like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Biologische landbouw kan de hele wereld voeden

Van: op 11 februari 2016

biologische landbouwBiologische landbouw is een goede manier om de snelgroeiende wereldbevolking te voeden, zelfs als de opbrengst lager is dan bij conventionele landbouw. Dat stellen onderzoekers van de Washington State University in de Verenigde Staten.

Biologische gewassen zijn beter bestand tegen ongewone weersomstandigheden zoals droogte. Ook is diversiteit in gewassen goed voor de voedselzekerheid van mensen in arme landen. Met het oog op de klimaatverandering en de voorspelde groei van de wereldbevolking naar 9,6 miljard mensen in 2050, is biologische landbouw daarom een haalbare en duurzame optie, stellen de onderzoekers.

Ze bekeken honderden studies over biologische landbouw en vergeleken die op vier punten met conventionele landbouw: de productiviteit, milieuvriendelijkheid, economische opbrengst en menselijk welzijn. Biologische landbouw kan voldoende opbrengst leveren, winstgevend zijn voor boeren, het milieu beschermen en het welzijn van de arbeiders en boeren verbeteren, is hun conclusie.

Inefficiënt

Critici stellen dat biologische landbouw inefficiënt is: er is meer land nodig voor dezelfde opbrengst. De opbrengst van biologische landbouw is, afhankelijk van het gewas, tussen 8 en 25 procent lager dan die van conventionele landbouw. In het nieuwe onderzoek worden ook methoden beschreven waarbij de opbrengst van biologische landbouw juist hoger kan zijn.

"Bij ernstige droogte, die we naar verwachting vaker zullen krijgen als gevolg van de klimaatverandering, hebben biologische gewassen het potentieel om een hogere opbrengst te produceren. Dit komt doordat bodems die op biologische wijze bewerkt worden, meer water vasthouden", zegt hoofdauteur John Reganold.

Biodiversiteit

Diverse studies wijzen op de milieuvoordelen van biologische landbouw. Biologische bedrijven stoten minder CO2 uit, hebben een betere bodemkwaliteit en minder last van bodemerosie. Ze veroorzaken minder water- en milieuvervuiling. Biologische landbouwmethoden leiden ook tot meer biodiversiteit in planten, dieren, insecten en microben. Door deze biodiversiteit wordt de bestuiving eenvoudiger en verbetert de veerkracht van de natuurlijke omgeving.

Aangezien slechts 1 procent van de landbouwgrond in de wereld momenteel gebruikt wordt voor biologische landbouw, is er volgens Reganold nog een wereld te winnen. Huidige methoden van biologische landbouw kunnen volgens hem het beste gecombineerd worden met innovatieve ecologische methoden die in de toekomst nog ontdekt zullen worden. "Eén bepaalde benadering volgen, is niet voldoende. We hebben eerder een combinatie van methoden nodig."

De studie Organic agriculture in the twenty-first century is gepubliceerd in Nature Plants.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Guido van Vulpen schreef:

  De samenvatting zegt: Although organic agriculture has an untapped role to play when it comes to the establishment of sustainable farming systems, no single approach will safely feed the planet.”

  Dat is toch iets heel anders dan wat het nieuwsartikel meld. Nuance is ook zo lastig.

 2. Jan Juffermans schreef:

  Dit onderzoek bevestigt eerdere conclusies in dezelfde richting. Dat is bemoedigend.
  Verder ben ik het van harte eens met Jeroen Boland dat de snelle bevolkingsgroei op onze kleine Aarde, in combinatie met de nog immer groeiende mondiale voetafdrukken, veel meer debat en maatregelen vergen. Al sinds ongeveer 1970 takelt de kwaliteit van onze planeet zienderogen af. De Werkgroep Voetafdruk Nederland (WVN) schreef daar een nota over en ook een korte notitie met voorstellen voor concrete stappen. Zie http://www.voetafdruk.eu

 3. jeroen boland schreef:

  Wat een mooie intentie, en wat een valse hoop weer gewekt.
  Wanneer durft DuurzaamNieuws zich uit te spreken over het vraagstuk bevolkingsgroei, in plaats van rapportjes vooruit de duwen, die volledig uitgaan van de mantra van ´het voeden van de X miljard’? Of dat nou biologisch grootschalig en veerkrachtig, of gangbaar ´big ag´ grootschalig is – met 9,5 miljard mensen op deze Aarde is het Einde Oefening.

  De kwaliteit van leven van 7 1/2, 8, 9, of -latenweverhoeden- 10 of 11 miljard mensen op deze Aarde wordt niet bepaald door dat Dagelijks Bordje Eten. Ze blijven heus niet op de onderste trede van Maslow zitten vegeteren, deze aantallen zetten op alle mogelijke manieren een gigantische ecologische voetafdruk op de steeds schaarser bronnen. Daarvan zijn al een flink aantal voorbij hun piekgroei geraakt in de afgelopen 10 jaar. Dat geldt zowel de eindige als de hernieuwbare biologische en minerale bronnen.

  Primair producenten mogen worden uitgedaagd om de mantra nadrukkelijk ter discussie te stellen en zich niet laten opjutten tot het voeden van meer meer, meer, meer ten koste van de Aarde.