like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Overheid VS doodt duizenden dieren met cyanidebommen

Van: op 28 juni 2020

coyote

Stel je voor dat je kind tijdens het spelen met de hond in het bos een vreemd apparaat tegenkomt dat hen natriumcyanide in het gezicht spuit. Hond dood, kind gewond. In de VS kan dat zomaar gebeuren.   

De zogenaamde cyanidebommen waar het hier om gaat zijn niet het werk van een stropers of terroristen. Ze worden door heel Amerika geplaatst door medewerkers van Wildlife Services, een overheidsbureau.

Fairphone 3_Staring lady

"De Amerikaanse regering plaatste een cyanidebom op 100 meter van mijn huis en doodde mijn hond en vergiftigde mijn kind", zei Theresa Mansfield. Al meer dan drie jaar later zijn zij en haar man in een juridische en politieke campagne verwikkeld om de regering ter verantwoording te roepen en het gebruik van cyanidebommen in het hele land te verbieden.

Obscuur overheidsorgaan

Wildlife Services en het opereert al jaren in relatieve onbekendheid, met beperkt toezicht van het Congres of het Amerikaanse publiek. Het bureau is gehuisvest in het ministerie van Landbouw en werkt voornamelijk namens particulieren en boeren, om coyotes, wolven, beren, vogels en andere wezens worden te doden die problemen veroorzaken voor de landbouwbelangen. In 2018 werden zo bijna 1,5 miljoen inheemse dieren uitgeroeid, maar ook tientallen huisdieren getroffen.

Soms schieten de agenten op wolven of coyotes vanuit helikopters. Soms gebruiken ze voetklemmen en strikken. En soms plaatsen ze gifapparaten op openbare en particuliere grond. M-44's, ook bekend als "cyanidebommen", zijn aas- en veerbelaste buizen die bij activering een oranje pluim cyanidepoeder spuiten. Van coyotes en andere hondachtigen die op vee jagen, werden alleen al in 2018 6.500 dieren gedood.

Peter DeFazio, Congreslid voor de staat Oregon, is al lange tijd criticus van Wildlife Services, en heeft het bureau als geheimzinniger beschreven dan het Department of Homeland Security.

Misdadig optreden

'Ik heb tien jaar in het Comité voor binnenlandse veiligheid gezeten, en de zogeheten Wildlife Services zijn ondoorzichtiger dan sommige van onze inlichtingendiensten', zei DeFazio. 'In sommige gevallen is hun optreden feitelijk misdadig.' 

Hij zei dat het bureau, dat een eeuwlange geschiedenis heeft en ongeveer 2000 werknemers heeft, zeer gedecentraliseerd is. Staatskantoren zoals die in Idaho 'runnen zichzelf', met weinig transparantie of verantwoording aan gekozen functionarissen in Washington.

Zelfs lokale instanties zijn soms niet op de hoogte van de omvang van de activiteiten van Wildlife Services in hun rechtsgebied.

De weerstand tegen het optreden van de dienst neemt in heel de VS toe, en er worden rechtszaken tegen het bureau aangespannen. Maar het is een taai proces, dat nog vaak vastloopt in bureaucratie en, zoals zo veel zaken, de Trump regering.

Lees het uitgebreide verslag in The Guardian

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws