like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Elektriciteitsfiets voor gratis, schone energie

Van: op 24 november 2015

Manoj BhargavaDe Amerikaans-Indiase miljardair Manoj Bhargava heeft een oplossing voor de 1,3 miljard mensen die op dit moment in armoede en zonder elektriciteit leven: een fiets die elektriciteit opwekt.

“Mensen klagen vaak over de hoge kosten van energie en over het feit dat ze ‘nooit tijd hebben om te sporten.’ Deze uitvinding lost beide problemen op”, aldus de miljardair. “En wat nog belangrijker is: deze uitvinding om gratis stroom op te wekken, biedt 1,3 miljard mensen die op dit moment zonder elektriciteit leven de mogelijkheid aan hun armoede te ontsnappen.”

Fairphone 3_Staring lady

Één uur trappen

Op de nieuwe uitvinding kan iedereen eenvoudig thuis elektriciteit opwekken en tegelijkertijd een dagelijkse workout doen. Door de pedalen van de elektrische fiets rond te trappen, gaat een vliegwiel draaien, waardoor een generator de batterij oplaadt. Een uur trappen is voldoende om een eenvoudig huishouden 24 uur van elektriciteit te voorzien.

De miljardair en zijn team ontwikkelden de fiets omdat ze ervan overtuigd zijn dat mechanische energie een van meest dringende problemen in de wereld kan oplossen. "Zonder energie werkt niets. Toegang tot energie zorgt voor gelijke kansen,"vertelt Bhargava. “Meer dan de helft van de wereldbevolking heeft geen elektriciteit of maar een paar uur per dag. Als arme mensen toegang krijgen tot schone, gratis energie, hebben ze niet alleen licht in hun huizen, maar ook toegang tot internet en de mogelijkheid zich te scholen.”

Twee vliegen in één klap: fietsen tegen obesitas

Volgens Bhargava is de afwezigheid van elektriciteit een van de hoofdredenen dat veel mensen arm blijven. Hij wil deze mensen helpen door ze een gratis elektriciteitsfiets te geven. Als ieder huishouden een uur per dag fietst, zou één fiets voor een klein dorp al voldoende zijn. In ontwikkelde landen kan de fiets worden gebruikt om energiekosten te verlagen en de obesitas-crisis op te lossen.

De fiets is ook een schone manier om energie op te wekken. Zoals Bhargava zegt: “Als de helft van de wereld gebruik maakt van een gratis elektriciteitsfiets, gebruikt de helft van de wereld milieuvriendelijke energie.”

10.000 fietsen uitdelen in India

Manoj is van plan volgend jaar in India 10.000 elektriciteitsfietsen uit te delen. Daarnaast heeft hij toegezegd 90% van zijn aanzienlijke fortuin in te zetten voor liefdadigheid en onderzoek.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (14)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. tkemmere schreef:

  Bij het lezen van dit stukje kwam ik niet verder dan het statement dat je met 1 uur trappen een gezin een dag van energie kan voorzien. Ik skipte meteen naar de reacties en het werd snel bevestigd dat dit quatsch is. Ook in India (waar ik bijna een jaar heb gewoond en gewerkt). Spaarlampen hebben ze daar zeker wel, maar om ‘aan armoede te ontsnappen’ heb je wel wat meer nodig dan een realistische 150wh.

  @Jan: Touché. Dank.

  @Vergroener, a) Persoonlijk vind ik het niet tof om anderen namen te gaan noemen en b) Je zit ernaast, zoals anderen onderbouwen.

  Mijn reacties:

  – De afstand tussen het westen en India is even groot als de afstand tussen Indiaase miljardairs en 1,3 mijoen mensen zonder elektriciteit.

  – Is dat aluminium wat is zie? If so, dan mag je waarschijnlijk eerst een paar trappen om de verbruikte productiestoorm te compenseren.

  – Zonder energie werkt niets zegt Bhargava. Klopt. Dus is het tijd om je af te vragen waar de meeste energie vandaan komt en hoe je die het efficientste en schoonste kan ‘oogsten’. Hint: PV.

 2. Rix Kijne schreef:

  Tranen van blijdschap en bewondering sprongen in mijn ogen: een miljardair die zijn geld op deze manier wil gebruiken. Prachtig.Een hoopvol voorbeeld voor ons allen.

 3. André schreef:

  Dit artikel bewijst maar een ding, namelijk dat financiële rijkdom evenredig is aan de wereldvreemdheid van de bezitter van die rijkdom. Onbegrijpelijk dat de redactie van deze nieuwsbrief klakkeloos weer zo’n ogenschijnlijk positief bericht plaatst zonder enig kritisch benul. Gaat deze miljardair ook de aansluitingen en apparaten leveren die zouden moeten draaien op dit beetje stroom? En zijn ze dan opeens niet meer arm? Is het ook bestemd voor die graatmagere, arme kastelozen in India die dan ‘s avonds uitgeput van het 14 uur ploeteren en misbruikt worden voor een paar stuivers ook nog eens in deeltijd moeten fietsen? En dan één stroomfiets voor één dorp? Gaan ze dan een rooster maken met wie er wanneer op moet? Hun kinderen hebben trouwens ook geen tijd want die moeten ook werken! Maar hé, kunnen ze die fiets niet aanpassen voor die heilige koeien daar? Dan doen die ook eens wat nuttigs…

 4. Xander schreef:

  Goed plan!

  Ben al jaren bezig het obesitas van kinderen te beteugelen dmv het eerst fietsen om zo minuten te verdienen voor de spelcomputer en social media etc.

  Zou graag met de heer in contact treden om de fiets hier te promoten , zelf laad ik ook al fietsend een accu op om mijn energie nota te reduceren !

