like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Pensioenfondsen blijven in kernwapens beleggen

Van: op 1 juni 2015

kernwapensVier van de vijf grootste pensioenfondsen blijven hardnekkig beleggen in kernwapens. ABP spant de kroon met ruim 1,1 miljard aan beleggingen in kernwapenbedrijven, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Stop Wapenhandel. De pensioenfondsen lopen daarmee ver achter bij de publieke opinie en bij een meerderheid van het parlement, waar de wens tot nucleaire ontwapening steeds breder steun vindt.

Uit een eerder in Trouw gepubliceerd opinieonderzoek blijkt dat een zeer ruime meerderheid (84%) van de ondervraagden niet wil dat hun pensioenfonds in kernwapens belegt. Desondanks blijven ABP, PME, PMT, BpfBouw en een aantal kleinere pensioenfondsen beleggen in de ruim dertig beursgenoteerde bedrijven die betrokken zijn bij ontwikkeling, productie en/of onderhoud van kernwapens.

Ze financieren daarmee de modernisering van de nucleaire arsenalen van alle kernwapenstaten, dat verzekert dat de wereld nog zeker decennialang met de dreiging van gebruik van steeds makkelijker inzetbare kernwapens moet leven.

Volgens Stop Wapenhandel moeten deze pensioenfondsen niet langer de wens van hun deelnemers negeren en andere pensioenfondsen volgen in het uitsluiten van kernwapens. Positief is dat er nog steeds pensioenfondsen die deze stap alsnog zetten, zoals het pensioenfonds van DSM en het Pensioenfonds Horeca & Catering.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Roy Rietjens schreef:

  Ik ben het ook helemaal met je eens Arnold. Gek dat we anno 2015 niet eens eens keus hebben uit op z’n minst 2 pensioenfondsen. Daarom ben ik ook zelf maar begonnen met mijn potje voor ‘later’ door zelf te gaan beleggen in zaken die ik wel accepabel vindt!

 2. Mary Ritsema schreef:

  Arnold, ik ben het helemaal met je eens. Helaas zit ik bij het ABP, ze beweren kritisch te zijn met hun beleggingen, maar dat is gewoon een grote leugen.
  Ik prijs de dag dat bij de pensioenfondsen de democratie wordt ingevoerd en de burger zeggenschap krijgt. Misschien kan een Tweede Kamerlid hier het initiatief voor nemen!

 3. Arnold schreef:

  Ik baal ervan dat je niet kan kiezen voor een pensioen fonds zoals bij je Bank zoals TRIODOS of ASN voor een duurzaam pensioenfonds