• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Kantelpunten
  • Verkiezingen
    • Peilingen: D66 groeit, verder stilstand vlak voor de verkiezingen
    • StemWijzer en andere kieswijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen 2025
  • Boeken
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Biologisch vlees en biomelk zijn wèl voedzamer

18 februari 2016|doorredactie|inbiologisch, gezondheid, voeding

koeienWie overschakelt op biologisch geproduceerde melkproducten en vlees krijgt een hogere concentratie aan omega3-vetzuren, mineralen en antioxidanten binnen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat een volgend hoofdstuk markeert in de discussie of biologische voeding nu wel of niet gezonder is.

Wetenschappers van de Universiteit van Newcastle bestudeerden 196 wetenschappelijke studies over melk en 67 studies over vlees, de meest grootschalige analyse tot nog toe. De wetenschappers richtten zich ditmaal niet op residuen van schadelijke stoffen, maar op de voedingswaarde van de producten.

Uit hun analyse blijkt dat er wel degelijk een duidelijk verschil bestaat tussen biomelk en -vlees en producten uit de conventionele landbouw, met name wat omega3 betreft. Een halve liter melk bevat 16 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega3, terwijl dat voor melk uit de conventionele landbouw gemiddeld 11 procent is.

“Omega3-vetzuren zijn gelinkt met een lagere kans op hart- en vaatziekten, betere neurologische ontwikkeling en een krachtiger immuunsysteem”, zegt Chris Seal, hoogleraar Voeding aan de Universiteit van Newcastle en medeauteur. “Het West-Europese dieet bevat te weinig van die vetzuren en het Europese Voedselveiligheidsagentschap (EFSA) raadt een verdubbeling van de inname aan, maar dat is niet eenvoudig via onze voeding. Uit deze studie blijkt dat een overschakeling naar bioproducten de inname kan verhogen.”

Grazen

Biozuivel en -vlees heeft nog meer positieve effecten, blijkt uit het onderzoek, zoals lagere concentraties van sommige verzadigde vetten, hogere concentraties aan vitamines E en essentiële carotenoïden .

“Mensen kiezen doorgaans biomelk en -vlees om drie belangrijke redenen: beter dierenwelzijn, de positieve impact op het milieu en de effecten op de gezondheid”, zegt hoogleraar Carlo Leifert, die de studie leidde. “Maar er is veel minder bekend over de voedingswaarde, vandaar de behoefte aan deze studie.”

Uit de studie blijkt dat die hogere concentraties in melk sterk in verband staan met het grazen van de koeien in de buitenlucht, terwijl koeien in de conventionele veeteelt vaak geconcentreerd voedsel krijgen. “De verschillen die we konden vaststellen zijn voor een groot deel het gevolg van de verschillen in productie-intensiviteit”, zegt Leifert. “Dieren die vaker buiten zijn en meer gras eten, produceren melk en vlees dat consistent meer gezonde vetzuren bevat zoals omega3, en minder ongezonde vetten die tot hart- en vaatziekten kunnen leiden.”

Groenten

Eind vorig jaar publiceerden de wetenschappers ook al een studie over de voedingswaarde van biogroenten. Ze stelden toen tot 60 procent hogere concentraties vast aan belangrijke antioxidanten, en lagere concentraties aan het toxische cadmium.

“We hebben aangetoond dat er verschillen in samenstelling zijn tussen biovoedsel en producten uit de conventionele landbouw”, zegt Leifert. “De drie studies over groenten, vlees en melk suggereren dat een overschakeling naar biovoeding de inname van omega3-vetzuren significant verhoogt.”

Er is volgens de onderzoekers nog veel meer onderzoek nodig om de exacte verschillen verder te onderzoeken, met name wat vlees betreft. Maar recente studies bij jonge moeders met baby’s wijzen op positieve gezondheidseffecten bij jonge kinderen, met name een verminderd risico op eczeem.

“Dat er nu ook verschillende langetermijnstudies zijn die biovoeding in verband brengen met positieve gezondheidsaspecten, laat zien waarom het belangrijk is om verder te onderzoeken hoe we onze voeding produceren”, zegt Leifert.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Nieuwe subsidie voor vergroten afzet van biologische producten17 oktober 2025 - 13:43
  • markt lokale voedselproductie
    Politiek wringt de samenleving uit17 oktober 2025 - 09:35
  • emissies klimaatdoelen
    CO2 in atmosfeer stijgt sneller dan ooit15 oktober 2025 - 17:56
  • links rechts politiek
    Peilingen: D66 groeit, verder stilstand vlak voor de verkiezingen15 oktober 2025 - 08:00
  • nieuwe kerncentrales
    Een stille dood voor kernenergie in Nederland?14 oktober 2025 - 10:48

Inzicht

  • orkaan
    De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
  • nieuwe spelers voor duurzaamheid mensen
    Duurzaamheid vraagt om nieuwe spelers11 oktober 2025 - 11:10
  • stemwijzer kieswijzer
    StemWijzer en andere kieswijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen 202529 september 2025 - 08:00

Opinie

  • orkaan
    De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:


Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Eosta helpt Bhutan bij 100% bio landbouwbeleidMega uitstoot methaan in VS door schaliegas
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten