like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Nuon gaat eerste windpark zonder subsidie bouwen

Van: op 20 maart 2018

wind op zee energieverkenning energieakkoord

Nuon krijgt via dochter Chinook C.V. de vergunning om zonder subsidie het windpark op kavels I en II van Hollandse Kust (zuid) te gaan bouwen en exploiteren. Het windpark op de Noordzee levert straks voldoende duurzame stroom voor één miljoen huishoudens. Het nieuwe windpark moet in 2022 gereed zijn en is daarmee ’s werelds eerste windpark dat zonder subsidie gebouwd zal zijn. 

De Nederlandse windsector is verheugd met de uitslag. NWEA voorzitter Hans Timmers: “Allereerst feliciteren wij NUON Vattenfall met dit fantastische resultaat. Dit resultaat laat zien hoe snel de windsector zich ontwikkeld. Nog geen twee jaar geleden haalde Nederland het wereldnieuws met de recordbod van 0,054 €/kWh van Blauwwind voor Borssele III en IV en nu wordt al subsidievrij windstroom van zee aangeboden. Eerder werd In Duitsland al subsidievrije windparken gegund. Dit zal pas drie jaar naar Hollandse Kust Zuid I en II in productie gaan, waardoor Nederland als eerste land ter wereld subsidievrije windstroom van zee gaat produceren. Die wereldprimeur zet Nederland als toonaangevend windland op de kaart”

 

Inhaalslag duurzame energie

De parken zullen vanaf 2022 in één keer 2,5% van het Nederlandse stroomgebruik klimaatneutraal produceren. Timmers: “Daarmee zet Nederland een flinke en kostenefficiënte stap naar een betaalbare en duurzame energievoorziening van Nederlandse.”

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat: “Na een geslaagde vergunningverlening wordt er nu zonder subsidie een windpark op zee gebouwd. Die doorbraak is goed nieuws voor de energietransitie. Het laat zien dat als we zaken slim aanpakken en markt en overheid goed samenwerken, we de kosten voor de energietransitie kunnen beperken.”

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws