Het bedrijf Ocean Builders, een bedrijf dat onderzoek doet naar het duurzaam leven op zee en dat drijvende off-gridhuizen bouwt, heeft het cruiseschip Pacific Dawn overgenomen. Het heeft intussen ook de naam gewijzigd naar Satoshi, verwijzend naar het pseudoniem van Bitcoin-bedenker Satoshi Nakamoto.

De CEO van het bedrijf, Chad Elwartowski, is een bitcoinfanaat die veel verdiende aan de stijgende bitcoin koers. Met het cruiseschip zet hij nu een stap in de richting van duurzame seasteading.

Vraag Offerte aan

Wonen aan boord van een cruiseschip

Het bedrijf Ocean Builders heeft al langer het doel om wonen op zee mogelijk te maken. Ook met het cruiseschip wil het bedrijf permanente woningen op zee aanbieden. Dat doet het door de kamers te verkopen. Net zoals bij een flat moeten er dan wel nog maandelijkse exploitatiekosten worden betaald, maar uiteindelijk zullen er meer dan 2.000 mensen aan boord van het schip kunnen wonen. Het schip zal permanent voor de kust van Panama liggen en de bewoners zullen er toegang hebben tot de restaurants, bars, lounges enzovoort. Daarnaast zullen er ook kantoor- en sportgelegenheden komen. Een ferry brengt de bewoners op ongeveer 30 minuten naar Panama City.

Met de woningen op zee droomt Ocean Builders ervan om maritieme gemeenschappen op te richten die volledig zelfredzaam en onafhankelijk zijn van nationale besturen. Daarom zet het ook sterk in op cryptobetalingen en wordt Bitcoin er de belangrijkste betaalmunt. Dat laatste werd natuurlijk al snel belangrijk bitcoin nieuws. 

Duurzame en zelfvoorzienende pods 

Ocean Builders is alvast niet aan zijn proefstuk toe. Ze ontwikkelden eerder al de SeaPods, oceaanwoningen die gebaseerd zijn op olieplatformen. Hiervoor maken ze onder andere gebruik van biorock, een stof die de ontwikkeling van koraaltuinen moet stimuleren. De SeaPods zijn zelfvoorzienend en maken gebruik van zonne-energie, vangen water op, zetten zoutwater om en beschikken over composttoiletten. Voor de productie van deze pods wordt er gerekend op een drijvende fabriek die naar Panama wordt gebracht en die bij het cruiseschip zal aanmeren. De werknemers zullen aan boord van het schip verblijven.

Gelijkaardige pods zouden ook gebruikt kunnen worden om te leven in gebieden die anders onherbergzaam zijn. Ze kunnen in bos- of berggebieden worden ingepland zonder dat het landschap wijzigingen moet ondergaan. Deze pods steken dan uit boven de kruinen van de bomen en zijn zelfvoorzienend. Vooral in het kader van natuurtoerisme zou er interesse zijn.

Seasteading-concept is niet nieuw

The Seasteading Institute, een bedrijf waar onder andere PayPal-oprichter Peter Thiel rijkelijk in investeerde, onderzoekt al langer of en hoe het mogelijk is om met bewezen technologieën en op duurzame manieren autonome gemeenschappen te bouwen in de internationale wateren. Ook emeritus-hoogleraar Frits Schoute pleitte eerder al voor zogenaamde ecoboten en Derk Loorbach had het erover in zijn inaugurale rede aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Niet alleen is er interesse omwille van het duurzaam karakter. Vaak speelt ook de territoriale en zo ook de fiscale onafhankelijkheid mee. Het zelfuitgeroepen Principality of Sealand, een micronatie op een verlaten militair zeefort aan de Engelse oostkust, bewijst echter dat ook die soevereiniteit niet altijd zonder slag of stoot verloopt. Zo had het eerder al een conflict met de Nederlandse, Britse en Duitse overheden en kwam er in 1978 zelfs een Duitse diplomaat aan te pas om over de vrijgave van een krijgsgevangene te onderhandelen.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws