like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

VPRO Tegenlicht: op weg naar erkenning van ecocide

Van: op 10 november 2015


Onze wereld kent vier internationale misdrijven: oorlogsmisdrijven, genocide, foltering en misdaden tegen de menselijkheid. De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón en de Schotse advocaat Polly Higgins vinden dat aan deze zeer ernstige schendingen van het internationale recht een vijfde dient te worden toegevoegd: ecocide. Slagen Higgins en Garzón er uiteindelijk in genoeg steun te verwerven om ecocide erkend te krijgen en daarmee de grootschalige vernietiging van onze ecosystemen voorgoed en écht hoog op de internationaal-politieke agenda te zetten?

De Schotse Polly Higgins werd voor gek verklaard toen ze voor het eerst riep dat de aarde een advocaat nodig heeft. Degenen die ecologische verwoesting teweeg brengen zouden daarvoor aansprakelijk gesteld moeten kunnen worden. En dus aangeklaagd, gedagvaard en gestraft. Higgins was proces-advocaat, maar heeft haar leven en werken inmiddels geheel in dienst gesteld van de aarde, als juridisch eco-activiste. Sinds 2011 is zij de frontvrouw van de internationale beweging tegen ecocide: de grootschalige vernietiging van onze ecosystemen. Denk aan de verdwijnende Amazone-vegetatie, de olieverwoestingen in de Niger-delta en de Canadese teerzanden.

De strijdbare advocate koppelt compassie en charme aan overtuiging en daadkracht. In speciale trainingen leert ze mensen hun eigen talenten op een praktische manier in te zetten voor een duurzame aarde.

VPRO Tegenlicht volgt Polly Higgins - en haar ‘earth guardians’ - in 2015 op hun missies, het jaar dat bij uitstek een ‘window of opportunity’ biedt. Higgins brengt een bezoek aan Lapland waar de laatste ongerepte natuur van Europa ten prooi dreigt te vallen aan mijnbouw. Ze overlegt met politici zoals de Zweedse minister van milieu en bestuurders van kleine eilandstaten als Tuvalu en Vanuatu, bij wie het zeewater aan de lippen staat.

Ook de wereldberoemde onderzoeksrechter Baltasar Garzón ijvert als advocaat vanuit Madrid voor internationale wetgeving die het mogelijk maakt om grote vervuilers en natuurverwoesters ter verantwoording te kunnen roepen. De man die in 1998 de arrestatie van Augusto Pinochet voor elkaar kreeg, richt zich anno 2015 op misdaden tegen de aarde. Samen met zijn dochter María roept hij wereldleiders op om de wereld te beschermen tegen misdaden die wat hem betreft gelijk te schakelen zijn aan marteling en genocide. Na dictators en overheden zijn de multinationals aan de beurt.

Met o.a.  Polly Higgins (advocaat), Baltasar Garzón (onderzoeksrechter), Michael Baumgartner (campagneleider Greenpeace Zwitserland), Bronwyn Lay (milieuadvocaat, Australië)

Regie: Kees Brouwer

Bekijk de uitzending

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Jan'63 schreef:

  Zolang de wereldbevolking blijft groeien zal ecocide blijven bestaan. Pas als de vraag afneemt kan iets gedaan worden. Tot die tijd heeft dit initiatief geen slagingskans. Wereldleiders sturen op economische belangen, en hebben uiteindelijk niets met duurzaamheid.
  Welvaart wordt gemeten aan harde valuta en niet op leefbaarheid. Er moet eerst een wereldramp, ziekte , hongersnood, wereldoorlog of natuurramp plaatsvinden die zo extreem is dat een nieuwe start kan worden gemaakt, als die nog kan worden gemaakt. Wachten we op wereldwijde bevolkingskrimp, dan wordt dit een proces van de lange adem.

 2. Bert van Baar schreef:

  Dus het wordt tijd voor de PARTIJ VOOR DE AARDE! Alleen jammer nou dat dat dezelfde afkorting geeft als die voor de arbeid.
  Andere naam? Aard Partij? Of Met De Voeten In De Aarde?
  Who next?

 3. Maria van der Ven schreef:

  Als het zover komt, zal de vee-industrie het zwaar moeten bezuren.

  Er is namelijk sprake van een historische deal tussen Europa en de Verenigde Staten die aan de basis ligt van de megastallen in Nederland en de massale kap van oerwouden in Zuid- Amerika. In landen als Argentinië wordt massaal soja geplant om ons kiloknallerlapje te voeden.
  In werkelijkheid betalen we een hoge prijs voor goedkoop vlees.

 4. Piet van Noort schreef:

  Multinationals zijn in ons land moeilijk te bestrijden omdat ze verstrengeld zijn met de overheden. Topambtenaren en adviesraden worden gevormd door oud bestuurders van deze grote bedrijven. Dankzij lobbyisten is hun werkwijze zo beschreven dat het lijkt alsof zij wetmatig handelen. Tot aan de Raad van State toe is deze belangenverstrengeling niet bespreekbaar. Zandhandel met enorme CO² uitstoot en andere milieu schadelijke uitlaatgassen wordt wettelijk beschermd. Alternatieven die deze milieubelastende vervuiling kunnen halveren zijn niet bespreekbaar. Democratisch tot stand gekomen advies worden probleemloos herschreven en door de hoogste ambtenaar in de Deltavoorstellen verwerkt. Deze genocide wordt dan omschreven als “Werken met de natuur” en als het ware exportgeloof over de wereld verspreid.

 5. Elise49 schreef:

  De opwarming komt door wifi, satellieten, zendmasten. Een onzichtbaar web van frequenties. Die mag van mij ook weg, want zuurstof met druk verandert in giftige zuurstof. Daarnaast zorgt het voor onderdrukking, omdat men alles gecodeerd heeft. Deze technologie is de grootste vervuiling ooit. Denk aan maakkosten, energieverbruik en is ook nog slecht voor de gezondheid. Dus onnodige ook zorgkosten. Kinderen zullen zich niet volwaardig lichamelijk kunnen ontwikkelen. Volwassen worden onvruchtbaar. Hierdoor sterft de mens uit.
  Als men op deze aarde echt iets wil veranderen, dan moeten alle leiders het eens worden. Dan kun je een systeem opzetten waardoor je voedsel en water samen kunt delen. De mens mag niet als product worden gebruikt. Er mag niet meer aan geknutseld worden, dat betekent wel dat men sneller dood kan gaan of geen kinderen kunt krijgen, maar dat moet om de balans te behouden.
  Op school wordt geleerd hoe je met planten, kruiden enz. je iemand beter kan maken. Hoe je je lichaam gezond kunt houden, bv. elke dag half uur in de zon kijken met ogen dicht. Hierdoor laad je het derde oog op. Geen chemische toevoegingen meer. Dat je zingeving ligt in omgang en niet in het vergaren van spullen.
  Daarnaast wordt het mengen van rassen en culturen als normaal gezien. Zo creëren we 1 ras. Zoals dat ook voor de homo sapiens was. Alles weer puur natuur dus.

 6. Gifkikker schreef:

  Ehhm, voor mij zijn ze allemaal misdaden tegen de mensheid (misschien foltering uitgezonderd als je één persoon foltert, maar dat is dan nog steeds misdaad). Ecocide is al een misdaad tegen de mensheid en zou dus allang aangepakt moeten kunnen worden.

 7. Niels Dubbeld schreef:

  Te gek! Nu al het beste wat ik ooit heb gelezen. Dit gaat de wereld veranderen!!!