like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Uw bedrijfspand voorbereiden voor de Energielabel A verplichting in 2030

Van: op 17 april 2019

solar decathlon

Eerder schreven wij al eens over het verplichte energielabel C in 2023, deze verplichting is slechts een opstap naar de energielabel A verplichting die eraan zit te komen voor bedrijfspand eigenaren in 2030.

Nu zult u misschien denken dat duurt nog een aantal jaren. Maar op het moment dat uw MJOP klaar had staan, dan kan het voordeliger zijn om direct maatregelen te nemen voor een energiezuiniger bedrijfspand. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud aan het dak van uw bedrijfspand. In sommige gevallen kan het verstandig en voordelig zijn om direct (extra) dakisolatie toe te passen met het oog op de komende verplichtingen omtrent de verplichte hoogte van het energielabel.

Groener energielabel door deze maatregelen

Om een energielabel te verhogen zijn vaak meerdere maatregelen nodig. Natuurlijk afhankelijk van het huidige energielabel. Heeft uw pand een label G, F, E of D? Dan zijn er bijna altijd meerdere maatregelen nodig om het energielabel naar label-A te liften. Hieronder hebben wij meerdere mogelijke maatregelen voor een groener energielabel op een rijtje gezet:

  • Isolatie. Als de warmte in uw pand gemakkelijk ontsnapt door slechte isolatie, betekent dit extra energieverbruik wat natuurlijk een negatief effect heeft op het energielabel. Daarom is het noodzakelijk om uw bedrijfspand goed te laten isoleren voor een groener energielabel. Denk aan vloer-, muur-, gevel- en raam-isolatie.
  • Verwarming. De manier waarop uw bedrijfspand wordt verwarmd heeft natuurlijk ook invloed op het energielabel. Hoeveel rendement heeft de verwarmingsinstallatie? En zou dit energiezuiniger kunnen? Bijvoorbeeld het overstappen op een warmtepomp kan een zeer positieve invloed hebben op het energielabel van uw bedrijfspand.
  • Koeling. Wordt er gebruikt gemaakt van een koeling in het pand? En is de manier van koelen energiezuinig? Overstappen naar een meer energiezuinige koeling zorgt voor een groener energielabel.
  • Verlichting. Overstappen op energiezuinige LED verlichting heeft een enorm positieve invloed op de hoogte van uw energielabel. Daarnaast hebben ook bewegingssensoren en daglichtschakeling een positieve invloed op het energielabel.

Het toepassen van bovenstaande energiebesparende maatregelen brengen vaak (hoge) kosten met zich mee. Daarom kan het voordeliger zijn om deze maatregelen mee te nemen bij gepland onderhoud aan uw bedrijfspand. Daarnaast verdient u de kosten van energiebesparende maatregelen op korte termijn terug door de besparing op energieverbruik. Een geldig energielabel voor bedrijven aanvragen kunt u aanvragen op Bedrijfsenergielabels.nl.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!