
Het laatste nieuws
- PBL brengt de uitdagingen voor de akker- en tuinbouw in kaart12 februari 2025 - 12:57
- Zonne-energie sector biedt nog steeds groeikansen12 februari 2025 - 05:00
- Deadline nieuwe klimaatplannen verlopen, meeste landen geven niet thuis11 februari 2025 - 10:21
- Volg de lancering van de Handleiding Nationale Criminalisering van Ecocide live11 februari 2025 - 08:51
- Nederlands klimaatplan promoot onbruikbare techniek voor koolstofafvang6 februari 2025 - 17:22
Nu in Inzicht
- Donald Trump is niet zo belangrijk, dat zit zo30 januari 2025 - 17:26
- AI in de politiek, willen we dat wel?19 januari 2025 - 10:33
- Hoe sociale media kantelpunten voor positieve verandering verhinderen13 januari 2025 - 13:23
- Hoe de winst van klimaatverandering destructieve politiek helpt11 januari 2025 - 19:23
- Klimaatprotest wordt wereldwijd steeds meer onderdrukt10 januari 2025 - 10:19
Hoe we te veel eiwitten aangesmeerd krijgen, en wat dat met ons doet
/in Inzicht/door Huib StamVoedingsmiddelenbedrijven gooien voortdurend hun chemische, proces- en marketing-creativiteit in de strijd om met nieuwe producten in de smaak te vallen van de consument. Of die kopers die producten ook echt nodig hebben, is vers twee. Of een nieuw trendy artikel behalve voor het bedrijf en misschien voor de consument ook gunstig is voor de planeet, is zelden een overweging. Over eiwitten aardappelen, onze gezondheid en die van de planeet.
Wat gaat Schoof 1 doen met het advies van de Gezondheidsraad?
/in Inzicht/door Huib StamGaan we met de nieuwe regering verder op weg naar een duurzaam voedselsysteem? Of worden we door de lobbyisten van de agrarische industrie in het kabinet jaren teruggeworpen in de transitie naar gezondere en duurzame voeding? De Gezondheidsraad zou ons die weg kunnen wijzen. Maar wat gaat de club van Schoof er mee doen?
Activisme over voeding moet feitelijk zijn, geen BN-geroeptoeter
/in Inzicht/door Huib StamAls de afgelopen halve eeuw van studies en publicaties over voeding en gezondheid iets heeft opgeleverd, dan is het wel het inzicht dat de wisselwerking tussen beide heel complex is.
De grote risico’s van knutselen met dna synthese en ai
/in Nieuws/door redactieEen virus in elkaar knutselen met stukjes DNA die je online kunt kopen? Met kunstmatige intelligentie (AI) en dna synthese zou het al kunnen, of anders is het een kwestie van tijd.
Ecologische ramp een feit, ook risico op pandemie door vogelgriepvirus
/in Inzicht/door Huib StamDe vraag is niet óf, maar wanneer zich een humane pandemie door het vogelgriepvirus zal voordoen – met de gevolgen van een coronacrisis. Wetenschappers zijn nu nog redelijk optimistisch, het zal zo’n vaart niet lopen. Of toch?
Waarom neemt kanker juist onder jonge volwassenen sterk toe?
/in Nieuws/door Huib StamWaarom krijgen jonge mensen kanker? Dat is gissen. In het ene geval is het misschien een van de twee beruchte BRCA-genen, die erfelijk zijn en voor sommige jonge dragers een reden om preventief de borsten te laten verwijderen. In het andere geval is het misschien domme pech.
Hoe klimaatverandering ook onze hersenen aantast, al voor de geboorte
/in Nieuws/door redactieKlimaatverandering veroorzaakt neurodegeneratieve effecten in onze hersenen met angst, depressie, ADHD, PTSS, Alzheimer als gevolg. Stress tijdens de zwangerschap is een belangrijke factor.
Je kon het zien aankomen: obesitas preventie faalt door misverstanden
/in Nieuws/door Huib StamHet is de taak van de overheid de burger te beschermen tegen onveiligheid en ziekte. Het voorkomen en behandelen van obesitas op basis van Nederlands overheidsbeleid zijn mede door hardnekkige misverstanden over de aard van de ziekte jammerlijk mislukt.
UPF, Ultrabewerkt voedsel gelinkt aan 32 risico’s voor gezondheid
/in Nieuws/door redactieUltrabewerkt voedsel, UPF is direct gekoppeld aan 32 schadelijke effecten op de gezondheid, waaronder een hoger risico op hartaandoeningen, kanker, diabetes type 2, nadelige geestelijke gezondheid en vroegtijdige dood. Dat concludeert het grootste overzicht van onderzoeken tot nu toe.
PFAS op groenten en fruit, vooral in Nederland
/in Nieuws/door redactieWe kennen het gebruik van PFAS in braadpannen, textiel of voedsel-verpakkingen. Maar PFAS-pesticiden worden ook – opzettelijk – op voedselgewassen gespoten. Daarmee is voedsel een systematische blootstelling aan PFAS. Nederland en Belgie zijn de koplopers in deze bewuste voedselvergiftiging.