like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Restauranthouder zet onbekende vissen op de kaart van Bijvangst

Van: op 28 mei 2017

vissen bijvangstVeel vis uit de netten van Nederlandse vissers, belandt om verschillende redenen niet op ons bord. ‘Dat is enorme verspilling’, dachten enkele ondernemers. Zij slaan de handen ineen en beginnen daarom in Amsterdam restaurant Bijvangst.

‘Zoveel mooie vis die Nederlandse vissers vangen, belandt niet op ons bord, simpelweg omdat er hier geen markt voor is’, aldus één van de oprichters, Huibert de Leede. ‘Wij gaan het hele net op de kaart zetten. Bekende en onbekende vis uit de Noordzee. Op deze manier willen we het visrestaurant met de lekkerste lokale vis worden én meteen verspilling tegengaan. Zonnevis, wijting en leng zijn heerlijk. We kennen het vaak alleen niet’.

De ondernemers willen met dit restaurant geen antwoord zijn op de aanlandplicht die de visserij vanuit de EU te wachten staat. De Leede: Dat gaat vaak over vis die niet gegeten mag worden. Maar als bezoekers andere soorten vis gaan eten, is dat wel mooi meegenomen en wordt er minder verspild.

Visspecialist Nico Waasdorp uit IJmuiden staat helemaal achter het project. ‘Ik heb hier zoveel mooie vis die je heerlijk kan bereiden, maar waar nu geen markt voor is in Nederland. Ja, en vis die doorgedraaid wordt, is niet interessant voor de vissers. Een initiatief als restaurant Bijvangst kan ertoe bijdragen dat veel meer soorten bekend wordt bij de consument en dus meer gegeten!’

Yvette van Boven, bekend van haar kookboeken en tv-programma Koken met van Boven, onderschrijft het initiatief van harte. ‘natuurlijk moet al die mooie lokale vis weer op ons bord komen. Wij verslepen onze vis naar het buitenland en halen weer andere vis van de andere kant van de wereld. Dat is helemaal niet duurzaam en nodig’.

Als alles volgens planning loopt, opent restaurant Bijvangst in september aan de Middenweg in Amsterdam. Eerder al startte één van de ondernemers een stadsboerderij in Rotterdam. Dat werd een groot succes. De Leede: Van dit project verwachten we ook veel. Een groot deel van de plannen is rond. Voor het laatste gedeelte van de financiering vragen we de hulp van iedereen die een project als dit wil laten slagen. Door nu vast je diner af te rekenen steun je de crowdfundactie.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Pim Visser schreef:

    Dag Baukelien, Dat is het vertrekpunt en vissers willen ook niets liever dan zo selectief mogelijk vissen. Vis vangen om ze daarna overboord te gooien is immers nutteloos werk? Maa de theoretische uitgangspunten, de uitwerking in wet- en regelgeving en de praktische toepassing zijn drie heel verschillende zaken. Zoiets van ‘tussen droom en daad’ Het klinkt allemaal makkelijk, maar het is niet zo simpel. Anders was het al opgelost. Het gaat er om dat er gestimuleerd en geïnnoveerd wordt. Wij zeggen altijd: kinderen opvoeden duurt ook een aantal jaren en dat doe je ook niet op door ze met een honkbalknuppel te slaan. We onderzoeken en innoveren ons ongans ondertussen en gaan daar keihard mee door, want verduurzamen gaat altijd door!

  2. Baukelien Franken schreef:

    Dag Pim, ik de info over ‘aanlandplicht’ eens opgezocht. Dit vond ik: “De aanlandplicht is bedoeld om verspilling terug te dringen. Het wordt aantrekkelijk om te investeren in maatregelen die bijvangst beperken, zoals beter vistuig en betere vissersschepen. Bijvangst kan aan wal worden verwerkt tot bijvoorbeeld vismeel. Maar ondermaatse vis mag niet aan consumenten worden verkocht. Het moet onaantrekkelijk blijven om te kleine vis te vangen”. Ik neem aan dat de niet-ondermaatse zonnevis, wijting en leng nu naar het restaurant kan, maar als er vismeel van gemaakt wordt, is het ook prima. Dat ondermaatse vis wordt vernietigt, heeft dus een reden!

  3. Pim Visser schreef:

    Mooi initiatief! Prima dat bewust voor Noordzee vangst is gekozen! Maar de naam vanher restaurant zet iedereen wel op het verkeerde been! Wat in dit restaurant verkocht gaat worden is namelijk gewoon ‘vangst en wordt elke week op de visafslagen aangeboden en verkocht. Vaak doelsoort en dus nadrukkelijk geen ongewenste bijvangst. Het is een misverstand dat dit iets met de aanlandplicht te maken zou hebben. Die aanlandplicht verplicht onze vissers immers tot vernietiging van die vangst en verbiedt de verkoop er van voor menselijke consumptie. Meer informatie of contact? http://www.visned.nl VisNed is de belangenbehartiger van de kottervisserij in Nederland