• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Bestaande landbouwgrond kan 4 miljard mensen extra voeden

19 juli 2014|doorredactie|inlandbouw, voeding

198Als het bestaande landbouwareaal wereldwijd beter gebruikt wordt, kunnen 4 miljard extra mensen gevoed worden. Daarvoor moet de focus verschuiven van gewassen voor dierenvoeder en biobrandstoffen naar menselijke voeding, zegt de University of Minnesota.

De snelle groei van de wereldbevolking hoeft niet meteen tot toename van de honger of uitbreiding van het landbouwareaal te leiden. Als het huidige areaal doordachter gebruikt wordt, kunnen miljarden monden extra gevoed worden. Zelfs een gedeeltelijke verschuiving, bijvoorbeeld door runderen te vervangen door gevogelte, dat minder voedsel nodig heeft per kilogram vlees, kan miljoenen mensen voeden.

“We hebben in essentie een enorm rijke voedselbron gevonden voor een hongerige wereld, op een plaats die zo voor de hand ligt dat we er niet zochten: het areaal dat we al bewerken”, zegt Emily Cassidy, hoofdauteur van de studie die verscheen in Environmental Research Letters. “Afhankelijk van de mate waarin boeren en consumenten hun gewoontes willen herzien, kan het bestaande land miljoenen en zelfs miljarden extra mensen voeden.”

Wereldbevolking

De vraag naar gewassen zal naar verwachting verdubbelen tegen 2050 naarmate de wereldbevolking groeit en een grotere middenklasse vleesproducten kan betalen. Vlees is een bijzondere bedreiging voor de voedselzekerheid, omdat er gemiddeld 30 calorieën aan gewassen nodig zijn om 1 calorie aan vlees te produceren. De productie van voedingsgewassen staat ook onder druk door de productie van planten voor biobrandstoffen.

Cassidy en haar collega’s bestudeerden de productiviteit van 41 gewassen tussen 1997 en 2003, en gingen na hoe efficiënt die gebruikt worden. De bevindingen zijn verrassend: net iets meer dan de helft van alle geproduceerde gewassen ter wereld is rechtstreeks bestemd voor menselijke voeding. Van de calorieën die voor dierlijk voeder worden geproduceerd, eindigt amper 12 procent in menselijke voeding.

Grote verschillen

Als die praktijken worden aangepast, kan het aandeel calorieën voor menselijke consumptie met 70 procent stijgen. Opvallend zijn de grote verschillen tussen de regio’s in de wereld: India produceert 90 procent van zijn gewassen voor menselijke consumptie, tegenover 27 procent in de VS. De Amerikaanse landbouw alleen al is op die manier goed voor een potentieel van 1 miljard extra monden.

“Het goede nieuws is dat we al genoeg calorieën produceren om een paar miljard extra mensen te voeden”, zegt Cassidy. “Naarmate onze planeet meer overbevolkt raakt en we te maken krijgen met droogtes en platen, moeten we op zoek naar manieren om het bestaande potentieel beter te benutten.”

Bron: IPS

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Investeringen in schone energie stijgen met meer dan dertig procentDe maatschappelijke incubatietijd van milieuproblemen moet en kan veel kort...
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten