like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

VPRO Tegenlicht: the bigger picture

Van: op 28 april 2020

Arundhati Roy

In hoeverre zal de coronacrisis een kantelmoment in ons mondiale systeem worden? Tegenlicht zoomt uit en probeert met o.a. schrijfster en politiek activist Arundhati Roy vanuit New Delhi het grotere plaatje te zien. Gaat de coronacrisis het einde inluiden van de globalisering die we de afgelopen decennia hebben meegemaakt? Wie zijn straks de slachtoffers en wie de winnaars? Zal de greep van centrale overheden op burgers toenemen? Of zien we de contouren van een nieuw en meer toekomstbestendig wereldsysteem? Met schrijfster Arundhati Roy, globaliseringsexpert Ian Goldin en economisch journalist Maarten Schinkel.

Arundhati Roy (o.a. ‘De God der Kleine Dingen’, 1997) schreef begin april een vlijmscherpe analyse van deze wereldcrisis in de Financial Times en deed een strijdbare oproep om lering te trekken uit het kortzichtige narcisme dat veel leiders nu tentoonspreiden. Wie worden straks de slachtoffers van deze fase van de globalisering en wie de winnaars? Zal de tweede mondiale recessie van de 21e eeuw (ingrijpender dan die van 2008) tot grimmige sociale verhoudingen leiden of zien we juist de contouren van een nieuw en meer toekomstbestendig wereldsysteem?

(De)globalisering

Wat betekent de coronacrisis op de lange termijn voor globalisering en geopolitiek? Vallen we terug op de eigen natiestaat of bewegen we juist door in de richting van totale, wereldwijde verwevenheid?

Vanuit Oxford kijkt Ian Goldin, globaliseringsexpert, naar de toekomst: “We staan op een kruispunt. Het is een test voor de mensheid of we er in slagen om te globaliseren, of we samen kunnen werken om de grote dreiging tegen te houden. Als we hier niet in slagen zullen er nog veel meer pandemieën komen, misschien zelfs dodelijker dan deze. Klimaatverandering zal escaleren, en andere dreigingen ook. We hebben echt een ‘wake up call’ nodig.”

Dat klinkt duister, maar is dit misschien ook het moment om stappen te zetten naar een nieuwe, betere wereld.

Wie wordt de regisseur?

In Nederland spreekt Tegenlicht met economisch NRC-journalist Maarten Schinkel, die een stuurloze tijd voorziet: ”Wat mij eigenlijk het meest verontrust is dat er bij de wederopbouw geen regisseur meer is. We waren altijd gewend dat Amerika die rol speelde, maar Amerika is een onbetrouwbare partner geworden.”

Tegenlicht zoomt uit en probeert de lange lijnen te ontwaren. Wat zien we als we heel ver vooruitkijken? En moeten we misschien eerst achteruitkijken om iets van die lange termijn trends te kunnen zien?

O.a. met

  • Ian Goldin, econoom en globaliseringsexpert, oprichter Oxford Martin School, Oxford University
  • Arundhati Roy, schrijver en politiek activist, New Delhi
  • Maarten Schinkel, econoom en redacteur NRC

Samenstelling: Shuchen Tan
Research: William de Bruijn
Producer: Marie Schutgens
Eindredactie: Doke Romeijn & Bregtje van der Haak.

Bekijk hier de uitzending

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws