Veel vis uit de netten van Nederlandse vissers, belandt om verschillende redenen niet op ons bord. ‘Dat is enorme verspilling’, dachten enkele ondernemers. Zij slaan de handen ineen en beginnen daarom in Amsterdam restaurant Bijvangst.
‘Zoveel mooie vis die Nederlandse vissers vangen, belandt niet op ons bord, simpelweg omdat er hier geen markt voor is’, aldus één van de oprichters, Huibert de Leede. ‘Wij gaan het hele net op de kaart zetten. Bekende en onbekende vis uit de Noordzee. Op deze manier willen we het visrestaurant met de lekkerste lokale vis worden én meteen verspilling tegengaan. Zonnevis, wijting en leng zijn heerlijk. We kennen het vaak alleen niet’.
De ondernemers willen met dit restaurant geen antwoord zijn op de aanlandplicht die de visserij vanuit de EU te wachten staat. De Leede: Dat gaat vaak over vis die niet gegeten mag worden. Maar als bezoekers andere soorten vis gaan eten, is dat wel mooi meegenomen en wordt er minder verspild.
Visspecialist Nico Waasdorp uit IJmuiden staat helemaal achter het project. ‘Ik heb hier zoveel mooie vis die je heerlijk kan bereiden, maar waar nu geen markt voor is in Nederland. Ja, en vis die doorgedraaid wordt, is niet interessant voor de vissers. Een initiatief als restaurant Bijvangst kan ertoe bijdragen dat veel meer soorten bekend wordt bij de consument en dus meer gegeten!’
Yvette van Boven, bekend van haar kookboeken en tv-programma Koken met van Boven, onderschrijft het initiatief van harte. ‘natuurlijk moet al die mooie lokale vis weer op ons bord komen. Wij verslepen onze vis naar het buitenland en halen weer andere vis van de andere kant van de wereld. Dat is helemaal niet duurzaam en nodig’.