tegenlicht harari

Hoe ziet onze wereld er over 25 jaar uit? Niemand die het weet. Ons werk kan tegen die tijd geheel overgenomen zijn door autonome robots. Onze wereld geregeerd door een mondiaal brein en wij daarmee de slaven van de door onszelf gecreëerde technologie zullen zijn. Maar mogelijk loopt het niet zo’n vaart en zullen wij juist de robots tot onze slaven maken. Worden we onsterfelijk en kunnen we onszelf daarmee tot goden verklaren in ons zelfgecreëerde hoog intelligent systeem. De grote vragen over de toekomst van de mens en zijn verhouding tot technologie leggen we voor aan twee belangrijke duiders van dit moment: Kevin Kelly en Yuval Noah Harari.

Kevin Kelly schrijver van invloedrijke werken als What Technology Wants en The Inevitable. Kelly schetst de onvermijdelijkheid van technologie en ziet technologie zelfs als een autonoom evolutionair systeem. Toch is hij totaal niet bang voor de ontwikkelingen die komen gaan. Kunstmatige intelligentie wordt gemeengoed voor iedereen en zal ons begeleiden in het nemen van beslissingen en het analyseren van lastige vraagstukken. Het zal ons ook uitdagen om na te denken wie we zijn en wat wij willen met onze robots. Kelly is ervan overtuigd dat we via de technologie al goden zijn en dat ook robots in hun eigen goden gaan geloven.

Vraag Offerte aan

Yuval Noah Harari schrijver van boeken over de geschiedenis van de mensheid Sapiens en Homo Deus. Beiden door voormalig president Barack Obama en Bill Gates aangeraden. Harari schetst de geschiedenis van morgen en richt zijn analyse op de manier waarop we onze eigen illusies creëren; illusoire instituten zoals religie, staten en geld. We geloven in goden omdat we ze zelf willen zijn. Hij vraagt zich af of we op weg zijn om god te worden of dat we nieuwe goden aan het bouwen zijn en is duidelijk minder optimistisch dan Kelly. Harari ziet een maatschappij met ongelijkheden ontstaan waarin sommige mensen zichzelf kunnen upgraden tot goden en anderen kwetsbaar en sterfelijk zullen blijven.

Gesprekken op hoog niveau over de betekenis van het leven in een door technologie vormgegeven nabije toekomst.

Regie: Rob van Hattum

Meer informatie: vpro.nl/tegenlicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws