like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Subsidie voor woningisolatie tegen windturbinegeluid

Van: op 11 juli 2014

windmolensHuiseigenaren van zo’n 400 woningen die vlakbij bestaande windmolens staan kunnen in aanmerking komen voor subsidie om de woning te isoleren tegen geluid. Dit schrijft staatssecretaris Mansveld vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Met de subsidieregeling wil Mansveld de overlast door windturbinegeluid beperken.

Voor windmolens geldt dat er vanaf 2011 een nieuwe geluidsnorm is waaraan getoetst wordt voordat er een vergunning wordt verleend. Maar er zijn ook woningen in Nederland die naast windmolens staan die vóór 2011 zijn neergezet. Daarom heeft de staatssecretaris onderzoek laten doen door het RIVM waaruit blijkt dat er ongeveer 400 woningen zijn die te maken hebben met een geluidsbelasting die hoger is dan de nu geldende geluidsnorm waar nieuwe windmolens aan moeten voldoen (47 dB Lden).

Uit het onderzoek blijkt verder dat er genoeg belangstelling is bij woningeigenaren om hun huis te laten isoleren. Afhankelijk van het aantal betrokken woningen is het totale subsidiebedrag maximaal 6,5 miljoen euro. De subsidieregeling wordt nu verder uitgewerkt waarna via voorlichting aan huiseigenaren wordt duidelijk gemaakt waar zij zich kunnen aanmelden voor de regeling.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Tjara schreef:

  Tja, dat wordt dus binnenzitten….ramen dicht en de airco dan maar aan….of moeten we die ook maar gaan inbouwen…te veel lawaai….

 2. klaas schreef:

  @Erik Sijtsma,
  “schadelijke werking van laagfrequent geluid” is uit onafhankelijk onderzoek onbekend. Het is de stok van windmolenhaters om de molen te slaan.

 3. Erik Sijtsma schreef:

  Kan iemand mij vertellen hoe dik je muur wordt wanneer je je huis wilt isoleren tegen de schadelijke werking van laagfrequent geluid? Welke materialen komen hiervoor in aanmerking?

  Erik Sijtsma, inwoner zoekgebied Oostermoer