  Beste redactie graag uw hulp in deze .

  Met sportieve duurzame groet,
  Xander ( rotterdam )

 5. Han Visser schreef:

  Voor het lichtfietsen moet je een activiteit ontplooien. Zelf een tegenprestatie leveren in de vorm van energie werkt véél beter dan een tegenprestatie in de vorm van geld, waarvan de tegenprestatie maar dubieus is.
  Met jezelf inspannen voor een gezondere huishouding, voor een betere bereiding van voedsel, door een mogelijkheid te scheppen mentaal voedsel tot je te nemen (kennis, informatie en misschien entertainment)of een machientje te laten draaien is een goede besteding. Daartegenover staat de minkukelige wijze waarop de te welvarenden in deze wereld oordelen over een al dan niet uitgerekende te leveren inspanning om het over de ruggen van minder welvarende/ontwikkelde aardgenoten veel te goedkoop verkregen voedsel weer weg te werken, omdat we de onzichtbare tegenprestatie van het geldmiddel niet naar waarde kunnen inschatten.
  Ik begrijp dat de voorgaande volzin niet in één keer begrepen zal worden, maar misschien is het goed om wat energie te stoppen in het 3x herlezen daarvan.

  Ik vind het een strak plan dat iemand uit eigen middelen de voorwaarden tot verbeteren van leefomstandigheden wil fourneren. Beter dan het ter beschikking stellen van zonnepanelen, omdat een gift niet iets van jezelf is en daardoor ook niet gewaardeerd wordt. Hetgeen misbruik in de hand werkt.

 6. Jan schreef:

  Beste, het gaat wel om 300Wh dat is de opbrengst.
  300W = vermogen dat is iets heel anders.
  En je mag van mij gerust eens gaan kijken ginder en tellen hoeveel ledlampen ginder branden. Je mag al van geluk spreken dat ze al spaarlampen hebben en geen gloeilampen.
  En van jou mogen zo blijkbaar ook geen tv kijken? of een koelkast hebben om hun voedsel te bewaren?
  Het gaat er hier om dat dit toestel echt niet gaat werken.
  Te groot te veel ingebouwde energie. er zijn betere oplossingen!

 7. Lex schreef:

  @vergroener

  LED-lampen, laptop, computer: waar halen ze het geld vandaan daarvoor? Denk eens even na

 8. Lex schreef:

  Het meest is al gezegd, zonnepaneeltje beschikbaar stellen is veel voordeliger en heeft een hoger rendement.

  Denkt die miljardair nu echt dat mensen in armoede en hongersnood aan hun conditie moeten werken? Die hebben wel wat anders aan hun hoofd.

 9. Vergroener schreef:

  wat een kortzichtig gesputter toch weer van al die groene zuurpruimen. Het artikel gaat over India. Het is dus idioot om daar Europese normen op los te laten. Met 300 watt kun je heel wat ledlampen laten branden (hoeft maar een uur of 6, als het donker is) dan blijft er nog voldoende over om een laptop of tablet computer op te laden. Dat betekent daar: meer tijd om te lezen / leren, communiceren etc. Dus kansen creëren om uit de armoede te komen. En mogelijk kan die machine daar veel goedkoper worden gemaakt dan zonnepanelen, in ieder geval door mensen zonder veel opleiding, dus die productie levert ook werk en inkomen.

  Maar ja, die redenering is misschien te ingewikkeld voor de groene zeurtjes hier…..

 10. Jan schreef:

  Heel gek dat dit artikel ook bij jullie te voorschijn komt. Ik zou toch zeker bij jullie mogen verwachten dat jullie op zijn minste het artikel goed lezen.
  Er wordt gesteld dat 1u fietsen evenveel energie opbrengt dan wat een eenvoudig nodig heeft.
  Even rekenen. een fietser kan max 300W produceren en je moet al goed getraind zijn om dit een uur vol te houden. Laten we nu het onmogelijke aannemen dat je dat kan + dat het toestel geen wrijving zou hebben. Dan produceer je op 1u max 300Wh!
  Hoe ga je daar een gezin van energie voorzien?
  Als ze enkel spaarlampen zouden hebben 10W dan kunnen ze 3 lampen 10u laten branden. Is dat een gezin van stroom voorzien???
  De energie die dat toestel kost om te produceren zou je dan ook veel beter kunnen aanwenden voor andere technieken. Of hebben zij daar ‘Gratis’ energie uitgevonden.

 11. petra schreef:

  Oplossing? Bij mij komt het over als: L’histoire se répète. Tijdens WO2 gebruikte met dit principe ook al om bijv. Radio Oranje te kunnen beluisteren.

 12. Jan Tjemme van Wieringen schreef:

  1 zonnepaneel van 300 Wp levert in India per dag al ruim 6 keer zoveel stroom op als een uur fietsen op zo’n hometrainer en een zonnepaneel kost geen voedsel. Een klein zonnepaneel met een accuutje is dus een veel slimmer idee om deze doelgroep van stroom te voorzien.

 13. Marcel de la Fonteijne schreef:

  Het lijkt een aardig idee, maar dat is het niet. In feite is het een van de slechtste oplossingen die je voor een energie probleem kunt bedenken: menselijke mechanische energie gebruiken om stroom op te wekken. Het energetisch rendement ligt dicht tegen de nul procent aan. Dit is alleen goed in rijke westerse landen waar mensen te dik zijn en nodig moeten sporten om wat kilo’s kwijt te raken, maar je kunt je afvragen of die groep niet beter kan besluiten om hun lifestyle aan te passen.

 14. Pieter Parmentier schreef:

  Mooi, maar het gaat vooral over mensen die honger lijden en dat is slecht te combineren met ‘workouts’. Daar moeten we dus ook nog iets aan doen.