het kookboek ‘Eerlijk eten’. Gepassioneerde chefs en foodies schreven 80 recepten voor ontbijt, lunch, diner en verrassende cocktails en smoothies gebaseerd op eerlijke en duurzaam geteelde producten. Het kookboek is een initiatief van drie organisaties die zich […]

Koningsontbijt: voedselbedrijven bepalen wat ‘gezond’ is

Op vrijdag 24 april 2015) vond de derde editie van het Koningsontbijt plaats, waar naar verwachting 1,2 miljoen kinderen aan mee deden. Een mooie gelegenheid om de noodzaak van een goed ontbijt te benadrukken, maar daarnaast ook een uitgesproken kans voor voedselmerken zoals Venz en Bolletje om reclame te maken voor hun (te vaak onverantwoorde) […]

Vers en duurzaam vlees per post dankzij slimme innovatie

Je bent boer en je wil je klanten zo vers mogelijk en zo duurzaam mogelijk vlees bieden. Dan bied je de klanten aan om zelf een deel van een koe te kopen, zo dat ze precies weten van welk dier het vlees komt en de duurzaamheid ook te volgen is. Want dierenwelzijn, voedselveiligheid/traceerbaarheid en het […]

Wat je werkelijk eet: de toevoegingen in je voedsel

Joanna Blythman, de bekende Britse schrijfster en beroepsfoody, wist binnen te komen in de besloten vakbeurs van de ingredientenmakers voor de voedselindustrie. De chemie in de voeding, die het zo lekker en zo lang houdbaar maakt. Ook die gezonde verse salade. Hoewel het evenement alleen maar over eten gaat, valt er bitter weinig te proeven, […]