• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • DDWD overzicht
  • Zoek
  • Menu Menu

Wat je werkelijk eet: de toevoegingen in je voedsel

14 april 2015|doorredactie|ingezondheid, voeding

additieven en toevoegingen in voedingJoanna Blythman, de bekende Britse schrijfster en beroepsfoody, wist binnen te komen in de besloten vakbeurs van de ingredientenmakers voor de voedselindustrie. De chemie in de voeding, die het zo lekker en zo lang houdbaar maakt. Ook die gezonde verse salade.

Hoewel het evenement alleen maar over eten gaat, valt er bitter weinig te proeven, vertelt Blythman. Een van de weinige hapjes was een stukje feta, met glucono-delta-lactone, een “cyclische ester van glucosezuur” die de houdbaarheidsduur moet verlengen. Kennelijk vergaat zelfs de chemoboeren zelf de eetlust bij het aanschouwen van hun handelswaar.

Want wat te denken van gebak dat volledig wordt gemaakt zonder eieren, zonder boter en zonder room, dankzij de toevoeging van aardappel proteine-isolaat. Maar met de smaak, textuur, volume en stabiliteit van 'gewoon' gebak, volgens de marketingpraat. En een stuk goedkoper, natuurlijk.

Of de Butter Buds®, die volgens de producent uit niets anders bestaan dan “een enzym-gemodificeerde encapsulated botersmaak, met 400 keer de smaakintensiteit van echte boter”. De slogan van de reclame voor het product windt er geen doekjes om: “When technology meets nature, you save.”

meewind

En fruit kan meer dan drie weken vers lijken door het simpel te dompelen in een goedje dat NatureSeal heet en dat bestaat uit wat citroenzuur en een stuk of eenentwintig andere niet nader benoemde stofjes. Nog een voordeeltje (voor de producent dan): het spul is geclassificeerd als hulpstof, en niet als ingredient. Daardoor hoeft het niet op etiketten en in beschrijvingen te worden vermeld…..

De industrie achter de meer dan 6000 verschillende toevoegingen, smaak en kleurversterkers en andere mooimakers blijft zelf het liefst buiten beeld voor het publiek, en verbergt zich achter geheimhouding uit concurrentieoverwegingen. Ze schuift de hete aardappel van kritische persvragen liever door naar de retailers, de supermarkten en groothandels die de uiteindelijke producten aan de mens moeten brengen. Bij navraag daar krijg je te horen dat alle levensmiddelen worden geproduceerd volgens kwaliteitsstandaarden en de Europese en andere internationale regels.

Blythman spendeerde jaren aan onderzoek hoe de wereld van de voedselindustrie van binnen uitziet en werd daar niet vrolijk van. Want behalve dat de meeste fabrieken meer op laboratoria dan op keukens lijken, is ook de omschrijving van de ingredienten tot kunst verheven. Met maar een doel: zorgen dat je handel niet op het etiket vermeld hoeft te worden. Zodat consumenten vooral niet in de gaten hebben dat er varkenshuid in hun puddinkje zit.

Ze schreef er een boek over, Swallow This: Serving Up The Food Industry’s Darkest Secrets, waar The Guardian een uitgebreide recensie over schreef met legio voorbeelden van wat de voedselindustrie ons voorschotelt. Het is onderdeel van haar strijd voor natuurlijk en gezond voedsel. Een strijd die hard nodig is, gezien het tempo waarmee de industrie steeds weer nieuwe toevoegingen verzint en toepast en waar de wetgeving, als ze al niet verlamd is door de lobby, hopeloos achteraan hobbelt. Zodat jij niet weet wat je eet.

Als hulpmiddel een lijstje van beschrijvingen, en wat ze echt betekenen:

  • Toegevoegde vitaminen: een-dimensionele versies van natuurlijke vitaminen in 'natuurlijke' voedingsmiddelen: zoals ascorbinezuur, kunstmatig vitamine C dat wordt gemaakt uit GMO mais, of kunstmatig vitamine E uit benzine.
  • Oplosbare vezels (Soluble fibre) is een gezonder klinkende benaming voor gemodificeerd zetmeel ter vervanging van gezondere en duurdere ingredienten.
  • Natuurlijke kleurstoffen: Het enige verschil met chemische kleurtjes is dat de oorsprong van de pigmenten uit de natuur komt, de overige behandeling is net zo chemisch als de rest.
  • Kunstmatige zoetstoffen zorgen net zo goed voor risico op overgewicht en type 2 diabetes.
  • Enzymen zorgen er voor dat brood langer vers blijft en worden bij vee ingespoten voor de slacht om vlees malser te maken. In fruitsappen geven ze een 'natuurlijk' vlokkerig effect.
  • Verpakt onder beschermende atmosfeer: lucht met toegevoegde gasjes voorkomt smaakveroudering.
  • Proteinen van vlees of kip is collageen uit beenderen om (met toegevoegd water) het vlees zwaarder te maken.
  • Gewassen salades zijn gesopt in water met chloor en fruitzuren om de groei van bacterien af te remmen.
  • "Puur" plantaardige olie is industrieel geraffineerd, gebleekt en gedeodoriseerd, en vaak voorzien van toevoegingen.
  • 'Natuurlijke' smaakstoffen verschillen nauwelijks van hun chemische broertje en zusjes, volgens de makers.

Lees meer in The Guardian

Bestel 'Swallow This: Serving Up The Food Industry’s Darkest Secrets'

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je actuele ontwikkelingen en inzichten rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid die je niet overal al leest. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • flitsdroogtes in Europa Onvoorspelbare flitsdroogtes nemen ook in Europa snel toe30 mei 2023 - 18:10
  • opwarming boven 2 graden Schone lucht is slecht voor het klimaat29 mei 2023 - 10:12
  • ddwd 19 Duurzaam De Week Door 21: Over Musk, de middeleeuwen en agressief glimlachen28 mei 2023 - 10:42
  • plastic afval Recycling maakt plastic nog giftiger24 mei 2023 - 18:15
  • methaanUitstoot superbroeikasgas methaan is amper gereguleerd23 mei 2023 - 17:53

Inzicht

  • duurzaam voedingspatroon De 3 belangrijkste stappen voor een duurzaam voedingspatroon23 mei 2023 - 09:05
  • links rechts politiekPeilingen voor de Tweede Kamer: wordt Pieter Omtzigt de volgende premier?23 mei 2023 - 07:00
  • kantoorEen duurzame economie en duurzaam ondernemen begint bij bestuurders16 mei 2023 - 18:17

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
“Nobelprijs voor de Vrede moet nu veranderen”Nederlanders vertrouwen goede bedoelingen bedrijven niet
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen