stemwijzer kieswijzer duurzame kiezer

Met het bekend worden van de laatste lijsttrekkers en het zicht op prinsjesdag wordt het verkiezingsseizoen langzaamaan geopend. Peilingen geven het verloop aan in de aanhang van de verschillende partijen. Maar welke onderwerpen geven nu de doorslag bij het kiezen voor een partij?

Duurzaamnieuws hield een onderzoek onder de bezoekers van de website. En daar kwamen, naast voor de hand liggende thema’s, toch wel verrassende uitkomsten uit.

Vraag Offerte aan

De uitkomsten zijn niet representatief voor Nederland als geheel, maar geven wel een aardige indruk hoe het gesteld is binnen de groene gemeenschap. Met 418 ingevulde vragenlijsten zijn de uitkomsten 95% betrouwbaar met een foutmarge van ca 4%.

Groene top 3

De top drie van meest doorslaggevende onderwerpen voor de politieke partijvoorkeur zijn duurzaamheid, klimaat en natuurbehoud. Dat zal niemand in deze context verbazen.

duurzaamheid

Maar wel een opvallende uitkomst is de voorkeur voor gekozen premier of gekozen burgemeester, de hekkensluiter met afstand. Democratie houdt de groene gemeenschap kennelijk toch minder bezig dan het klimaat.

gekozen premier gekozen burgemeester

Conservatief

De uitkomsten lijken een wat conservatiever beeld te geven van groene stemmers dan je mogelijk zou verwachten: normen en waarden scoren bijvoorbeeld hoger dan dierenwelzijn.

Ook actuele thema’s als de coronacrisis, discriminatie en privacy lijken van minder doorslaggevend belang bij de keuze voor een partij.

Gerangschikt naar belangrijkste thema’s (score 8 en hoger) ziet de lijst er zo uit:

belangrijk (%, 8>)
duurzaamheid 80,9
klimaat 77
natuurbehoud 74,9
onderwijs 66,8
gezondheid en zorg 65,3
europese unie 52,8
normen en waarden 52,2
economie 50,2
dierenwelzijn 49,5
discriminatie 45,4
privacy 43,5
migratie 39,5
veiligeid 39,4
pensioen 38
ontwikkelingssamenwerking 36,2
corona - covid-19 34,7
terrorismebestrijding 32,4
gekozen premier, burgemeester 17

In de aanloop naar de verkiezingen kun je het verloop van de peilingen hier volgen.

Op deze pagina vind je straks een overzicht van de stemwijzers en kieswijzers. Daarbij zullen we natuurlijk extra aandacht geven aan duurzaamheid in de verschillende verkiezingsprogramma’s.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws