• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Kantelpunten
  • Verkiezingen
    • Peilingen: D66 knalt, hoop voor links en het klimaat
    • StemWijzer en andere kieswijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen 2025
  • Boeken
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Horeca en catering kunnen duurzame en gezonde voedselkeuzes stimuleren

14 november 2016|doorredactie|inRotterdam, voeding

restaurant duurzame horecaDuurzamer en gezonder eten, ook in de horeca,  staan de afgelopen jaren flink in de spotlight. Erg belangrijk, omdat onze dagelijkse voedselkeuzes 34% van onze voetafdruk bepalen en samenhangen met urgente thema’s als klimaatverandering, biodiversiteit en gezondheid.

Structurele verandering blijkt uitdaging

Voor veel consumenten blijft het echter een uitdaging om structurele veranderingen in hun eetpatroon aan te brengen. En heb je je eigen voorkeuren op een rijtje staan dan kan het nog steeds moeilijk om bijvoorbeeld in je bedrijfskantine, het restaurant waar je hebt afgesproken, of terwijl je onderweg bent, de duurzame en gezonde keuze te maken. Terwijl wij denken dat juist horeca en catering dankzij het bieden van een vernieuwend, gezond en inspirerend aanbod een faciliterende rol kunnen spelen in de verduurzaming van ons voedselsysteem! Vooral het maken van stappen op het gebied van de consumptie van dierlijke eiwitten in de vorm van vlees, zuivel en eieren is erg belangrijk, want juist dat aspect is verantwoordelijk voor het grootste deel van onze ‘foodprint’, oftewel de impact op de aarde.

Consumenten willen duurzamere menukaarten

Tijdens het World Food Day festival in Rotterdam verzamelden Smaackmakers handtekeningen voor een petitie waarmee ze duurzamere en gezondere menu’s in Rotterdamse restaurants stimuleren; Ga je uit eten dan zijn tournedos, steak, kipsaté of tonijn met friet en salade en een dame blanche toe vaak wat de pot schaft. Dat kan en moet beter, verassender, gezonder en inspirerender, vinden ze. En daar bleek vrijwel elke bezoeker het mee eens te zijn.

In een paar uur verzamelden Smaackmakers honderden handtekeningen en enthousiaste reacties op de actie van de (potentiële) Rotterdamse restaurantbezoeker.

Duurzaamheid in restaurants kan beter

Hoewel er in en flink aantal restaurants al goeie stappen worden gemaakt op het gebied van voedselverspilling, het gebruik van streekeigen producten en het versterken van de link tussen de boer en de horeca, laat recent onderzoek onder horecaprofessionals naar duurzaamheid in restaurants (Duurzaameter 2016) zien dat er nog veel te winnen is.

Zo is de trend vooral ‘beter’ vlees en zijn restaurants nog nauwelijks bezig met minder vlees, is er veel behoefte aan kennis over duurzaamheid en vindt 91 procent van de ondervraagden dat ook ‘gewone’ restaurants prima met duurzaamheid aan de slag kunnen. Een onderzoek van Rank a Brand onder grote restaurantketens als Van der Valk, Burger King, Ikea Restaurants, McDonalds en Subway, in Nederland bevestigt dat duurzaamheid nog te weinig op het menu staat. Bij de laatste scan scoort geen enkele restaurantketen hoger dan een C-label op een schaal van A (best) tot E (slechtst).

Inspiratie nodig?

Smaackmakers laten graag vanuit hun eigen passie aan de hand van workshops en trainingen op maat aan horecabedrijven zien én proeven wat duurzaam en gezond eten is, waarom het belangrijk is en hoe het bestaande aanbod kan worden verbeterd en kan worden ingezet om (bedrijfs)doelen te halen. Zónder dat dat extra kosten betekent. Want, duurzaamheid IS sexy en uiteindelijk beter voor alle partijen en daarmee, voor onze wereld!

Geïnspireerd? Meld je nu aan voor de cursus Duurzaamheid & Rendement in de horeca bij Koninklijke Horeca Nederland.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • rijkste 1 procent
    Superrijken plunderen het klimaat31 oktober 2025 - 09:26
  • teflon pfas
    Teflon en PFAS afbreken kan, het begin is er30 oktober 2025 - 13:05
  • zonnepanelen
    Alarm: eigenaren van zonnepanelen betalen straks voor teruglevering29 oktober 2025 - 09:58
  • klimaatschade door het leger
    Uitvoering milieumaatregelen defensieplannen onzeker28 oktober 2025 - 10:04
  • links rechts politiek
    Peilingen: D66 knalt, hoop voor links en het klimaat27 oktober 2025 - 07:00

Inzicht

  • fudura
    Netcongestie als groeikans: hoe bedrijven sterker uit de energiecrisis kunnen komen21 oktober 2025 - 09:30
  • orkaan
    De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
  • nieuwe spelers voor duurzaamheid mensen
    Duurzaamheid vraagt om nieuwe spelers11 oktober 2025 - 11:10

Opinie

  • orkaan
    De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:


Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Overbevolking bedreigt duurzaamheid, maar waar blijft het bevolkingsbeleid?De dwingende kracht van (on-)duidelijke duurzaamheidsdoelen
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten