like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Den Haag eerste deelnemer Living Lab slim opladen van elektrische auto’s

Van: op 19 mei 2016

fastnedGemeente Den Haag is de eerste deelnemende gemeente aan het Living Lab Smart Charging, een initiatief van ElaadNL. De gemeente en ElaadNL hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Zowel de huidige publieke laadpalen als nieuwe worden geschikt gemaakt voor Smart Charging en Den Haag stelt haar netwerk van publieke laadpalen open voor tests en onderzoeken op het gebied van het slim en duurzaam opladen van elektrische auto’s.

Het Living Lab Smart Charging moet er voor zorgen dat Nederland voorop loopt bij het slim opladen van elektrische auto’s. Door laadpalen slim te maken en te gebruiken voor een reeks onderzoeken en praktijktesten kan Nederland internationaal de standaard zetten. Het Living Lab is door ElaadNL op 17 maart gelanceerd met de oproep aan alle betrokken partijen om mee te doen. Al bij de start gaven EVnetNL, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Amsterdam, de gemeente Den Haag, de gemeente Utrecht en PitPoint aan mee te willen doen. Samen zijn zij goed voor zo’n 84 procent van de publieke laadpunten in Nederland.  Gemeente Den Haag is nu de eerste partij waarmee de deelname bekrachtigd is.

Concreet betekent de samenwerking dat de laadpalen voor elektrische auto’s in Den Haag voor het einde van het jaar geschikt worden gemaakt voor Smart Charging. 200 bestaande openbare laadpalen van Den Haag zijn dat al en nog eens 300 worden in de loop van dit jaar geschikt gemaakt. Daarmee kunnen ze gebruikt worden voor alle lopende en nog te starten proefprojecten op het gebied van Smart Charging zoals de projecten FlexPower en de Social Charging App.

 

Laadpalen EVnetNL

De gemeente Den Haag is ook de eerste gemeente die gebruik maakt van het aanbod van EVnetNL om de publieke laadpunten (43 in het geval van Den Haag) per 1 januari 2017 over te nemen. Voorafgaand aan de overname maakt EVnetNL de laadpalen eerst nog Smart Charging ready.

 

Waarom Smart Charging?

Er komt steeds meer duurzame stroom uit zon en wind. Die groei gaat zo hard dat we straks op bepaalde momenten zelfs meer aanbod van stroom hebben dan er vraag is. Om die overvloed ten volle te benutten, zullen we stroom op moeten slaan en op het beste moment gaan gebruiken. Dat kan het beste door de snel groeiende vloot van elektrische auto’s slim op te laden via Smart Charging. Met moderne en slimme technieken zorgen we dat de elektrische auto op het juiste moment geladen wordt: bijvoorbeeld midden in de nacht als het hard waait en er verder weinig vraag naar stroom is. Of in de middag als de kracht van de zon het grootst is. Zie ook: http://www.elaad.nl/innovatie/

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Den Haag, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws