• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Wat je werkelijk eet: de toevoegingen in je voedsel

14 april 2015|doorredactie|ingezondheid, voeding

additieven en toevoegingen in voedingJoanna Blythman, de bekende Britse schrijfster en beroepsfoody, wist binnen te komen in de besloten vakbeurs van de ingredientenmakers voor de voedselindustrie. De chemie in de voeding, die het zo lekker en zo lang houdbaar maakt. Ook die gezonde verse salade.

Hoewel het evenement alleen maar over eten gaat, valt er bitter weinig te proeven, vertelt Blythman. Een van de weinige hapjes was een stukje feta, met glucono-delta-lactone, een “cyclische ester van glucosezuur” die de houdbaarheidsduur moet verlengen. Kennelijk vergaat zelfs de chemoboeren zelf de eetlust bij het aanschouwen van hun handelswaar.

Want wat te denken van gebak dat volledig wordt gemaakt zonder eieren, zonder boter en zonder room, dankzij de toevoeging van aardappel proteine-isolaat. Maar met de smaak, textuur, volume en stabiliteit van ‘gewoon’ gebak, volgens de marketingpraat. En een stuk goedkoper, natuurlijk.

Of de Butter Buds®, die volgens de producent uit niets anders bestaan dan “een enzym-gemodificeerde encapsulated botersmaak, met 400 keer de smaakintensiteit van echte boter”. De slogan van de reclame voor het product windt er geen doekjes om: “When technology meets nature, you save.”

En fruit kan meer dan drie weken vers lijken door het simpel te dompelen in een goedje dat NatureSeal heet en dat bestaat uit wat citroenzuur en een stuk of eenentwintig andere niet nader benoemde stofjes. Nog een voordeeltje (voor de producent dan): het spul is geclassificeerd als hulpstof, en niet als ingredient. Daardoor hoeft het niet op etiketten en in beschrijvingen te worden vermeld…..

De industrie achter de meer dan 6000 verschillende toevoegingen, smaak en kleurversterkers en andere mooimakers blijft zelf het liefst buiten beeld voor het publiek, en verbergt zich achter geheimhouding uit concurrentieoverwegingen. Ze schuift de hete aardappel van kritische persvragen liever door naar de retailers, de supermarkten en groothandels die de uiteindelijke producten aan de mens moeten brengen. Bij navraag daar krijg je te horen dat alle levensmiddelen worden geproduceerd volgens kwaliteitsstandaarden en de Europese en andere internationale regels.

Blythman spendeerde jaren aan onderzoek hoe de wereld van de voedselindustrie van binnen uitziet en werd daar niet vrolijk van. Want behalve dat de meeste fabrieken meer op laboratoria dan op keukens lijken, is ook de omschrijving van de ingredienten tot kunst verheven. Met maar een doel: zorgen dat je handel niet op het etiket vermeld hoeft te worden. Zodat consumenten vooral niet in de gaten hebben dat er varkenshuid in hun puddinkje zit.

Ze schreef er een boek over, Swallow This: Serving Up The Food Industry’s Darkest Secrets, waar The Guardian een uitgebreide recensie over schreef met legio voorbeelden van wat de voedselindustrie ons voorschotelt. Het is onderdeel van haar strijd voor natuurlijk en gezond voedsel. Een strijd die hard nodig is, gezien het tempo waarmee de industrie steeds weer nieuwe toevoegingen verzint en toepast en waar de wetgeving, als ze al niet verlamd is door de lobby, hopeloos achteraan hobbelt. Zodat jij niet weet wat je eet.

Als hulpmiddel een lijstje van beschrijvingen, en wat ze echt betekenen:

  • Toegevoegde vitaminen: een-dimensionele versies van natuurlijke vitaminen in ‘natuurlijke’ voedingsmiddelen: zoals ascorbinezuur, kunstmatig vitamine C dat wordt gemaakt uit GMO mais, of kunstmatig vitamine E uit benzine.
  • Oplosbare vezels (Soluble fibre) is een gezonder klinkende benaming voor gemodificeerd zetmeel ter vervanging van gezondere en duurdere ingredienten.
  • Natuurlijke kleurstoffen: Het enige verschil met chemische kleurtjes is dat de oorsprong van de pigmenten uit de natuur komt, de overige behandeling is net zo chemisch als de rest.
  • Kunstmatige zoetstoffen zorgen net zo goed voor risico op overgewicht en type 2 diabetes.
  • Enzymen zorgen er voor dat brood langer vers blijft en worden bij vee ingespoten voor de slacht om vlees malser te maken. In fruitsappen geven ze een ‘natuurlijk’ vlokkerig effect.
  • Verpakt onder beschermende atmosfeer: lucht met toegevoegde gasjes voorkomt smaakveroudering.
  • Proteinen van vlees of kip is collageen uit beenderen om (met toegevoegd water) het vlees zwaarder te maken.
  • Gewassen salades zijn gesopt in water met chloor en fruitzuren om de groei van bacterien af te remmen.
  • “Puur” plantaardige olie is industrieel geraffineerd, gebleekt en gedeodoriseerd, en vaak voorzien van toevoegingen.
  • ‘Natuurlijke’ smaakstoffen verschillen nauwelijks van hun chemische broertje en zusjes, volgens de makers.

Lees meer in The Guardian

Bestel ‘Swallow This: Serving Up The Food Industry’s Darkest Secrets’

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Waterzuivering
    Minder uitstoot broeikasgas bij waterzuivering11 mei 2025 - 10:40
  • geo-engineering
    Britten gaan experimenteren met de atmosfeer, ondanks risico’s7 mei 2025 - 18:26
  • overshoot day
    Overshoot Day: Voetafdruk Nederland kleiner dan gedacht3 mei 2025 - 10:06
  • links rechts politiek
    Peilingen: NSC verdampt, Wilders’ PVV zinkt weg, brede linkse winst30 april 2025 - 08:00
  • giftige chemie
    Giftige chemie, die andere bedreiging van de wereld28 april 2025 - 10:55

Inzicht

  • boeren met de natuur
    Boeren, bomen en biodiversiteit: de terugkeer van levend land11 mei 2025 - 10:16
  • groene groei
    Groene groei is een sprookje, trap er niet in4 mei 2025 - 15:04
  • landbouw geen roofbouw
    Nederland Gifland: Van gezondheidsklachten tot verlies van biodiversiteit3 mei 2025 - 10:43

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
“Nobelprijs voor de Vrede moet nu veranderen”Nederlanders vertrouwen goede bedoelingen bedrijven niet
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten