ABP petitie tegen fossiele beleggingenEen diverse groep Amsterdammers - van professoren tot ondernemers en bekende Amsterdammers zoals Dolf Jansen en Ewald Engelen - roept de gemeente op om hun banden met de fossiele energie industrie te onderzoeken en af te bouwen. Op woensdag 10 juni overhandigen zij een brief aan wethouder Kajsa Ollongren (economie en haven). De groep vraagt de gemeente om het risico van een financiële ‘koolstofbubbel’ te onderzoeken en maatregelen te treffen om klimaatverandering te stoppen door te investeren in duurzame energie.

Sven Jense, coördinator Amsterdam Fossielvrij: “Amsterdam heeft een behoorlijk sterke duurzaamheidsagenda. Maar voor de koolstofbubbel is er een blinde vlek. Je kan als gemeente echt niet meer profiteren van bedrijven die klimaatverandering veroorzaken. Wij willen hier mét de gemeente aan werken.” Cabaretier Dolf Jansen onderschrijft dit: “Amsterdam loopt op allerlei gebieden voor en moet voor blijven lopen. Stoppen met fossiele brandstoffen en alle investeringen in die richting kunnen daar het bewijs van zijn.“

groenopladen generic keuzehulp

‘Amsterdam Fossielvrij’, een nieuwe burgerbeweging, vraagt het gemeentebestuur  geleidelijk, verantwoord en binnen vijf jaar hun financiële banden met de fossiele industrie af te bouwen.

Koolstofbubbel

Investeren in de fossiele energie industrie is riskant. De internationaal afgesproken limiet van twee graden opwarming betekent dat tachtig procent van de reserves steenkool, olie en gas in de grond moeten blijven; het gebruik van deze reserves leidt tot catastrofale klimaatverandering. Deze voorraden dreigen dus gestrande activa te worden, een financiële zeepbel. Dit is de koolstofbubbel.

De risico’s worden breed onderschreven. Zakenbank HSBC schrijft “The scale of 'listed' unburnable carbon revealed is astonishing.” De Rockefellers, een van de grootste ‘olie-families’, hebben afstand gedaan van hun fossiele belangen. Zelfs olie-land Saudi-Arabië zet inmiddels in op zonne-energie. Fossiele energie bedrijven profiteren bewust van activiteiten die tot catastrofale klimaatverandering leiden. Investeringen in fossiele energie industrie zijn dus zowel immoreel als financieel riskant.

De stad Amsterdam

De Gemeente Amsterdam heeft aangegeven geen directe investeringen te hebben in de industrie. Toch heeft Amsterdam wel degelijk fossiele belangen. De Amsterdamse Haven is een kwetsbare onderneming. De op een na grootste steenkoolhaven van Europa en grootste benzinehaven ter wereld drijft op de kruk van de fossiele industrie. De groep ondernemers, academici en andere Amsterdammers vindt daarom dat de gemeente een plan moet maken voor het scenario waarin de koolstofbubbel barst. Onderdeel van dat plan moet zijn het divesteren uit fossiele brandstof industrie en her-investeren in duurzame energie. “Aanstaande donderdag wordt de havenvisie besproken in de Raad. Des te meer reden om Amsterdam nu wakker te schudden”, aldus Edwin Grooters, een van de initiatiefnemers.

Andere fossiele banden heeft de gemeente via pensioenen van medewerkers en via stroomlevering door de Nuon kolencentrale. Vorige maand heeft een groep van 12.000 deelnemers pensioenfonds ABP opgeroepen om te stoppen met beleggen in de fossiele industrie. Die oproep heeft breed gehoor gekregen in media in binnen- en buitenland en bij het ABP bestuur.

Ook aan een groeiend aantal universiteiten zoals de VU en de UvA, en in andere steden, wereldwijd, vragen steeds meer mensen om ‘divestment’: het verkopen van aandelen in de fossiele energie industrie. Het Noorse parlement heeft afgelopen vrijdag besloten om $8,8 miljard pensioengeld te divesteren uit de vervuilende steenkool industrie. Amsterdam kan nu, in lijn met de actieve duurzaamheidsagenda, in Nederland het voortouw nemen.

Er is naast de brief ook een petitie opgesteld om Amsterdammers de mogelijkheid te geven zich uit te spreken en de brief kracht bij te zetten. De petitie kan worden getekend op www.amsterdamfossielvrij.nl.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws