like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Verbreding EKO-keurmerk noodzakelijk voor steeds bewustere consument

Van: op 30 november 2017

duurzame keurmerken voor voeding

Consumenten vinden het steeds belangrijker dat hun voedsel op een goede manier geproduceerd is. De omzet van producten met een duurzaamheidskeurmerk steeg in het eerste half jaar van 2017 met 29%, zo blijkt uit de cijfers van onderzoeksbureau IRI.

Om houvast te bieden aan de steeds bewustere consument kondigt Stichting EKO-keurmerk vandaag verbreding van haar keurmerk aan. “Steeds meer consumenten willen goed doen en kopen producten met keurmerken op het gebied van biologisch, fairtrade of dierenwelzijn”, ziet Ronald van Marlen, bestuurslid van de Stichting EKO-keurmerk. “Er zijn wel 100 verschillende duurzaamheidskeurmerken voor voedsel, elk op hun eigen onderwerp. Met ons vernieuwde EKO-keurmerk willen we de bewuste consument houvast bieden met één allesomvattend keurmerk ”, zo zegt Van Marlen.

In heel Europa gelden dezelfde hoge eisen voor biologisch voedsel, die bovendien streng gecontroleerd worden. Om dit te waarborgen bestaat sinds 2012 het Europees biologisch keurmerk, het ‘groene blaadje’. In de biologische wetgeving die achter dit keurmerk schuilgaat, zijn dierenwelzijn en zorg voor het milieu verankerd. Veel biologische boeren en ondernemers doen echter veel meer  aan duurzaamheid dan de wet voorschrijft, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatbeleid, verpakkingen, gezondheid en arbeidsomstandigheden. Maar ze kunnen dat nu niet op dezelfde betrouwbare manier aan hun klanten laten zien. Het vernieuwde EKO-keurmerk biedt Nederlandse ondernemers deze kans nu wél.

 

Primeur

Aan ondernemers en producten die het EKO-keurmerk mogen voeren, worden na de verbreding op 1 januari 2018 dus strengere eisen gesteld. Voor alle EKO-licentiehouders – van boer tot winkel – gelden vanaf 1 januari 2018 extra normen voor sociaal en eerlijk handelen. En iedere individuele ondernemer gaat jaarlijks twee extra duurzame stappen zetten. Op EKO-keurmerk.nl worden al deze ambities per bedrijf vastgelegd en getoond. Ondernemers staan bovendien samen op om nog meer extra normen vast te stellen voor het EKO-keurmerk. De biologische vleesverwerker De Groene Weg heeft hierin vandaag de primeur. Hun varkenshouders presenteren vandaag hun EKO-code met bovenwettelijke eisen voor milieu- en diervriendelijk varkensvlees. Andere sectoren, zoals de melkveehouderij, zullen snel volgen.

 

Samenvoeging

Bionext, de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding juicht deze ontwikkeling toe en levert een actieve bijdrage aan de doorontwikkeling. “Wij staan voor verbreding én voor verdieping van biologisch”, zegt directeur Bavo van den Idsert. EKO geeft nu versneld invulling aan dat laatste.

“De meeste bestaande keurmerken zijn aanvullend op elkaar. Met het vernieuwde EKO-keurmerk voegen wij alle belangrijke aspecten samen. Zodat voor consumenten het EKO-logo uiteindelijk synoniem wordt voor een goed product: goed voor het milieu, diervriendelijk, sociaal en eerlijk en natuurlijk lekker en gezond”, zo zegt Van Marlen.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws