like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Vleeslobby misleidt consument op 51 punten

Van: op 7 november 2017

varken vlees

Op de website Vlees.nl, een initiatief van de Nederlandse vleessector, staan alleen al over varkensvlees 51 misleidende mededelingen. Aldus de Reclame Code Commissie. Varkens in Nood diende een klacht in tegen de website Vlees.nl vanwege het grote aantal misleidende uitspraken over de varkenshouderij en varkensvlees. Hierdoor ontstaat een veel te rooskleurig beeld van de Nederlandse varkenshouderij. Consumenten worden hierdoor beïnvloed.

Tijdens de behandeling van de klacht op 26 oktober voerde Vlees.nl nauwelijks inhoudelijk verweer. Men stelde alleen dat het niet gaat om reclame, maar om voorlichting en ‘inspiratie’.

De commissie oordeelde dat het wel om reclame gaat. De klacht van Varkens in Nood werd op 51 gevallen gegrond verklaard. De Commissie achtte onder andere bewezen dat de huisvesting niet aan de behoeften van varkens voldoet, dat de leefsituatie de gezondheid van de dieren negatief beïnvloedt en dat lijden en stress regelmatig voorkomen.

 

Gevolgen voor Vlees.nl.

Directeur Hans Baaij: “De vleessector is uitermate volhardend in de ontkenning dat de dieren in de vee-industrie een waardeloos leven hebben. Hopelijk helpt deze uitspraak van de stichting Reclame Code om een einde te maken aan deze propaganda.” Indien Vlees.nl geen gehoor geeft aan de uitspraak, dan volgt een gang naar de gewone rechter.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!