train80% van de Nederlanders vindt het belachelijk dat treintickets duurder zijn dan vliegtickets. De prijs vormt dan ook de belangrijkste belemmering om de trein te pakken op vakantie binnen Europa: 67% zou vaker de internationale trein pakken als het goedkoper zou zijn. Dit blijkt uit  onderzoek van Natuur & Milieu, uitgevoerd door Panelwizard.

57% zou vaker met de trein door Europa willen reizen. Genieten van het uitzicht (51%) en zelf geen lange stukken hoeven rijden (49%) zien de ondervraagden als de belangrijkste voordelen van internationaal treinreizen. Toch is maar liefst 55% nog nooit met de trein van Nederland naar een ander Europees land gereisd. Het prijsverschil met andere manieren van reizen speelt hier een belangrijke rol in. Vliegen is binnen Europa vaak goedkoper dan treinen, omdat vliegtickets en kerosine niet belast worden. Over treintickets betaalt de reiziger wel BTW.

Trein beste keuze voor het milieu

Voor een internationale vakantie is de trein veruit de beste reisoptie voor het milieu. Een treinreis binnen Europa veroorzaakt ongeveer 7 keer minder broeikasgasuitstoot dan een vlucht. Na de trein is de touringcar de meest klimaatvriendelijk optie, gevolgd door een auto met meerdere inzittenden. Het meest milieubelastend zijn een auto met slechts één inzittende en, onderaan de lijst van vervoersopties, het vliegtuig. Van 34 procent van de ondervraagden mag vliegen een stuk duurder worden dan treinen, vanwege de extra milieuvervuiling.

Internationale spoortop

Aanleiding voor het onderzoek is de internationale spoortop die vandaag in Rotterdam plaatsvindt. De Beneluxlanden en Duitsland maken daar afspraken over betere samenwerking om het internationale treinverkeer in Europa aantrekkelijker te voor de reiziger, door onder andere betere reisinformatie, eenvoudiger boeken en aantrekkelijke aanbiedingen. Train2EU – een coalitie van Natuur & Milieu, 9292, Royal Haskoning DHV en de Jonge Veranderaars – organiseert tegelijkertijd een congres voor bedrijven die de doelstellingen van de top ondersteunen.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard onder 803 Nederlanders van 18 jaar en ouder, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie. Klik hier voor de onderzoeksverantwoording.