like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Den Haag wil dat ABP stopt met fossiele beleggingen

Van: op 12 november 2016

wind op zee energieverkenning energieakkoord Den Haag fossiele beleggingenBurgemeester Van Aartsen wil dat het ABP alleen nog belegt in niet-fossiele bedrijven. De burgemeester van Den Haag heeft aangekondigd dat hij het ABP zal verzoeken om de beleggingen in kolen, olie en gas 'binnen redelijke termijn' te beëindigen.

"Het college ziet graag dat het ABP niet meer in fossiel investeert," schrijft de burgemeester in een antwoord op vragen van een meerderheid van gemeenteraad. Van Aartsen maakt een uitzondering voor "bedrijven die geloofwaardig bezig zijn met het naar nul afbouwen van hun fossiele activiteiten." Den Haag is als grote werkgever van ambtenaren aangesloten bij het ABP. De burgemeester “zal het ABP verzoeken om beleggingen in de fossiele industrie binnen redelijke termijn te beëindigen.”

 

Sturen met geld

Voor campaigner Femke Sleegers van Den Haag Fossielvrij kwam het nieuws op een goed moment, 1 dag na de Amerikaanse verkiezingen."Trump ontkent klimaatverandering. Hij wil de fossiele industrie nieuw leven inblazen. Dat zou desastreus zijn voor het klimaat. Maar, de wereld heeft nog een troef in handen: grote beleggers, zoals het ABP, kunnen sturen met hun geld. Als zij hun geld weghalen uit fossiele projecten, kunnen kolen-, olie- en gasbedrijven niet meer boren."

Met zo'n € 334 miljard in z'n beheer, is ABP één van de grootste pensioenfondsen ter wereld. "Als ABP z'n fossiele investeringen terugtrekt, versnellen ze de omslag naar schone energie", volgens Sleegers."Het geld dat nu nog naar fossiel gaat, is hard nodig voor oplossingen om de opwarming van de aarde te stoppen bij 1,5 graad. Pensioenfondsen moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor het Klimaatakkoord."

 

Snelheid

Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad, is snelheid belangrijk. De wereld heeft nog zo'n 10 jaar om de broeikasgassen drastisch te verminderen. Sleegers: “Wat verstaat de burgemeester onder een 'redelijke' termijn om de fossiele beleggingen te beëindigen? Redelijk in termen van geld? Of redelijk volgens de natuurwetten van klimaatontwrichting?”

Met het verzoek van Den Haag groeit de druk op het ABP. In een periode van krap een half jaar hebben 3 van de 4 grote steden het ABP verzocht om de aandelen in kolen, olie en gas te verkopen. De steden verwijzen alledrie naar de risico's op waardevermindering van fossiele bedrijven. De Nederlandsche Bank waarschuwde al eerder voor de carbon bubble.

 

ABP Fossielvrij

Meer dan 13.000 mensen hebben de petitie voor een Fossielvrij ABP al ondertekend. Campaigner Vatan Hüzeir van ABP Fossielvrij: "ABP begint al te bewegen, het is nu tijd om een heldere keuze te maken. Om te stoppen met investeren in de energie van het verleden. En te kiezen voor de toekomst."

 

Den Haag Fossielvrij

Het verzoek van de gemeente aan ABP om te uit fossiel te stappen, is één van de eisen uit de petitie van Den Haag Fossielvrij. In die petitie vraagt de burgerbeweging de gemeente om te sturen met haar geld, om zo de omslag naar schone energie te versnellen.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Den Haag, maex, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. P. Olitiek schreef:

    Wat een links gekleurd artikel : opgezet door organisaties met oogkleppen op, die trachten om mensen en instanties voor hun karretje te spannen en de vrije marktwerking door investeringen door particuliere organisaties te beïnvloeden om hun groene ideetjes uit te voeren. Als ABP niet zelf mag beslissen waar ze een fatsoenlijk rendement kunnen behalen, kunnen we ons pensioen wel vergeten.

  2. humor schreef:

    Den Haag fossielvrij ; dat wordt een aardig klusje, te beginnen op de Carel van Bylandtlaan