• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Floortje Dessing schrijft kookboek ‘Eerlijk eten’

12 mei 2015|doorredactie|invoeding

Floortje DessingTv-persoonlijkheid en wereldreiziger Floortje Dessing presenteerde in de aanloop naar World Fair Trade Day op 9 mei – het kookboek ‘Eerlijk eten’. Gepassioneerde chefs en foodies schreven 80 recepten voor ontbijt, lunch, diner en verrassende cocktails en smoothies gebaseerd op eerlijke en duurzaam geteelde producten. Het kookboek is een initiatief van drie organisaties die zich al decennialang inzetten voor eerlijke handel: Stichting Max Havelaar, Fair Trade Original en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. De opbrengst van Eerlijk eten is bestemd voor een kinderdagverblijf op een fairtrade theeplantage in Sri Lanka.

Doorbraak van eerlijk eten

Eerlijk eten neemt de lezer in tachtig smaakvolle en eenvoudige recepten mee in de wereld van fairtrade. Het laat op een bijzondere manier zien voor welke dagelijkse boodschappen er gekozen kan worden om er zeker van te zijn dat iedere schakel in de handelsketen eerlijk is behandeld. Floortje Dessing: “Het eerlijke eten is echt aan het doorbreken. Er is steeds meer belangstelling voor kleinschalige, ambachtelijke gemaakte producten. Dit kookboek laat zien hoe je met mooie, eerlijke ingrediënten iets lekkers op tafel zet. We hopen dat het mensen inspireert om bewuste keuzes te maken bij het doen van inkopen, waardoor boeren en arbeiders aan de andere kant van de wereld kunnen investeren in een betere toekomst. Een banaan, een ananas of een reep chocolade moet in de eerste plaats gewoon lekker zijn. Maar als er een mooi verhaal achter zo’n product zit, smaakt het waarschijnlijk nóg beter.”

Stemmen met je vork

Alle 80 recepten in Eerlijk eten zijn geschreven door gepassioneerde Nederlandse chefs en foodies. Kookboekenschrijfster Lisette Kreischer – onder meer bekend van ‘The Dutch Weedburger’ –  ontwikkelde tien plantaardige recepten waaronder een chocolade-ananastaart met viooltjes. “Een paar jaar geleden bezocht ik bananen- en koffieboeren in Colombia”, vertelt zij. “Ik zag met hoeveel energie en aandacht de koffiebessen met de hand geplukt werden op extreem steile hellingen. Het heeft me enorm geïnspireerd. Met Eerlijk eten krijgt fairtrade het podium wat het verdient. Een must have voor de Ecofabulous levensgenieter.” Worstmaker Samuel Levie schreef speciaal voor Eerlijk eten een aantal bijzondere recepten, zoals een hazenpastei met cacao en kedgeree met makreel. In ieder recept is tenminste één fairtrade ingrediënt verwerkt. “We krijgen iedere dag de kans om te stemmen met onze vork. Dit boek is een extra reden om te kiezen voor fair”, zegt Levie. Sascha de Lint, mede-eigenaar van GreenAge en Masterchef winnaar ’11 “Dat ik zo veel mogelijk fairtrade ingrediënten gebruik, vind ik niet meer dan logisch. Als ik kan genieten van lekker eten, moeten boeren dat toch ook kunnen?”

Eerlijk eten is vanaf deze week verkrijgbaar in boekhandels en Wereldwinkels in heel Nederland. De consumentenadviesprijs is € 24,95.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • egels
    Help de egel, maak je tuin egelvriendelijk14 juli 2025 - 10:08
  • patent watermeloen
    Europees Octrooibureau kent patent toe op watermeloen, tegen de wet in12 juli 2025 - 09:23
  • boeren met de natuur
    Minder fossiel en meer natuur: help de boer naar boerenlandbouw11 juli 2025 - 09:18
  • smeltende gletsjers
    Wat opwarming met ons en met de planeet doet: Frontiers rapport10 juli 2025 - 09:21
  • De toekomst voor duurzaamheid en klimaat
    Eredoctoraat Open Universiteit voor klimaatexpert Tim van Hattum8 juli 2025 - 10:26

Inzicht

  • big agro
    Hoe de agro-lobby gezonde landbouw de grond in boort23 juni 2025 - 11:10
  • duur
    Het leven is te duur, maak de toekomst gratis17 juni 2025 - 10:20
  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen


Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
5 Tips om je Smartphone duurzaam te gebruikenRadar: onderzoek afschaffing statiegeld misleidend
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten