like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Gered Gereedschap wint prijs voor project met jonge gedetineerden in MalawiVan: op 12 november 2016

gered gereedschap jobemaGered Gereedschap en Young in Prison hebben op 11 november de Jobena Prijs uitgereikt gekregen in de Pulchri Studio in Den Haag voor hun gezamenlijk project Yip Made. Het project biedt jonge gevangenen in Malawi na hun detentie een opleiding tot vakbekwaam metaalbewerker en daarmee een reëel uitzicht op een toekomst als ambachtsman of vrouw. De prijs ad €10.000 wordt door de Stichting Jobena tweejaarlijks toegekend aan een ontwikkelingsproject dat zelfontwikkeling als inzet en doel heeft.

Cilia van Thiel van Stichting Jobena zegt over de keuze van Yip Made als winnend project: “Het charmeert ons dat twee stichtingen, die ook los van elkaar mooie dingen doen, hun handen ineen geslagen hebben om ieder vanuit hun eigen expertise, deze Malawiaanse jongeren die al zo jong in hun leven achterop zijn geraakt, kansen en een toekomstperspectief te bieden. Het is echt hulp tot zelfhulp, iets wat stichting Jobena voorstaat. Onze indruk is dat het project goed doordacht en ook zeer zeker haalbaar is.”

 

Jonge ex gedetineerden opgeleid tot metaalbewerker


Aan de YIP Made Academy volgen jongeren , wanneer zij uit hechtenis komen, een opleiding van 9 maanden tot metaalbewerker. De ex gedetineerden leren het vak en krijgen onderricht in sociale vaardigheden en hoe een eigen bedrijf te starten. De Yip Made Academy wordt momenteel uitgebreid met een werkplaats. Stichting Gered Gereedschap is verantwoordelijk voor de realisatie van deze werkplaats en de inrichting ervan met de noodzakelijke machines en gereedschappen. Gered Gereedschap levert eveneens sets metaalbewerkingsgereedschap voor de opleiding. Het geldbedrag verbonden aan de Jobena Prijs wordt ingezet voor de realisatie van de werkplaats en daarmee de continuering van het opleidingstraject.

 

Succesvol product: Freedom Lamp 


In de opleiding werken de jongeren aan concrete opdrachten. Een succesvol product is de Freedom Lamp, een exclusief kunstvoorwerp van metaal, speciaal voor het programma ontworpen door de nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout. De Freedom Lamps worden in Nederland als kunstvoorwerp verkocht. Naast de lampen lassen de jongeren in de Yip Academy meubels zoals bedframes en stoelen voor de lokale markt.

 

Gered Gereedschap en Young in Prison werken samen aan zelfredzaamheid


Project Yip Made is een gezamenlijk project van Stichting Gered Gereedschap en Young in Prison. Gered Gereedschap stimuleert en professionaliseert het vakmanschap in ontwikkelinglanden met als doel de zelfredzaamheid van mensen te bevorderen. Young in Prison (YIP) biedt jongeren in gevangenissen wereldwijd uitzicht op een toekomst in vrijheid. Dit doet de organisatie door jonge gevangenen creatieve projecten te bieden gericht op zelfontplooiing en samenwerking en hen praktische vaardigheden bij te brengen die van waarde zijn voor het ( kunnen) leven in vrijheid.

 

Jobena Prijs


De Jobenaprijs is een initiatief van de Stichting Jobena. De Stichting is in 1995 opgericht door dhr. Vincent Brenninkmeijer en heeft als doel culturele projecten en ontwikkelingsprojecten te steunen. Jobena richt zich op emancipatie en ontwikkeling. De stichting steunt alleen projecten die zelfstandigheid en financiële onafhankelijkheid tot doel hebben. Daarom dienen de te steunen projecten stevig ingebed te zijn in de lokale gemeenschap.
Jobena draagt haar overtuiging betreffende emancipatie en zelfwerkzaamheid verder uit door het uitreiken van de Jobena-prijs van Euro 10.000,- aan een initiatief dat op inventieve wijze voldoet aan deze premissen.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws