Het laatste nieuws
Verduurzaming per wijk helpt tegen energiearmoede28 maart 2023 - 13:32
Nu in Inzicht
Regeneratieve landbouw moet concreter en beter meetbaar22 maart 2023 - 15:06
Zorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
Peilingen voor de Tweede Kamer: zet de BBB factor ook door in Den Haag?11 maart 2023 - 07:00
Steeds meer winsten van multinationals naar belastingparadijzen4 maart 2023 - 13:19
Komt de volgende pandemie uit een ontdooid virus?
/in Nieuws/door redactieEen volgende pandemie kan ontstaan uit smeltende gletsjers en poolijs. Daaruit komen ontdooide virussen vrij die duizenden jaren waren ingevroren. Veel van die virussen zijn onbekend en kunnen besmettingen veroorzaken die via spillover tot een pandemie leiden.
Nieuwe tijdbom: PFAS op voedingsgewassen
/in Nieuws/door redactieIn zeven van tien geteste insecticiden zijn giftige PFAS-chemicaliën aangetroffen. Zes daarvan bevatten “schreeuwend hoge” gehaltes aan PFOS, een van de gevaarlijkste PFAS-verbindingen. Autoriteiten in de VS wisten van PFAS op voedingsgewassen, maar deden niets.
Roet vergiftigt ongeboren baby’s
/in Nieuws/door redactieIn de longen, levers en hersenen van ongeboren baby’s zijn deeltjes giftige luchtverontreiniging aangetroffen. In elke kubieke millimeter weefsel werden duizenden zwarte koolstofdeeltjes gevonden.
Vleesvervangers zijn wel degelijk gezonder
/in Nieuws/door IPSPlantaardige alternatieven voor vlees en zuivel zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Dat blijkt uit een samenvatting van 43 verschillende wetenschappelijke studies.
Hittestress slaat sneller toe dan gedacht
/in Nieuws/door IPSOnderzoekers Larry Kenney, Daniel Vecellio, Rachel Cottle en Tony Wolf beschrijven welke implicaties hun bevindingen hebben voor hittestress in een steeds warmere wereld.
Nieuwe omicron mutaties groeien onder de radar en worden dominant
/in Nieuws/door redactieOmicron, de nu dominante BA.2 variant van het coronavirus, heeft neefjes die tot nu toe nogal onder de radar zijn gebleven. Maar op sommige plaatsen worden nieuwe varianten al vaker gezien.
EU houdt bewijs achter dat glyfosaat kanker verwekt
/in Nieuws/door redactieDe EU heeft belangrijk wetenschappelijk bewijs verzwegen dat glyfosaat in verband kan worden gebracht met tumoren bij knaagdieren.
Veel microplastics in cosmetica van alle grote merken
/in Nieuws/door redactie87% van de producten van de tien meest verkochte cosmeticamerken bevatten microplastics. Het bewust toevoegen van microplastics aan allerlei producten is een vorm van milieuvervuiling die onomkeerbaar is.
Nieuwe EU-richtlijn pesticiden vol loze beloften
/in Nieuws/door IPSDe Europese Commissie heeft een voorstel ingediend om het pesticidengebruik aan banden te leggen en zo onze gezondheid en de biodiversiteit te vrijwaren. Een groep ngo’s vindt dit niet vergaand genoeg.
Medicijnafval draagt bij tot verspreiding van resistente microben
/in Nieuws/door IPSResistentie tegen geneesmiddelen is één van de grootste bedreigingen voor de globale volksgezondheid, nu en in de toekomst. Vijf belangrijke oorzaken van deze verontrustende ontwikkeling.