like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

‘BBP meet alles behalve wat van waarde is’

Van: op 20 februari 2016

Jan Terlouw

De meeste politici staren zich blind op de groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP), de omvang van de economische activiteit gemeten in euro’s. Al in 1968 omschreef de Amerikaanse presidentskandidaat Robert Kennedy dat het BBP zowat alles meet, behalve dat wat het leven waarde geeft. Sinds zijn toespraak is het BBP echter alleen maar meer verheven tot succesgraad van de samenleving.

Daarom heeft oud-vicepremier Jan Terlouw zich aangesloten bij De Grote Transitie als ambassadeur voor punt 5: “Gebruik een dashboard met indicatoren die onze welvaart goed meten en stop met de eenzijdige focus op groei van het BBP”. Terlouw legt in dit filmpje uit dat de economische groei die wij met het BBP meten soms dingen meetelt die wij slecht vinden, zoals het moeten herstellen van milieuvervuiling.

groenopladen generic keuzehulp

Aan de andere kant worden allerlei dingen die juist heel waardevol zijn, zoals vrijwilligerswerk en goede sociale verbanden, niet meegerekend. Uiteraard, het is niet makkelijk om ons geluk in getallen te vatten, maar er zijn wel diverse hulpmiddelen voorhanden een goede indruk kunnen geven van de ontwikkeling van ons welzijn. Als wij nu kiezen voor een ‘dashboard’ met economische, sociale én ecologische parameters, kunnen we zorgen voor een samenleving die bloeit in plaats van groeit!

 

Jan Terlouw over het beter meten van welvaart en welzijn from Platform DSE

 

Link: De Grote Transitie, punt 5 

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Alice Kuijf schreef:

    Ik ben het er zoooo mee eens. En nu nog echt in de praktijk brengen als echte meetlat de BBG dashboard.