olie boren noordpool

Goldman Sachs heeft aangekondigd dat ze de financiering voor boren naar olie en gas op de Noordpool zullen beëindigen. De multinationale investeringsbank heeft voor het eerst sinds 2015 haar energiebeleid aangepast en verklaard dat ze de financiering voor nieuw boren of exploreren in het Noordpoolgebied zullen beëindigen.

Het beleid sluit ook financiering uit voor nieuwe kolenmijnen en kolengestookte energieprojecten wereldwijd, hoewel het beleid niet zo ver gaat dat ook teerzanden en fracking worden uitgesloten.

Volgens de Amerikaanse milieuorganisatie Sierra Club is het beleid van Goldman Sachs nu het meest duurzame onder Amerikaanse banken en gaat het verder dan de Bank of America, JP Morgan en Citigroup. Internationaal is de investeringsbank echter geen wereldleider, waarbij banken zoals BNP Paribas en UniCredit voorop lopen met een duurzamer beleid.

"De Trump-regering geeft er misschien niet om, om de wil van het Amerikaanse volk te negeren of de inheemse rechten te vertrappen, maar een groeiend aantal grote financiële instellingen maken duidelijk dat ze dat wel doen," zei campagnepartner Ben Cushing van de Sierra Club. “Goldman Sachs heeft gelijk als zij erkent dat het vernietigen van de Arctic Refuge een slechte zaak zou zijn. We hopen dat andere Amerikaanse banken hun voorbeeld zullen volgen. ”

De bank heeft ook een toezegging aangekondigd om de komende 10 jaar $ 750 miljard te investeren in activiteiten die zich richten op klimaatverandering en inclusieve groei.

Er is een wereldwijde beweging geweest het boren in het Noordpoolgebied probeerde te beëindigen. In november begon een nieuwe ronde in een rechtszaak over klimaatverandering om de olieboringen van de Noorse regering in de Noordelijke IJszee te stoppen.

Milieuactivisten hebben gezegd dat de voorgestelde olieboringen in het Noordpoolgebied indruisen tegen de aanbeveling van het IPCC. Die stellen dat de CO2 uitstoot voor landen in 2050 netto nul moet zijn. De kansen van Noorwegen om dit doel te bereiken worden nu beperkt en het milieu wordt verder geschaad.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws